Fallout 4
Yönetmen: Todd Howard
Tür: Aksiyon, Macera, Rol Yapma
Çıkış Yılı: 2015
Platform: PlayStation, Xbox, Microsoft Windows
Yayınlayan/Geliştiren: Bethesda
İnceleme
Savaş asla değişmez…
Fallout 4 serinin önceki oyunlarından alışık olduğumuz şekilde nükleer savaştan çıkmış bir dünyada kıyamet sonrası temasını işliyor. Oyun 2077'deki kaynakların bitmesinden doğan savaşta patlayan atom bombasından 210 yıl sonrasında ki Boston ve Yeni İngiltere'de geçiyor. Serinin bir önceki oyunu olan New Vegas'ın da 6 yıl sonrasına tekabül ediyor. Ana fikir olarak savaşın kötü yanlarını bize anlatmaya çalışıyor. Paramparça olan ailemizden kalanları bulup bir araya gelmek asıl amacımız. Spoiler olmaması açısından hikâyeden çok fazla bahsetmek istemiyorum ama gerçekten merak uyandırıcı ve başarılı bir hikâye sunuyor.
Özellikle ilerleyen periyotta Commonwealth'ın kaderini şekillendirebilmek ve bir çok seçim yapabilmeniz oldukça güzel. Gerçekten yaptığınız her şeyin hesabı soruluyor ve hikayeye etkisi oluyor. Rol yapma ögelerinin bulunması da oyuncunun yaşadığı duyguları daha yoğun deneyim etmesini sağlıyor.
Oyuna başlarken detaylı bir karakter yaratma sistemi bizleri karşılıyor. Neredeyse bir saatimi harcadım diyebilirim bu ekranda. Kendi karakterini yaratma konusunda detaycı olanlar için tatmin edici bir yaratma ekranı olduğunu söyleyebilirim. Sonrasında S.P.E.C.I.A.L. statlarımızı dağıtıyor ve kontrolleri öğreten ilk görevi yaptıktan sonra açık dünyaya yol alıyorsunuz.
Mekan olarak Fallout 3'deki sokakları, harabeye dönmüş binaları terk edilmiş caddeleri andıracak bol yerler var. Özellikle müzikle beraber bu terk edilmiş bölgeleri gezerken yeterince gerebilecek kadar iyi işlenmiş. Birde radyasyon fırtınasına denk geldiğiniz de şehrin bütün karanlık atmosferi ortaya çıkıyor.
Oynayış tarzınıza göre oyunu şekillendirebiliyorsunuz. İsterseniz gizli ilerleyerek yeteneklerinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. İsterseniz makineli tüfeklerle çatışmaya girebilir, isterseniz de keskin nişancılık yapabilirsiniz. Bir tür seçmek zorunda da değilsiniz. Hatta bütün yeteneklerinizi de geliştirebilirsiniz, herhangi bir sınır yok ama çok zaman alacaktır. Ayrıca beraber vakit geçirdiğiniz karakterlerden farklı görevler alabiliyorsunuz. Her karakterin farklı bir hikayesi var. Bir gruba yakınlık göstermeniz, oyunun sonuna kadar çoğu şeyi etkiliyor diyebilirim.
Yan görevler aşırı bol ve geniş olmakla beraber, bir sürede sonra tekrara düşmeye mahkûm oluyor. Açık dünyanın kalabalık olması sebebiyle, her köşeden başka bir görev çıkabiliyor. Ayrıca yan görevlerin birçoğunun ana hikâyeye bir etkisi olmuyor fakat kendi içerisinde küçük bir hikâyesi oluyor. Karakter gelişimini artırıyor ve farklı ekipmanlar bulmanıza olanak sağlıyor.
Savaş mekaniklerinden bahsetmek gerekirse, açıkçası piyasada ki diğer iyi örnekler kadar başarılı bir savaş mekaniği olduğunu söylemem. Vuruş hissini tam anlamıyla hissedemeseniz de havaya ateş etmediğinizi anlıyorsunuz. Önceki oyunlara nazaran biraz daha iyi. Özellikle üçüncü şahıs bakış açısı ile oynarken nişan almak birinci şahıs bakış açısına göre daha da zorlu oluyor.
