Burası özel bir platform, özel kişiler kurmuş, parasını vermiş ve işletiyor. Bu tüzel kişiliğin de kendini ifade etme hakkı var, istediği yasağı koyar çünkü burası "kamu alanı" değil. Adı üzerinde, ÖZEL. İstediği konuşma sınırını koyabilir bu siteye, istemiyorsan çek git kardeşim kullanma sitemi der. Ha biz isteriz ki düşünce özgürlüğü sadece kodlanmışlığıyla kalmasın o ayrı mesele.Başka yerlerde olabilir, konuda bir sınır olmalı mı diyor. Olması gerektiğini savunuyorum.
İçinde yaşadığımız için bu siteden örnek veriyorum. Mesela buradaki uygulamayı doğru buluyorum. Kimsenin bana küfretmesini istemem açıkçası. Böyle bir özgürlüğüm olsun diye bir talebim de yok. Medeni bir şekilde kendimi ifade edebiliyorum, edemezsem de bunun karşısında bir kural olması ve yaptırım uygulanması doğrudur. İnsanlar olarak irade sahibiyiz ve davranışlarımızdan sorumluyuz. Burada çoğumuz eğitimli insanlarız. Sitenin genel olarak insan kalitesi toplumun oldukça üstünde diyebilirim. Buna rağmen kurallar olmazsa burayı yaşanmaz hale getireceğimiz aşikar. Yani bir sınır gerekiyor.
Sınırı neye göre kime göre çizeceğimiz zor bir konu buna katılıyorum. Burada devreye ortak akıl, ortak vicdan, yaşanmışlıklar, tecrübe vs devreye giriyor. Sitede aşırı kısıtlama olsa insanlar baskıdan dolayı siteyi kullanmayabilir, aşırı serbestlik olsa kaostan dolayı kullanmayabilir. Herkesi memnun etmek zaten mümkün değil. Çoğunluğun huzur içinde fikirlerini paylaşabileceği bir aralıkta duruyoruz. Aslında su akıp yolunu buluyor bir şekilde.
Bizim burada tartıştığımız devletin/hükümetin bireyin ifade özgürlüğüne müdahelesi.