O konu 13 olmasın da 15 olsun. 13 fazla küçük, daha ergen bile değil neredeyse. Eğer bence, çocuğu 15 yaşına kadar iyi yetiştirirsen, o çocuk okula gitmeyi kendi kendine kabul eder zaten. O yaşlarda iken kendimi ve arkadaşlarımı falan düşünüyorum, çoğumuz okula gitmeyi isterdik. Tamam arada söverdik falan ama, okumak istemiyorum gibi bir şey demezdik yani.Öyle birşey malesef yapılmıyor mümkün değil bunu yapan bir ebeveyn yok.Bu hata olurdu zaten.Tamam hadi yap bakalım aynısını.13 yaşındaki çocuğa seçim hakkı sun bakalım okula gitmeyi kaç tanesi seçecek örneğin ? Diyelim sistem böyle bir özgürlük tanıdı (tersi olduğunu varsay) ve anne - baba da çocuğuna seçim hakkı tanıyor.Okula gitmezdi çoğu peki sen buna izin verir miydin ?
Ama bu konuda ebeveyn elini vicdanına koyup, ben bu konuda doğru mu düşünüyorum, çocuğu nasıl eğittim, çocuğum ileride bu kararından pişman olur mu gibi şeyleri de objektif bir şekilde düşünmeli. Çocuk okumak istemiyorsa hem sen çocuğu iyi yetiştirememişsin, hem de çocuğunun ileride kesinlikle pişman olacağı bir şeye sebebiyet veriyorsun demektir.
Ama din konusu veya insanlardan uzak yaşama konusu daha farklı durumlar yani.