Bunun yanında oyundaki düşman çeşitliliği arttırılmış ve bu düşmanlara has yeni karakteristik özellikler eklenmiş. Düşman çeşitliliğinin yanında silah çeşitliliği de bir hayli arttırılmış. Farklı oynanışlara sahip pek çok silah bulabilir ve bunlarla kendinize yeni buildler kurabilirsiniz. Silah modifikasyonları ise iyi olmuş, silahlar neredeyse istemeyeceğiniz kadar modifiye edilebiliyor ve bu modifikasyonlar silahtan silaha çokça değişiklik gösterebiliyor.
Build demişken, klasik S.P.E.C.I.A.L. perkleri bu oyunda da mevcut. Buradaki her harf bir özelliği temsil ediyor. "S" strength, "P" perception gibi. Bunların her birinin seviyesi de alacağınız "perk"ler yani size fayda sağlayacak özellikler için temel oluşturuyor. Şöyle ki istediğiniz perkler için belli bir S.P.E.C.I.A.L. puanınız olması gerekiyor. O yüzden oyun başında bu statları dağıtmadan isteyebileceğiniz perklerin ne kadar stat isteyeceğine mutlaka bir göz atın. Zira bence oyunda perkler statlardan daha çok etkiye sahip.
Örneğin benim gibi yağmaya meraklıysanız, "Strong Back" perkini isteyeceksinizdir. Bu perk sizin daha çok eşya taşıyabilmenize olanak sağlıyor. Ama bu perki açabilmek için "Strength" statınız 6 puan olmak zorunda. Oyun başında size yardımcı olacak perkler için statlarınızı buna göre dağıtmak da size fayda sağlayacaktır.
Eğer başka bir Bethesda oyunu oynadıysanız (Skyrim gibi), fizik motoruna yabancılık çekmeyeceksiniz. Yürüme, koşma, etkileşimler ve tırmanma(!) mekanikleri alışık olduğumuz türden şeyler. Oyunun teknik anlamda sıkıntılı tarafları olsa da bu sıkıntılarını içeriği ile kapattığını söyleyebilirim. Bir noktadan sonra göz ardı etmeye başlıyorsunuz bazı şeyleri.
Oyunda en ön plana çıkan özelliklerden birisi de yerleşim yeri inşa etme özelliği. Zamanımın birçoğunu harcadığım bu özellik, oynama saatinize saatler ekleyebilecek türden eğlenceli ve tatmin edici. Ele geçirdiğiniz bir bölgeye çeşitli yapılar inşa edebiliyor ve o bölgenin popülasyonunu artırabiliyorsunuz. Hatta ben çoğu zaman oyunun ana amacından sapıp kendimi şehir inşası ve dekorasyonu ile uğraşırken buldum.
Dolaşırken topladığınız birçok nesneyi hurdaya dönüştürerek yerleşim yeri oluşturup yeni nesneler yaratabiliyor veya silahlarınızı geliştirebiliyorsunuz. Oluşturduğunuz yerleşim yerlerini birbirine bağlayıp ticaret yapma imkanınız var. Kurduğunuz yerlere işçi atayıp çalıştırabilmenizde mümkün.
Silahlar için eklenen craft sistemi ise farklı bir hava katmış. Böylece daha çok gezip daha çok nesne bulmak durumundasınız. Kendi buildinize uygun eşyalar dizebilirsiniz. Aynı zamanda yeni eklenen ve denenmeyi bekleyen efsanevi silahlarda var. Geliştirmeleri yapıp gerekli perklere verdiğinizde gözle görülür fark oluyor ama yakın dövüş sisteminin biraz zayıf kaldığını düşünüyorum.
Diyalog seçeneklerinin önceki oyunlar kadar başarılı olduğunu söyleyemem fakat rol yapma özelliğini geliştirdiği için çeşitlilik sunması güzel bir olay. Serinin eski oyunlarına göre genelde daha sade cevaplar var, bazen diyaloglarda birbirini tekrar eden cevaplarda çıkabiliyor. Kimi zaman yapay bir hissiyatta alabiliyorsunuz diyaloglardan. Bunları modlarla değiştirebilmeniz mümkün.
