Ayrıntılı anlatmadan önce şunu söylemeliyim ki benim kullandığım Tv bana çok iyi hizmet etti ve Türkiye standartlarına göre çok iyi bir Tv. Yani bu Tv ile çevrendeki insanlardan her türlü daha iyi görüntü alırsın ama şimdi anlatacağım şeyler tamamen Ps5’in tam gücünün ve Tv’lerin acı gerçek yüzü.
Eğer Ps5’in tam gücünü çıkarmak istiyorum dersen ve bir Tv aldım mı tam almak istiyorum dersen sana başka bir Tv önereceğim çünkü ben bu Tv’yi Ps5 ile uzun süre kullanmayı düşünmüyorum.
Nedeni ise:
Benim şu an kullandığım Tv ile en fazla
4K 50fps’e ulaşabiliyorum. Peki bu yeter mi?
Tabikide yeter, ama Ps5 bazı online oyunları performans moduyla 120 fps’e kadar destekleyecek ve exclusive oyunlarda 4k 60 fps’den şaşmayacak. Fps’den ötürü Tv’nin daha çok Hz’si yani saniyede ekran yenileme oranı yüksek oldu mu aynı zamanda daha güzel bir görüntü veriyor ekrana. Benim Tv’de 50hz’ye sahip yani en fazla 4K 50fps destekliyor demek oluyor bu.
Bu arada Hz, Tv’nin görüntü kalitesini cidden etkiliyor. Düşün 60hz ile 50hz’nin görüntü farkını bile az da olsa hissediyorsun.
Bu arada yanlış anlaşılmasın Hz, fps demek değil.
Pc oyununda 30 fps de oynasan 60 fps de oynasan görüntü kalitesi değişmez ama Tv’nin ne kadar yüksek Hz’si olursa hem oyunu o kadar akıcı aktarır hem görüntüyü bi o kadar güzel verir.
Tabi her şey Hz ile bitmiyor çünkü Tv’nin istediği kadar Hz’si olsun, Tv’nin 2.0 veya 2.1 Hdmi girişi olmadığı sürece bunun bir anlamı yok. 2.1 HDMİ girişi sana saniyede 48gbps veri aktarımına izin veriyor yani bu 8K 60 fps ve 4K 120fps demek oluyor. 2.0 Hdmi girişi ise sana 8K 30 fps ve 4K 60 fps ile oynamana izin veriyor. Bu kadar güce ihtiyacım yok dersen 2.1’i pas geçebilirsin.
2.0 ise yeni nesil için önemli çünkü en azında 4K 60 Fps’e ulaşmanı sağlar ve Ps5’in büyük ölçüde amacı da bu.
Bende iyice Ps5’in sistemini araştırıp bizim ülkede en makul fiyata hangi Tv ile Ps5 neslini atlatabilirim diye düşündüm. İnanır mısın 120hz destekleyen televizyon bulamadım. Bu da biraz ülkenin ekonomik durumundan kaynaklı diye düşünüyorum. Sonuç olarak elimdekini satıp bunu almayı düşünüyorum
Bu Tv Hem 100hz’ye sahip hem 2.1 Hdmi girişi bulunduruyor. Yani 4k 120fps’e ulaşamazsam bile 100fps’e ulaşabileceğim.
Ve şimdi sahip olduğum Tv ile bu Tv 4k desteklese bile Hz farkından dolayı hem fps hem görüntü kalitesinde ciddi bir farklılık olacak.
Dediğim gibi şimdi sahip olduğum Tv, Türkiye standartlarına göre çok iyi bir Tv. Hele arkasındaki ambilight büyülüyor insanı ama maalesef oyun anlamında yeni nesil dediğimiz kavram bizim ülkeye taksit taksit geliyor.
Bu arada son bir önerim Bim veya A101’in markası belirsiz toplama Tv’lerinden kesinlikle uzak dur.
Bizim arkadaş ps4 aldı sonra gitti kendine markası belirsiz 1080p Tv’lerden birini aldı ve kendisi aile evindeki 720p televizyonun çok daha iyi görüntü verdiğini söylüyor.
Yani o Tv’lerden uzak dur yoksa oyun oynarken arkadaki yapının bina mı dağ mı olduğunu ayırt edemezsin.