Benim aklımdaki düşüncem şöyle:
Martin lotr sonunu "Tolkien Aragorn'a iyi kral dedi nasıl iyi bir kraldı(vergi politikası neydi vs) anlatmadı" diyerek eleştiriyordu.
Yani Martin kendi sonunda muhtemelen Tolkien'in yaptığını yapmayacak. Her şeyi detaylandıracak.
Ama sıkıntı şu ki finalde Jon'u Dany ile everip kral kraliçe olarak tahta geçme klişesini gerçek kıldığımız takdirde bu son "evet iyi bir kral ve kraliçemiz var bir dahaki ensestçi deli ve zalim Targaryen kralına kadar elvada"'dan başka bir şey demeyecek
.
Yani mutlak monarşi öyle ya da böyle çözülecek. Daha insancıl bir sistem inşa edilecek. Artık anayasal monarşi mi olur tam demokrasi mi olur bilemem.
Ben Jon'u sevdiğim için umduğum şey Jon'un sembolik/yarı sembolik kral olarak kaldığı bir sondu. Ama Bran'ın geçmişi ve geleceği görebildiği, insani hislerden arındığını düşünürsek bu "tarafsız sembolik kral" titrine Bran da uygun düşer. Hatta daha bile mantıklı olabilir. Tabi Bran sonsuza kadar yaşamayacak ama en azından geçiş sürecini yönetecek kadar yaşasa yeter. Zira normal bir insanın elinde her zaman Baelish gibilerin fırlayıp oturmamış sistemin açıklarından yararlanarak tekrar eski usulleri getirme riski var.
Tabi dizide Bran'a atfedilen şeyler doğruysa bu dediklerim geçerli. Ama kitapta da ona yakın bir şey olur diye düşünüyorum.