Çünkü ideolojik olarak yapıldığını düşünüyorum bu yorumun. Mesela
@Kenshiro da bu zaman da olmaz demiş. Zaman ve mekan meselesi değil buradaki olay. Muazzam bir hukuk sisteminin olmasıyla ya da ülkenin medeniyet seviyesiyle alakalı bir durum değil. Bana kalırsa. Kaldı ki 10 yılda bir
katliam da olmadı idam ceza olarak ülkede varken.
İdeolojiden ibaret bir ülkeye dönüştüğümüz üzerinden yapılan yorum ideolojik bir yorumsa eyvallah. Katliamdan kastımın ne olduğu açık ama abartı olmuş diyeyim ona da eyvallah.
Ama atladığın şey ben açıkça diğer ülkelerde daha ağır veya hafif sonuçların olabileceğini ama bunun bir öneminin olmadığını mutlak adaletin sorgulanacağı her sistemde 1 kişinin bile kurban gitme ihtimali varsa idamın olmaması gerektiğini söylüyorum. Biz ideolojiden ibaret bir ülke olduğumuz için idamların hatadan ibaret olmayacağını ifade ediyorum. Başka ülkelerde de bu olabilir veya olmayabilir deyip görüş belirtmiyorum.
Peki bunun zamanla alakası var mı? Bence yok çünkü herhangi bir zamanda toplumda bu manada bir bozulma varsa ilerde de olmayacağı anlamına gelmez. İnsan her şeyden önce insan denen varlığı tanımalı. Öfkeye, intikama, ideolojiye, güç savaşına her ne haltsa buna meydan vermemek için suç musibetinden kurtulmanın yolu var. Ömür boyu hapis. Hal böyleyken insan denen mahlukatın zaaflarına çanak tutmaya gerek yok.
Yorumumun hukuk sistemi veya medeniyet seviyesi ile de bir ilgisi yok. İdeoloji dediğin şey bunların önünü tıkamaya müsait ama asıl mesele bu değil çünkü her zaman biri hukukta bir delik açar ve sonra gelen farklı düşüncelerde aynı delikten geçer. Ve tüm bunların dışında olay ölümün çözüm odaklı değil öfke dindirme odaklı olmasıyla ilgili.
Meseleye bir de Batman mantığıyla değineyim. Olay yeni bir katilin doğmasıyla da ilgili değil. Bir suç işleyen kişi çoğunlukla ya kendisini suçsuz görür (bu konuda haklı veya haksız olması önemli değil) ya da aldığı ceza kadar suçlu olmadığını düşür. Aynı düşünceye suçlunun ailesi ve sevdikleri de dahildir. Peki böyle bir durumda insanlar ne yapıyorlar? Çoğunlukla varını yoğunu adayıp hukuk mücadelesi veriyorlar. Sonuç alamazlarsa tatmin olamayıp kendilerinin de içerisinde yer aldığı Devlet mekanizmasına öfke besliyorlar. Peki bu suçluların idam edildiğini düşünün o zaman ne olur? Her idam Devlet otoritesine düşman insanLAR doğurur. Basit bir öfkeden ibaret olmaz bu. Ve bu zamanla organize bir öfkeye, mafyaya veya terör örgütüne evrimleşir. Daha çok idam ve daha çok öfke doğar.