Yaptığınız seçimler ile karakterlerin davranışlarına kadar çoğu şeyi değiştirebiliyorsunuz. Ama bir süre sonra sıkılırsanız, hangi seçeneğin diyaloğu devam ettireceğini çözüp onu seçerek hızlıca geçmeye başlayabiliyorsunuz. Başka bir güzellikte oyuna romantizm eklemiş olmaları. Tanıştığınız kişilerle zaman geçirip bazı diyalogları geçtikten sonra beraber gece geçirebiliyorsunuz ve bu size perk veriyor.
Bu kararların büyük bir bölümü oyunu etkilese bile tamamen gidişatı değiştirmiyor. O yüzden içinizden ne geliyorsa onu yapmanız daha çok keyif alacağınızı düşünüyorum. Mesela ben gamsız, kaybedecek bir şeyi olmayan, agresif bir karakter oynamayı tercih ettim. O yüzden kimseye eyvallahım olmadı.
Oyunda bulunan factionlara gelecek olursak dört grup bulunuyor; Brotherhood of Steel, Institute, Railroad, Minuteman. Bu oluşumlara katılıp onlardan biri olabiliyor, o oluşum içinde kademeler atlayabiliyoruz. Oluşumlarda vereceğiniz kararlara göre birkaç değişik son görebiliyorsunuz. Hikaye modunu bitirdiğiniz gruplar daha sonra size özel eşyalar verebiliyor.
Başlangıçta build konusunda kararsız kalırsanız tavsiyem sniper buildi yapmanız. Oyuna zor mod ile başladım, birçok yakın dövüş perklerini son seviyeye getirmeme ve iyi silahlar bulmama rağmen güçsüz yaratıklarda zorlandığım oldu. Yakın dövüş buildinin işe yaramasını istiyorsanız oyundaki drop oranı en zor eşya olan Chameleon zırhını bulmanız gerekiyor. Zırh size görünmezlik veriyor bunu da Assassin perki ile güçlendirdiğinizde muazzam hasarlar verebiliyorsunuz.
Oyun başlarında biraz zor gelse de sonradan karakteriniz geliştikçe basitleşiyor. Aynı şekilde, ekipman geliştirmeleri için gerekli bazı malzemeleri ilk başlarda bulmakta zorluk çeksek de sonradan elimizde bolca bulundurabiliyoruz. Yalnız envanter ağırlık sınırı olması, çoğu zaman aksiyonun ortasında durup envanter temizliği yapmanızı gerektirebiliyor.
Serinin diğer oyunlarını oynadıysanız Power Armor'un ne olduğunu bilirsiniz. Eski oyunlara nazaran 4'üncü oyunda bu kısım çokça geliştirilmiş. Eskiden güç zırhları sadece normal zırhlardan daha güçlü ve edinilmesi zor eşyalarken şimdiyse üzerinde birçok modifikasyon deneyebilip, kişiselleştirebileceğiniz bir savaş aracı. Malum, çorak topraklarda hiç kullanabileceğiniz araç ya da binek olmadığından size kalan yalnızca bu zırhlar.
Oyuna yöneltilen bir yanlış eleştiri ise başlar başlamaz Power Armor kullanabilmeniz. Başta bulduğunuz zırh tamamen tenekeden ibaret, farklı sınıflarda Power Armor'lar mevcut ve gücüne göre bulmanız, ele geçirmenizde zorlaşıyor. Üstelik bulduğunuzda iş burada bitmiyor. Eğer füzyon çekirdeğiniz yoksa hiçbir şey yapamıyorsunuz. Yani öyle her yeri Power Armor giyerek rahat rahat gezmek söz konusu değil.
Çekirdek bulmak başlarda biraz sıkıntı olduğundan bir süre Power Armor kullanamıyorsunuz. Kullansanız bile çekirdek çok çabuk bitiyor zaten. Perkler ile çekirdek dayanıklılık süresini arttırabiliyorsunuz. Perk sisteminin oyundaki etkisi bu alanda da kendini gösteriyor.
Konuşulması gereken bir diğer mevzuda takipçiler (companion, follower) Fallout oyunlarında takipçiler diğer bir adıyla yoldaşlarınız, hikayeye pek fazla etki etmez. Bu durum dördüncü oyunda geliştirilip, iyileştirilen bir diğer iyi yön. Üçüncü oyunda takipçiler sizi sadece takip edip verdiğiniz ekipman ve eşyaları taşıyan katırlardı. New Vegas'ta ise hepsi hikayeye belli derecede etki eden, karakterli, bol diyaloglu ve kendi görevleri olan sempatik NPC'lerdi. Fakat beni hep rahatsız eden bir eksiklikleri vardı, sanki hiçbiri birbirinin farkında değildi. Dördüncü oyun az da olsa bunun üstesinden gelebilmiş.
