Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

İfade Özgürlüğü Her Eylemi Kapsar mı?

İfade Özgürlüğü her eylemi kapsar mı?

• Evet kapsar

Kullanılan: 20 16.8%
  • Hayır kapsamaz

Kullanılan: 39 32.8%
  • İfade özgürlüğü bile olsa sınırları olmalıdır

Kullanılan: 47 39.5%
  • Şiddet yoksa suç da yoktur

Kullanılan: 13 10.9%

• Kullanılan toplam oy
    119
Kendimce bir tanım getirebilmem mümkün tabii ki.

İfade Özgürlüğü: Herhangi bir kısıtlamaya, baskıya tâbi tutulmaksızın düşünceni açık bir şekilde ifade edebilmektir. Çok basit değil mi? Ama biraz saçmalamayı sevdiğimden genişletmeyi tercih ederim. Sövmek, alay etmek, eleştirmek v.b gibi durumlarda karşı tarafın aynı şekilde karşılık verebileceği hakkı olduğu unutulmamalıdır.

Konu içerisinde örnek verirsem, lgbt'yi desteklemeyen düşüncelere karşı laga luga yapan bir kişi, bunu ifade özgürlüğü kapsamında yapmıştır. Laga luga yaptığını belirtebilmiştir. "E sen neden laga luga yapıyorsun o zaman?" diyen bir kişi de ifade özgürlüğü kapsamında onun yaptığı laga lugaya karşı çıkabilmiştir. Bu iki söylem ifade özgürlüğünü zedeleyecek bir şey değildir, aksine ifade özgürlüğünün bir nebze olduğunun işaretidir. Düşünceyi desteklemek veya tam zıttı bir düşüncenin yanlış olduğu, sözlü koşullarda her türlü yolla belirtilebilir.

Kutsal Değerlerin yanlış yorumlanması hakkında "Bu bir aptalca düşüncedir." diyebilmek de bir ifade özgürlüğüdür. Karşı taraf, "senin böyle düşünmen aptalcadır." diyebilir, hiçbir sorun yoktur. Her iki tarafta ifade özgürlüğünü kullanabilmiştir ve düşüncelerini ifade ederken -kutsalıma, değerlere, herhangi bir x olayına laf yapamazsın gibi, - bir sorunla karşılaşmamışlardır.

Fakat, karşı düşüncedeki bir kişi ise, alınganlık yapıp bu sözü söyleyen kişiye "malsın, aptalsın." da diyebilir, ama konu bağlamdan çıkmış olup kişilere yönelik bir hakaret içermektedir ve bu konuda, ifade özgürlüğü içerisinde değerlendirildiği hâlde, bulunduğumuz platformun kuralları gereği yaptırımla sonuçlanacaktır. İfade özgürlüğü, her şeyi söyleyebilirsin ama karşı taraf bunu yutacak veya sindirecek anlamına da gelmez.
Teşekkür ederim cevabın için ama en başta neye boş dediğini anlamadım.

Türkiye'de özgürlük yok ya hani. Türkiyr kriterlerine göre yorumlamamıştım. Bir de 4 yıldan aşağı suçlar erteleniyor diye biliyorum. Uygulana bir cezası yok yani benim bildiğim.
Bu ceza yeni çıktı. Burada sen özgürlüğünü kullanmıyorsun, taciz ediyorsun. Hakkın kötüye kullanımı diye bir şey var. İnsanlar haklarını kötüye kullabilir diye sınırlama getirmezsin, kötüye kullananı cezalandırırsın ki bu söylediğim şeyde olan da o.

Bak sen iş yerindeki bir kişiyi 9-12 arasında 15 dk.da bir günaydın diyerek de taciz edebilirsin. Bunun yapılabilecek olması konuşmaya sınır getirilmesi gerektiğini de göstermez. Bir kişi bunu yapıyor diye, herkese günde 250 kelime hakkı verilmeli ve konuşma özgürlüğü sınırlandırılmalıdır demek gibi bir şey senin dediğin. Günaydın diyerek suç işlenebiliyor diye günaydın demeyi mi yasaklayacaksın mesela böyle bir durumda yoksa konuşma sınırı mı koyacaksın?

İfade suç oluşturabilir ve buna da ceza verilir zaten. Kimse ifade ettiği şey suçsa bile ceza verilmesin demiyor. Bahsettiğin eylemde de ifade edilen hiçbir şey yok, ifade yok ifade özgürlüğü kullanılarak suç işleniyor denilebilecek bir şey de yok.
Ama günaydın demenin ifade özgürlüğüne girdiğini dile getirirsek bu kişinin yaptığı şeyin taciz olduğunu reddetmek durumunda kalmaz mıyız?
Sonuçta tek yaptığın günaydın demek.

Benim bu konudaki fikrim bu özgürlüğün kullanım amacı ile alakalı bu yüzden. Bu kişiye istediğin kadar günaydın diyebilirsin. Ama bunu onu rahatsız etmek için yapıyorsan bu ifade özgürlüğünün suistimalidir. Bu yüzden tacize girer ve bir cezai yaptırıma tabi olmalıdır. Hatta kimse de bunu izin vermez.
Yine bu sebeple müslümanları kışkırtmak için kuran yakma davranışına da izin verilmemesi, buna rağmen yapılması durumunda cezai bir karşılığı olması gerektiğini düşünüyorum.

İfade özgürlüğü her eylemi kapsar dedim demesine ama çok fazla değişkeni olan bir kavram bu. Benim ideal toplumumda her ifade özgürce ifade edilebilir ama yönetenler, yönetilenler ve yönetenler üzerinde kamuoyu baskısı var olmaya devam ettiği sürece biz sıradan ölümlüler, bize izin verilen sınırlar içinde atıp tutma hakkına sahibiz. Geçtim kuran yakma muhabbetini, daha Eme nike bile yazamıyoruz forumda. Ben fikirlerimi Eme nike yazarak ifade edebiliyorum belki? Neyin özgürlüğü :)

Her ne kadar yöneticilerin izin vereceğini sanmasam da olur da din konusu açılırsa, muhtemelen ben de dahil çok kişi ban yer. Gerek yok buna. Alakalı alakasız konularda ufak ufak taş atalım birbirimize, doğrudan cephe açmak herkesin zararına olur.

İfade özgürlüğü konusunda hepimizin hemfikir olduğu bir tanımlama yapamamışsak, konunun boş olduğunu söylemek istedim. Konu, bundan ötesini tartışmaya dökmek istiyor çünkü.
İfade özgürlüğünü nasıl tanımladığın zaten her eylemi kapsayıp kapsamayacağını belirtiyor. Hakaret etmek ifade özgürlüğü değilse doğal olarak o eylemi kapsamıyor. Asıl konu şu an tam anlamıyla ifade özgürlüğünün ne olduğu üzerine tartışılmak.

İfade özgürlüğü konusunda hepimizin hemfikir olduğu bir tanımlama yapamamışsak, konunun boş olduğunu söylemek istedim. Konu, bundan ötesini tartışmaya dökmek istiyor çünkü.
tanım yapma alıp rafa kaldırma demektir ki bu yüzden düşünmeyi icat etmiş koca koca adamları evsizler herkesin önünde önlerine yolunmuş tavuk koyarak rezil etmiştir. biz sonlu canlılarız fakat türümüz sürekli yenisini üretiyor. zihinsel becerilerimizin sınırları yüzünden bazen nerden girip çıktığını hala çözemediğimiz çok boyutlu kavramlar olduğu için bu bir avantaj ve her nesilde bi parça kopuyor, ekleniyor veya şekil değiştiriyor.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 3)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık