Mehmet Tez, Milliyet Gazetesi'nde "2024'te Müzikte Neler Olacak?" başlığıyla bir yazı sundu. Bu başlıkta Tez'in yazdıklarını kendi yorumlarımı katararak aktarmak ve değerlendirmek istiyorum.
1. Olacak gelişmelerden biri hiç şüphesiz yapay zekânın etkisi. Tez yazısında yapay zekâ aracılığıyla yapılacak şarkı sayısının 2024'te artacağını, bu alanda The Beatles'ın 'Now and Then' isimli şarkının yapay zekâyla desteklenerek yapılıp başarılı olması gibi hayatta olmayan sanatçıların yarım kalmış veya gün yüzüne çıkmamış şarkıların hak ve aile onayı olması koşuluyla bu teknolojiden destekle geliştirilerek piyasaya çıkarılacağını söylemiştir.
Değerlendirmem: Yapay zekâ zamanın Sanayi Devrimi gibi bu dönemin içerisinde ortaya çıkan büyük gelişmelerin belki de en başındadır. Çoğu yönden destekliyorum ve müzikte de bundan faydalanılsın. Ancak bu, kararında olmalı bence. Yapay zekâdan fazla faydalanılması bir noktadan sonra el emeği işi açısından müzik, resim, edebiyat vs. birçok sanatı köreltebilir.
2. Tez'in bahsettiği diğer konu TikTok. Biliyorsunuz ki TikTok sayesinde eski şarkılar aniden parlayabiliyor veya yeni çıkan şarkılar da kısa videolar yoluyla başarı elde ediyor. Eski şarkılar açısından dünyada Lady Gaga'nın Bloody Mary, bizde de Kibariye'nin Lafı Mı Olur şarkıları örnek verilebilir. Mehmet Tez de 2024'te TikTok'un etkisinin süreceğini, onun stream platformlarıyla iş birliği içinde entegre çalışma biçiminin gelişeceğini, bu yıl platformdan parlayan şarkıların yapısından hareketle önümüzdeki yıl kısa, basit melodili ve video arkadasına konulabilecek şarkılarda artış yaşanabileceğinin beklediğini açıklamıştır.
Değerlendirme: TikTok eski şarkıları parlatması açısından güzel ama eski bir durum var. Bu şarkıların 2 dakika gibi kısa ve basit hâle getirilmesi müzikte kaliteyi düşürüyor. 1970 ve 2015 yılı arasındaki şarkılara baktığımızda ortalama süre 4-5 dakikalıktı. Bu süre şarkıyla bağ kurmak için ve haz duymak için idealdi. Şimdi yapılan 2 dakikalık şarkılar hızlı tüketip duyguyu yeterince yakalayamadan çabuk sıkılmanın ürünü diye düşünüyorum. TikTok bu anlamda sektöre kötülük yapıyor. Neyse ki bu akımdan devam etmeden şarkı yapan sanatçı hâlâ çok.
3. Tez'in bir diğer konusu canlı müzik ve bunun için şunları söylemiştir: "Canlı müziğin önemi giderek artacak. 2024’te yapay zekânın bu alana da giderek daha fazla girdiğini göreceğiz. Londra’da ABBA Arena’da gerçekleşen ABBA deneyimi, dünyaya yayılacaktır. Sanatçıların olmadığı ancak sanatçıların arşiv görüntüleri kullanarak oluşturulan modellerinin bulunduğu gösteri büyük ilgi görmeye devam ediyor. Aynı sistemin diğer ikonik isimlere de uyarlanacağını söyleyebiliriz. Sanatçısız turneler yolda."
Değerlendirme: Canlı müzik durumu yukarıdakine ek olarak hayatta olmayan bir sanatçının yapay zekâ ile konser vermesi sağlanacak veyahut hayatta olan sanatçılar turnesine renk katmak için yine hayatta olmayan sanatçı ile düet yapacak. Bu tarz düet işini geçen yıl görmüştük ve bundan sonraki yıllarda katbekat artacaktır. Olumsuz söylenecek bir şey yok şimdilik, kulağa güzel geliyor. Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz.
Yakın zamanda Las Vegas'ta dev ekran / küre açılışı yapılmıştı ve U2 burada yaptığı konserle teknolojiden faydalanmıştı. Aynı tip arenada yer alan küreler Güney Kore'de de yakında olacakmış ve Tez bu tarz örneklerin yeni yılda artış göstereceğini ve böylece sanatçılara yeni arena konser tipi sunulacağını söz etmiştir.
Değerlendirme: İlk önce bu küre arenayı sizinle paylaşayım:
U2 konserinden hareketle içeriden görüntü:
Üç boyutlu bir gerçeklik içerisinde gibi yapılmaya çalışılmış. Bu tarz örnekler çok geçmeden ülkelerde sayılı bir şekilde artsın ve bizde de bir tane olsun. Sadece müzikte değil tiyatro için de güzel olabilir.
Tez son olarak 2024'te yerli müzik ve sanatçıların öneminin daha da olacağını, yerli turnelerin büyüyeceğini ve alternatif işlerin artacağını belirtmiştir.
Bu yazının ve değerlendirmenin sonuna geldik. Buraya kadar bakan herkese teşekkürler.