Yoldaşlarınız çevrenizde gördüğünüz birçok olay ve mekana tepki verip yorum yapıyor, sizin tepki ve yorumlarınıza göre de sizden hoşlanıyor ya da nefret ediyor. Ayrıca artık ana hikayede aktif rol oynuyorlar ve duruma göre size düşman dahi olabiliyorlar. Hepsinin bir arka plan hikayesi ve ilişkiniz ilerlettikçe sizinle paylaşacağı sırları var.
Grafikler günümüzden bakıldığında çok göz açmasa da atmosferi yansıtma konusunda yeterli seviyede diyebilirim. Karakter çizimleri ve çevre tasarımları güzel. Diyalog sahnelerindeki mimikler o kadar iyi olmasa da pek göze batmıyor. Oyun optimizasyon anlamında çok stabil değil fakat eğer sorun yaşarsınız bir iki mod ile performans arttırabiliyorsunuz. Sadece yükleme ekranı zaman alıyor. Oyunu SSD içine kurarak da bunun üstesinden gelebilirsiniz.
Sonuç olarak uzun soluklu bir açık dünya oyunu arıyorsanız Fallout 4 tam size göre. Eksikleri olsa da ve serinin hayranları tarafından önceki oyunlar kadar beğenilmese de ben bu oyunu da severek uzun bir süre oynadım. Eğer oyundaki farklı seçenekleri denemek istiyorsanız, tekrar oynanabilir bir oyun. Tekrar oyuna başladığınızda karakter gelişiminin uzun zaman alacağını düşünüyorum ama bunu göze alıp farklı seçenekler ile oynarsanız farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Diğer Bethesda yapımlarında olduğu gibi bu oyun içinde bir dünya değişik mod mevcut. Bir noktada sıkılırsanız onlara da göz atabilirsiniz. Böylece incelemeyi her zamanki gibi buraya kadar okuyanların gözlerinden öperek noktalıyorum.
Yönetmen: Todd Howard
Tür: Aksiyon, Macera, Rol Yapma
Çıkış Yılı: 2015
Platform: PlayStation, Xbox, Microsoft Windows
Yayınlayan/Geliştiren: Bethesda
İnceleme
Savaş asla değişmez…
Fallout 4 serinin önceki oyunlarından alışık olduğumuz şekilde nükleer savaştan çıkmış bir dünyada kıyamet sonrası temasını işliyor. Oyun 2077'deki kaynakların bitmesinden doğan savaşta patlayan atom bombasından 210 yıl sonrasında ki Boston ve Yeni İngiltere'de geçiyor. Serinin bir önceki oyunu olan New Vegas'ın da 6 yıl sonrasına tekabül ediyor. Ana fikir olarak savaşın kötü yanlarını bize anlatmaya çalışıyor. Paramparça olan ailemizden kalanları bulup bir araya gelmek asıl amacımız. Spoiler olmaması açısından hikâyeden çok fazla bahsetmek istemiyorum ama gerçekten merak uyandırıcı ve başarılı bir hikâye sunuyor.
Özellikle ilerleyen periyotta Commonwealth'ın kaderini şekillendirebilmek ve bir çok seçim yapabilmeniz oldukça güzel. Gerçekten yaptığınız her şeyin hesabı soruluyor ve hikayeye etkisi oluyor. Rol yapma ögelerinin bulunması da oyuncunun yaşadığı duyguları daha yoğun deneyim etmesini sağlıyor.
Oyuna başlarken detaylı bir karakter yaratma sistemi bizleri karşılıyor. Neredeyse bir saatimi harcadım diyebilirim bu ekranda. Kendi karakterini yaratma konusunda detaycı olanlar için tatmin edici bir yaratma ekranı olduğunu söyleyebilirim. Sonrasında S.P.E.C.I.A.L. statlarımızı dağıtıyor ve kontrolleri öğreten ilk görevi yaptıktan sonra açık dünyaya yol alıyorsunuz.
