Kılıçların sayılarını ne yapacağız o zaman? Yahut onu geçtim, bir kılıcın seviye atladığını dünyadaki diğer insanlar nasıl bilecek?Bilgi doğrudan geçmiyor.
Şöyle ki, Gyukimaru kılıcın Ryuma'nın girdiği bir çok savaştan sonra Ryuma'nın ellerinde siyaha döndüğünden bahsediyor:
Chapter 937, ilgili sayfa, ilk kutu:
Burası cepte.
Chapter 955'te, Enma'nın henüz siyah olmadığı ve eğer siyah yapılırsa seviyesinin artacağı söyleniyor Tenguyama tarafından:
İlgili sahne, 3. kutu:
Çevirilerin azizliğine uğranılmazsa, siyah olan kılıç seviye atlar sonucu ortaya çıkıyor.
Enma siyah olunca Saijō Ō Wazamono olacak,
Shusui de siyah olmadan önce Ryō Wazamono idi.
Tabi burada çevirilerin azizliğine uğranılabilir.
Tenguyama'nın bahsettiği "rank" aslında başka bi anlamdadır belki, ama Japonca'dan İngilizce'ye "rank" diye çevrilmiştir ve biz bu "rank" kelimesini yanlış değerlendiriyor olabiliriz.
Sanmıyorum yanlış değerlendirdiğimizi, ama mümkün yani yanlış olması da.
Şu iddia edilenin elle tutulur hiçbir yanı yok. Sebeplerine gelecek olursak;
Dereceli kılıçların sayısı ve tipi belli. Bu yüzden Hitetsu gibi demirciler bir bakışta kılıcın hangi sınıfta olduğunu ve kim tarafından yapıldığını anlayabiliyor. Artı olarak bunun kitabı bile var içinde hangi kılıç, hangi sınıfa mensuptur yazıyor. Onu geçtim, adamın biri "Benim kılıcım seviye atladı" dese ve kılıcını farklı bir sınıfa soksa kim itiraz edebilir? Bunu da geçtim, bir kılıcın derece atlaması için kararma şartı varsa; 12'lik içerisinde bir tane, 21 içerisinde dört tane, 50 içerisinde de üç tane kararmamış kılıcın ne işi var? Böyle bir sıralama sistemi mevcutsa ve kılıçlar karardıkça seviye atlıyorsa, dereceli kılıçların kararmış olmaları gerekirdi. Biz kılıçları neye göre sınıflandırıyoruz, kullanana göre mi, niteliğine göre mi, yoksa kalitesine göre mi? Kullanana göre ise artık kullanılmayan kılıçların bu listeden düşmesi gerekir. Niteliğine göre ise de kararmamış kılıçların bu listede olmaması gerekir. Seride bize bahsedilen sıralama sadece kılıçların kalitesi ile açıklanabilir.