Bende hastalık olduğunu düşünenlerdenim. Konusu açılırsa detaylı yazarız. Şuan üşendim.
Hastalık ifadesine verdiğiniz anlama göre hastalık olabilir veya olmayabilir. Bu sebeple bu konuda da çeşitli görüşler vardır diye düşünüyorum.
Bir konuda tartışırken önce kavramlar üzerinde uzlaşmak lazım. Yoksa aynı sonuca ulaşmak imkansız olur.
Merak edip baktım DSÖ sağlıklı olmayı yani hasta olmamayı şöyle tanımlamış: “
Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.
Hastalık, birtakım belirti ve semptomlarla ortaya çıkan, bir veya daha fazla nedenle ilişkili olan, sağlığı bozan veya işlev kaybına neden olan bir durumdur. ”
Bunu kabul edip bir kenara koyduk diyelim. Şimdi de eşcinsel kavramının içine kimlerin girip kimlerin girmeyeceği geliyor.
İnsanların maks. %5'inde görüldüğü söyleniyor. Yani bunun içerisinde doğuştan hormonsal veya fiziksel farklılıkları olanlar da var, hiç bir farklılığı olmayıp biseksüel, gay vb. yaklaşım gösterenler de. Bu soruyu ChatGPT'ye sordum. Erkeklerde %1-5 kadınlarda ise %1'in altında dedi ama bu konudaki düşüncelerini ifade etme konusunda özgürlük tanıyan ülkelerin başında gelen Hollanda'yı baz alıp %5 diyelim. (Not: Hemcinsleri ile cinsel içerikli oyunlar oynayan dayılar da bu orana dahildir.)
%5 bile olsa bu duruma bir anomali diyebiliriz. Bu açıdan hastalık da diyebiliriz. Bununla birlikte DSÖ ve bir çok açıklama bir durumun hastalık sayılması için sağlığı bozması ve işlev kaybına neden olması gerektiğini savunuyor ve bu açıdan eşcinselliği hastalık olarak kabul etmiyor. Emin değilim ama DSÖ Renk Körlüğü ve Polidakti gibi genetik bozuklukları da hastalık olarak değerlendirmiyormuş sanırım. Ama aynı bakış açısıyla tüm genetik bozukluklar veya davranışsal farklılıklar hastalık olmaktan çıkarılıyor mu bilemiyorum.
Sonuç olarak DSÖ, Amerika ve Çoğu Batı ülkesi hastalık olmadığı görüşünde. Doğu ve Asya ülkelerinde ise bu görüş azınlıkta kalıyor sanırım.
Bana göre ise hem hastalıktır hem değildir. Eşcinsellik bir iki durumdan ibaret değildir. Öfke bozukluğu, libido düşüklüğü vs. bir hastalık ise eşcinselliğin bazı varyasyonları da bir hastalık tanımına uyabilir. Bunu eşcinsel insanları ayıplamak için söylemiyorum. Altı parmağa sahip olmak da bence hastalıktır ancak tedavi olması gerekmez. Konun veya eşcinsel haklarının bu tartışmaya uzak olduğunu ve önemsiz olduğunu düşünüyorum.