Mekan olarak Fallout 3'deki sokakları, harabeye dönmüş binaları terk edilmiş caddeleri andıracak bol yerler var. Özellikle müzikle beraber bu terk edilmiş bölgeleri gezerken yeterince gerebilecek kadar iyi işlenmiş. Birde radyasyon fırtınasına denk geldiğiniz de şehrin bütün karanlık atmosferi ortaya çıkıyor.
Oynayış tarzınıza göre oyunu şekillendirebiliyorsunuz. İsterseniz gizli ilerleyerek yeteneklerinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. İsterseniz makineli tüfeklerle çatışmaya girebilir, isterseniz de keskin nişancılık yapabilirsiniz. Bir tür seçmek zorunda da değilsiniz. Hatta bütün yeteneklerinizi de geliştirebilirsiniz, herhangi bir sınır yok ama çok zaman alacaktır. Ayrıca beraber vakit geçirdiğiniz karakterlerden farklı görevler alabiliyorsunuz. Her karakterin farklı bir hikayesi var. Bir gruba yakınlık göstermeniz, oyunun sonuna kadar çoğu şeyi etkiliyor diyebilirim.
Yan görevler aşırı bol ve geniş olmakla beraber, bir sürede sonra tekrara düşmeye mahkûm oluyor. Açık dünyanın kalabalık olması sebebiyle, her köşeden başka bir görev çıkabiliyor. Ayrıca yan görevlerin birçoğunun ana hikâyeye bir etkisi olmuyor fakat kendi içerisinde küçük bir hikâyesi oluyor. Karakter gelişimini artırıyor ve farklı ekipmanlar bulmanıza olanak sağlıyor.
Savaş mekaniklerinden bahsetmek gerekirse, açıkçası piyasada ki diğer iyi örnekler kadar başarılı bir savaş mekaniği olduğunu söylemem. Vuruş hissini tam anlamıyla hissedemeseniz de havaya ateş etmediğinizi anlıyorsunuz. Önceki oyunlara nazaran biraz daha iyi. Özellikle üçüncü şahıs bakış açısı ile oynarken nişan almak birinci şahıs bakış açısına göre daha da zorlu oluyor.
Bunun yanında oyundaki düşman çeşitliliği arttırılmış ve bu düşmanlara has yeni karakteristik özellikler eklenmiş. Düşman çeşitliliğinin yanında silah çeşitliliği de bir hayli arttırılmış. Farklı oynanışlara sahip pek çok silah bulabilir ve bunlarla kendinize yeni buildler kurabilirsiniz. Silah modifikasyonları ise iyi olmuş, silahlar neredeyse istemeyeceğiniz kadar modifiye edilebiliyor ve bu modifikasyonlar silahtan silaha çokça değişiklik gösterebiliyor.
Build demişken, klasik S.P.E.C.I.A.L. perkleri bu oyunda da mevcut. Buradaki her harf bir özelliği temsil ediyor. "S" strength, "P" perception gibi. Bunların her birinin seviyesi de alacağınız "perk"ler yani size fayda sağlayacak özellikler için temel oluşturuyor. Şöyle ki istediğiniz perkler için belli bir S.P.E.C.I.A.L. puanınız olması gerekiyor. O yüzden oyun başında bu statları dağıtmadan isteyebileceğiniz perklerin ne kadar stat isteyeceğine mutlaka bir göz atın. Zira bence oyunda perkler statlardan daha çok etkiye sahip.
Örneğin benim gibi yağmaya meraklıysanız, "Strong Back" perkini isteyeceksinizdir. Bu perk sizin daha çok eşya taşıyabilmenize olanak sağlıyor. Ama bu perki açabilmek için "Strength" statınız 6 puan olmak zorunda. Oyun başında size yardımcı olacak perkler için statlarınızı buna göre dağıtmak da size fayda sağlayacaktır.
Eğer başka bir Bethesda oyunu oynadıysanız (Skyrim gibi), fizik motoruna yabancılık çekmeyeceksiniz. Yürüme, koşma, etkileşimler ve tırmanma(!) mekanikleri alışık olduğumuz türden şeyler. Oyunun teknik anlamda sıkıntılı tarafları olsa da bu sıkıntılarını içeriği ile kapattığını söyleyebilirim. Bir noktadan sonra göz ardı etmeye başlıyorsunuz bazı şeyleri.
Oyunda en ön plana çıkan özelliklerden birisi de yerleşim yeri inşa etme özelliği. Zamanımın birçoğunu harcadığım bu özellik, oynama saatinize saatler ekleyebilecek türden eğlenceli ve tatmin edici. Ele geçirdiğiniz bir bölgeye çeşitli yapılar inşa edebiliyor ve o bölgenin popülasyonunu artırabiliyorsunuz. Hatta ben çoğu zaman oyunun ana amacından sapıp kendimi şehir inşası ve dekorasyonu ile uğraşırken buldum.
Dolaşırken topladığınız birçok nesneyi hurdaya dönüştürerek yerleşim yeri oluşturup yeni nesneler yaratabiliyor veya silahlarınızı geliştirebiliyorsunuz. Oluşturduğunuz yerleşim yerlerini birbirine bağlayıp ticaret yapma imkanınız var. Kurduğunuz yerlere işçi atayıp çalıştırabilmenizde mümkün.
Silahlar için eklenen craft sistemi ise farklı bir hava katmış. Böylece daha çok gezip daha çok nesne bulmak durumundasınız. Kendi buildinize uygun eşyalar dizebilirsiniz. Aynı zamanda yeni eklenen ve denenmeyi bekleyen efsanevi silahlarda var. Geliştirmeleri yapıp gerekli perklere verdiğinizde gözle görülür fark oluyor ama yakın dövüş sisteminin biraz zayıf kaldığını düşünüyorum.
Diyalog seçeneklerinin önceki oyunlar kadar başarılı olduğunu söyleyemem fakat rol yapma özelliğini geliştirdiği için çeşitlilik sunması güzel bir olay. Serinin eski oyunlarına göre genelde daha sade cevaplar var, bazen diyaloglarda birbirini tekrar eden cevaplarda çıkabiliyor. Kimi zaman yapay bir hissiyatta alabiliyorsunuz diyaloglardan. Bunları modlarla değiştirebilmeniz mümkün.
Yaptığınız seçimler ile karakterlerin davranışlarına kadar çoğu şeyi değiştirebiliyorsunuz. Ama bir süre sonra sıkılırsanız, hangi seçeneğin diyaloğu devam ettireceğini çözüp onu seçerek hızlıca geçmeye başlayabiliyorsunuz. Başka bir güzellikte oyuna romantizm eklemiş olmaları. Tanıştığınız kişilerle zaman geçirip bazı diyalogları geçtikten sonra beraber gece geçirebiliyorsunuz ve bu size perk veriyor.
Bu kararların büyük bir bölümü oyunu etkilese bile tamamen gidişatı değiştirmiyor. O yüzden içinizden ne geliyorsa onu yapmanız daha çok keyif alacağınızı düşünüyorum. Mesela ben gamsız, kaybedecek bir şeyi olmayan, agresif bir karakter oynamayı tercih ettim. O yüzden kimseye eyvallahım olmadı.
Oyunda bulunan factionlara gelecek olursak dört grup bulunuyor; Brotherhood of Steel, Institute, Railroad, Minuteman. Bu oluşumlara katılıp onlardan biri olabiliyor, o oluşum içinde kademeler atlayabiliyoruz. Oluşumlarda vereceğiniz kararlara göre birkaç değişik son görebiliyorsunuz. Hikaye modunu bitirdiğiniz gruplar daha sonra size özel eşyalar verebiliyor.
Başlangıçta build konusunda kararsız kalırsanız tavsiyem sniper buildi yapmanız. Oyuna zor mod ile başladım, birçok yakın dövüş perklerini son seviyeye getirmeme ve iyi silahlar bulmama rağmen güçsüz yaratıklarda zorlandığım oldu. Yakın dövüş buildinin işe yaramasını istiyorsanız oyundaki drop oranı en zor eşya olan Chameleon zırhını bulmanız gerekiyor. Zırh size görünmezlik veriyor bunu da Assassin perki ile güçlendirdiğinizde muazzam hasarlar verebiliyorsunuz.
Oyun başlarında biraz zor gelse de sonradan karakteriniz geliştikçe basitleşiyor. Aynı şekilde, ekipman geliştirmeleri için gerekli bazı malzemeleri ilk başlarda bulmakta zorluk çeksek de sonradan elimizde bolca bulundurabiliyoruz. Yalnız envanter ağırlık sınırı olması, çoğu zaman aksiyonun ortasında durup envanter temizliği yapmanızı gerektirebiliyor.
Serinin diğer oyunlarını oynadıysanız Power Armor'un ne olduğunu bilirsiniz. Eski oyunlara nazaran 4'üncü oyunda bu kısım çokça geliştirilmiş. Eskiden güç zırhları sadece normal zırhlardan daha güçlü ve edinilmesi zor eşyalarken şimdiyse üzerinde birçok modifikasyon deneyebilip, kişiselleştirebileceğiniz bir savaş aracı. Malum, çorak topraklarda hiç kullanabileceğiniz araç ya da binek olmadığından size kalan yalnızca bu zırhlar.
Oyuna yöneltilen bir yanlış eleştiri ise başlar başlamaz Power Armor kullanabilmeniz. Başta bulduğunuz zırh tamamen tenekeden ibaret, farklı sınıflarda Power Armor'lar mevcut ve gücüne göre bulmanız, ele geçirmenizde zorlaşıyor. Üstelik bulduğunuzda iş burada bitmiyor. Eğer füzyon çekirdeğiniz yoksa hiçbir şey yapamıyorsunuz. Yani öyle her yeri Power Armor giyerek rahat rahat gezmek söz konusu değil.
Çekirdek bulmak başlarda biraz sıkıntı olduğundan bir süre Power Armor kullanamıyorsunuz. Kullansanız bile çekirdek çok çabuk bitiyor zaten. Perkler ile çekirdek dayanıklılık süresini arttırabiliyorsunuz. Perk sisteminin oyundaki etkisi bu alanda da kendini gösteriyor.
Konuşulması gereken bir diğer mevzuda takipçiler (companion, follower) Fallout oyunlarında takipçiler diğer bir adıyla yoldaşlarınız, hikayeye pek fazla etki etmez. Bu durum dördüncü oyunda geliştirilip, iyileştirilen bir diğer iyi yön. Üçüncü oyunda takipçiler sizi sadece takip edip verdiğiniz ekipman ve eşyaları taşıyan katırlardı. New Vegas'ta ise hepsi hikayeye belli derecede etki eden, karakterli, bol diyaloglu ve kendi görevleri olan sempatik NPC'lerdi. Fakat beni hep rahatsız eden bir eksiklikleri vardı, sanki hiçbiri birbirinin farkında değildi. Dördüncü oyun az da olsa bunun üstesinden gelebilmiş.
Yoldaşlarınız çevrenizde gördüğünüz birçok olay ve mekana tepki verip yorum yapıyor, sizin tepki ve yorumlarınıza göre de sizden hoşlanıyor ya da nefret ediyor. Ayrıca artık ana hikayede aktif rol oynuyorlar ve duruma göre size düşman dahi olabiliyorlar. Hepsinin bir arka plan hikayesi ve ilişkiniz ilerlettikçe sizinle paylaşacağı sırları var.
Grafikler günümüzden bakıldığında çok göz açmasa da atmosferi yansıtma konusunda yeterli seviyede diyebilirim. Karakter çizimleri ve çevre tasarımları güzel. Diyalog sahnelerindeki mimikler o kadar iyi olmasa da pek göze batmıyor. Oyun optimizasyon anlamında çok stabil değil fakat eğer sorun yaşarsınız bir iki mod ile performans arttırabiliyorsunuz. Sadece yükleme ekranı zaman alıyor. Oyunu SSD içine kurarak da bunun üstesinden gelebilirsiniz.
Sonuç olarak uzun soluklu bir açık dünya oyunu arıyorsanız Fallout 4 tam size göre. Eksikleri olsa da ve serinin hayranları tarafından önceki oyunlar kadar beğenilmese de ben bu oyunu da severek uzun bir süre oynadım. Eğer oyundaki farklı seçenekleri denemek istiyorsanız, tekrar oynanabilir bir oyun. Tekrar oyuna başladığınızda karakter gelişiminin uzun zaman alacağını düşünüyorum ama bunu göze alıp farklı seçenekler ile oynarsanız farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Diğer Bethesda yapımlarında olduğu gibi bu oyun içinde bir dünya değişik mod mevcut. Bir noktada sıkılırsanız onlara da göz atabilirsiniz. Böylece incelemeyi her zamanki gibi buraya kadar okuyanların gözlerinden öperek noktalıyorum.