Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tartışma] Kurgusal Nesnelere Var Diyebilir miyiz?

Ben daha fazla dayanamıyorum uyuyacağım. Lütfen cevaplarınızı yazın. Uyandığımda büyük bir iştahla okuyacağım yazdıklarınızı.
 
Varlardır çünkü;
Eğer bir şeyi düşünebiliyor yorumlayabiliyor ve çizebiliyor isek daha doğrusu bunu resmedebiliyor isek o şey veya kişi gerçekten vardır. Var olamayan betimlenemeyen veya benzetilemeyen hiç birşey hiçbir olgu resmedilemez veya düşünülemez bu yüzden varlardır.
 
Belki ben çok düz düşünen biriyimdir o yüzden basite indirgemiş olursam kusura bakma @Gümüş

Bir şeyi örneğin Pegasus'u insanların uydurduğunu kabul ederiz herhalde. Onu uyduran ve ona inanan insanların anladığı biçimde asla var olmamıştır Pegasus. Ama Pegasus miti ona inanan bir topluluk olmasa da kendisini bir havayolu şirketinde bir çizgi romanda bir mangada izlerini sürdürebiliyor.

Kanatlı at imkansız bir şeydir. Ama Pegasus ona inananları da aşmıştır ve de günümüzde Pegasus dendiğinde aklımızda bir şey canlanmaktadır. Bu benim var olmam gibi bir şey değil . Ama buna yokluk da denemez. Ben öleceğim bu forumdaki herkes ölecek ama Pegasus yine konuşulacak. Bu var olmanın farklı bir varyasyonu.

Bir insan belki de bir hayvan gördü ve onu kanatlı bir at zannetti. Bir insanın yanılgısı tüm insanlığın varlığını aşan bir var oluşa neden oldu.

Buna cevap bulamayız. Güzelliği de burada. Ama bence bir topluluğun bahsettiği her şey vardır.
 
Wittgenstein'a göre düşünemediğimiz şeyi konuşamayız. Yine onun Russel ile birlikte temsilcisi olduğu analitik yönteme göre, konuştuğumuzda kurduğumuz bir cümleyi en küçük anlamlarına kadar parçalayıp analiz ettiğimizde daha fazla parçalanamayan basit unsurlara ulaşırız. Russel bunlara mantıksal atomlar diyor.

Kurgusal nesnelere dair kurduğumuz cümleleri de bu yöntemle analiz ettiğimizde aslında onların her bir unsurunun gerçekte var olan şeyler olduğunu görüyoruz.

Mesela anka kuşu gerçekte var olmayan, yani kurgusal bir nesne olmasına rağmen. Hakkında konuşurken sık sık dile getirdiğimiz kavramlar, kuş, kanat, alev, kül, doğum, ölüm gibi; bunun yanında anka kuşunun rengi, şekli, boyutu vs. gibi tüm terimleri gerçek dünyada var olan olgu ve nesnelere indirgeyebiliyoruz.

Yani anka kuşu, onu meydana getiren tüm unsurları var olan, ancak kendisi var olmayan bir şey oluyor. Anka kuşunu ortaya çıkaran şey ise tüm bu unsurları tek bir terkipte bir araya getiren sanatsal yaratım oluyor.

En nihayetinde bu da bir yorum tabii ki.
 
Konseptüel olarak zaten varlar, iyice irdelersek somut olarak da vardırlar. Fizikalist düşünürsek bütün soyut düşünceler nörolojik olarak somut dünyaya indirgenebilir. Biri bir şeyi düşündüğü sürece o konsept vardır diyebiliriz.
 
Birey veya topluluklar, eski çağlarda çevrelerinden kısıtlı miktarda bilgi alabiliyordu ve bunu kısıtlı bilgileri sebebiyle kısıtlı bir şekilde algılayabiliyorlardı. Burada da insanı insan yapan en önemli özelliklerden biri devreye giriyordu; yalan söyleme. Çevresindeki dünyayı anlamlandırmaya çalışan insan efsaneler, tanrılar vs. uydurarak bir nebze de olsa varoluşlarını tanımaya çalıştı. Bunun hem kültürel süreçlerle hem de insan oğlunun farklı bir dünyayı deneyimleme ve gerçeklikten kaçış arzusu olaraksa günümüzde bildiğimiz gerçek olması mümkün olmayan konular türetilmeye başlandı. Bunların gerçekte var olup olmadığı ise şöyle; gerçek olan düşünülen ütopya, efsane, karakter vs. değil. İnsanın çevresindeki kaynağı ve yalan söyleme, empati gibi yeteneklerini kullanarak oluşturduğu ve dil becerisi ile aktardığı bilgi-veri, bu bilgiyi insan dışında herhangi bir zeki forma gösterdiğinizde kuvvetle muhtemel gösterdiğiniz şeyi anlamayacaktır. Bu manda da gerçek dediğimiz şeyler, evrendeki fiziki yapılar, matematiksel doğrulu olan şeyler vs. oluyor.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık