Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[İnceleme] Antikçağda Politika Hakkında Notlar

Anladım. Konun güzel benim için de iyi geldi, nedeni 2 gün önce teke tek de celal hoca mehmet hoca urfa da yayın yaptılar göbekli tep gibi tepelerden ve harranın kadim tarihinden dolayı. Doğu batı sentezi, islam dünyasının yunan parşömenlerini çevirisi falan hoş konulardı. Merak da sardım yani hem felsefe hem coğrafya olduğu kadar bilim matematik falan, kısaca antik yunan diyeyim uzatmadan. Kaynak oluşturacak bana eline sağlık diyeyim...

Darius sormam nedeni de malum sonrasında iskender mezepotamyayı aldı doğuya aktı bundandı...
O darius kodomannus yani 3. Darius ve bu savasla alakasi yok. Pers savaslari 480 ler bu adam ise 380 dogumlu.
 
Konu güzel gidiyor, bozmak istemiyorum ama İskender'in sevdiğim bir konuşması var. Onu paylaşmak istedim.

Bu konusmahi cok severim, bir ara ben de periklesin konusmalarini yazayim buraya. Lutfen paylasin ve blzun skrun yok, ana konu yunan politikasi ve tarihi ise bozma sagilmaz bence. Iskender iyi konismaci ama bence yunan politikacilari arasinda 4 ya da 5. Sirada. Perikles kesinlikle cok cok dahabiyi bir konusmaci, ilk 3 dedir. He pwrikles fanboyu muyum, sanirim degilim ama etkileyici bir adam. Yasasaydi beni kandirirdi.
 
Eline sağlık.Yazdıklarını okurken bundan 7 yıl önce babamın kütüphanesinden alıp tek solukta okuduğum Siyaset Tarihi adlı kitabı hatırlattı bana.
 
Bir şeyi anlamak gerekiyor, o da ecnebi deyişi ile Canon.
Canon aslında bir devamlılıktır. Manga ya da şovlarda neyin canon, neyin canon olmadığı hep konuşulan meselelerdir mesela. Antik yunancada Kanon adında bir kelime vardır ve bu kelime ölçüm için kullanılan düz bir çubuğun ismidir. Bu hem bizans hem de latin uygarlığında, hristiyanlık dininde, daha da önemlisi istanbul fethinden sonra osmanlıda kanun kelimesine evrilmiştir. Kanun adı üstünde nizam, düzen ve yasa demektir. Mangalarda kanun vardır, edebiyatta da kanun vardır. Tarih de, edebiyat da felsefe de kanun ile anlaşılmalıdır. Çok bahsetmişimdir, Dante Vergilius'u kendine yoldaş seçmiştir. Vergilius Romalı bir pagan şair olarak pastoral şiirlerinde isaya yakışan betimlemelerden ötürü kilise tarafından erdemli bir kafir olarak görülürdü. Efes en büyük ve önemli Artemis tapınağına sahipti, Hz. Meryem'in mezarı efestedir söylemi de aslında bunun devamıdır. Burada bahsedilen her şey, biribrleri ile bağlantılıdır. Miken çöküşü ve siyasi düzlem homerosa efsaneleri tasarlamakta ilham olmuş, ona bir misyon aşılamıştyır. Soylular bu misyonu devamettirmiştir, bu misyon artık homerostan bağımsız olsa da hala durmaktadır. Burada Aristokratlar ile soylular arasındaki çatışmayı anlatmıştık. Bir çatışma daha vardı, bu da anaerkil ile ataerkilin çatışmasıydı. Anaerkil kadının gücü tuttuğu bir yapıyken aata erkil erkek egemendir. Bu çok derin bir mevzu ve hint avrupa soyunda anaerkilliğin nasıl kaybolduğu, ne derece olduğu çok kızışmalı bir konu. Bu konuya girmek istemiyorum ama konunun bilinmesi gerektiği için bazı kısımlarını anlatmak zorundayım.

Yunanda gericiliği ve ilericiliği aristokrasi ve demokrasi üstünden kolayca verebiliriz. İlericiliği zihni üretimin, refahın ve medeniyetin arttığı bir durumu tamamlamak için kullanırım, gericiliği ise bir duraksama, satüko olarak kullanırım. Yunanda demokrasi bir ilericiliktir ama bunun sebebi benim tatlı su liboşu olmam değildir. Demokrasi, belli değişimlere ayak uydurmayı bilebilmektir, soydan ötürü değil, parandan ötürü hakettiğin ilgiyi görmektir, kişinin kendini köle olarak satmak zorunda olmaması, ticaret aracılığı ile tabana refahı yaymak demekti. Bu refah ile felsefe doğmuştur, çünkü din ve aristokrasi dayatmalı bir dünya görüşü sarsılmış, yerini dolduracak bir şeye ihtiyaç olmuştur. Aristokrasi gericiliktir, çünkü sadece soya ve atalarından kalan zenginliğe bağlı oluşturulan kısıtlayıcı, atalarının ilk rahipler olması bakımından da dinci bir yapıdadır. Gericidir. İlerilik ve dericilik için reformlarda yapılan şeylerin nasıl başarıldığını anlatmak yeterlidir diyorum.

Anaerkillik.
Anaerkillik, yapı gereği halkçılıktır. Anaerkillik bir inanç sistemi ile desteklenir. Genetik biliminin ilerlemediği zamanlarda, sen sadece annenden emin olabilirsin. Babanın kim olduğu, erkeksen çocuğunun kim olduğu kesin değildir. Ama kız kardeşinden doğan çocuk kesinlikle yeğenindir. Bir dilde kardeşlik vasfı annenin organına bağlı ise, yani bizler karın/ rahimdaş isek, döldaş olarak anılmıyorsak o zaman o toplumun anaerkil olduğu söylenebilir. Soy kontrolü önemlidir çünkü miras, akrabalık ilişkileri kan davası gibi konularda düzenlemeyi sağlar bu yüzden de toplum anaerkildir. Doğuma verilen bu önem annelerin tanrılaaştırılmasını sağlar. Anne hayat verir, toprak hayat verir. Toprak verdiği hayatı alır ama onu tekrar doğurtur. Anne, hayat kaynağı olarak bereket verendir ama almasını da bilir. Bu yüzden bütün anasal yapı tarım ile alakalı tanrıçalara sahiptir. Bununla birlikte Her annenin aynı zamanda bir oğlana ihtiyacı vardır. Annenin kızı olursa üreme ve ölme döngüsü var olamaz. Anaerkil inançta anne doğduğu oğlan tarafından döllenir, oğlan kurban edilir/ ölür ve tekrar doğar. Anne hayat kaynağı olması sebebi ile ölümsüzdür, o ölemez. Oğul ölebilir ama anne var olduğu sürece tekrar doğacaktır. Oğul dölleyici olarak bereketi ve devamlılığı sağlayacaktır ve ölümü ile de bu işlemi kutsal kılar. Bütün mitolojilerde anne arketipi bu şekilde ürer. Meryem- İsa da aslında bir anaerkil efsanedir. Yunanlılarda Gaia, sonradan ölecek ama ölmeden önce tanrıların doğpmasını sağlayacak dölünü bırakan oğlu uranüs ile çiftleşir. Hayat olması bakımından anaerkil tanrıçalar tarım ile, doğum ile alakadardır. Demeter, Persophone, Artemis(Doğum tanrıçası, çok önemli bir ataerkil figür) Hera(Anne olma vasfı ile ataerkildir) Hestia. Tabii bunlar sadece kadın olanlar. Gaia- uranüs örneğindeki gibi prens tanrılar vardır. Bunlar Pan ve Dionysostur. Afrodit anaerkil bir tanrıça mıydı emin değilim. Apollo anaerkil bir tanrıydı fakat taşıdığı vasıflar üstünden değişime uğradı.

Burada bilmek gereken ikinci önemli şey ise Kavimlerdir. Tanrıların efsanelerinde bir kanun üretebilsek de bu oldukça zordur. Çünkü her tanrı başka bir kavime aittir. Yunan dünyası aslında bir kavimler topluluğudur. 4 farklı kültürden oluştuğunu daha önce de demiştim, fakat bu dört kültür de aslında yüzlerce aşiretten oluşur. Tanrılar aslında o aşiretlerin atalarıdır. Apollonun Van taraflarından gelen lalak kabilesi ve Pelops ile bağlantılı olduğu mesela bilinir. Bir devlet kurmak için hiyerarşi ve akrabağlık şarttır. Tanrıları birbirine akraba kılarsan çocuklarını, yani kavimleri de birbirine akraba kılarsın. Akraba kıldığın kişiler arasında bir lider şarttır. Eskiden Zeusw yoktu, Posiedon kraldı. Bazen bir tanrı, bazen diğeri kral ilan edilir, kral ilan edilen tanrıya soyu dayananlar ise iktidarda en güçlü olanlardı. Efsaneleri bu tanrı hangi kavimdendi ve bu tanrı aristokratların taptığı bir tanrı mıydı diye baktığımızda, Yunan mitleri yerlerine oturur.

Farklı kavimlerden gelmiş olsalar da Anaerkil tanrıçalar ve tanrılar halk arasında yaygındı. Apollon soyluların çocuğunu korurdu, Ares savaşçıları(yani soyluları). Halka yardım eden ya da anaerkinin hala güçlü olduğu alt tabakada ise demeter rağbet görürdü. O zaman burada yeni bir çatışma daha ortaya çıkmaktadır. Anaerkil olan ile Ata erkil olanıun çatışması. Anaerkil olan aynı zamanda halkçı olandır. Fakat bu onu demokratik manada halkçı, dolayısı ile de ilerici yapmaz. Anaerkillik ayrı tür bir gericiliktir. O zaman elimizde aslında çatışan üç grup olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar Anaerkil halkçılık- Ataerkil Aristokrasi ve Demokratik eşitlikçilik. Bundan sonra göreceğimiz sanatçı ve filazoflar sadece aristokratiklik yönleri ile değil, anaerkillik yönleri ile de incelenecektir çünkü bu da gericildir.

Anaerkillik mevzusu önemlidir, yunan dünyasında anaerkilliğin ölümünü nerede ve nasıl bulabilirizi ancak filazoflar ve tragedyalarla izleyebiliriz. Hepinize iyi geceler. Çok önemli ve dolu bir mevzuyu hızlıca geçiştirdim. Bu konu hakkında daha fazla ve ayrıntı ile yazmak isterim. Sorusu olanlar için de cevaplamaktan onur duyarım ama uzmanı olduğumu iddia edemem.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık