Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Oyun Dünyamız

Evet, insanların ne yazdığını tam olarak algılamak önemli. Kimse için oyuna kötü diyor diye bir şey yazmadım orada bahsettiğim mevzu kamera açısına kötü denmesi.

Oyunun özünün de tam olarak değiştini sanmıyorum. Sadece daha oturaklı,olgunlaşmış bir Kratos var ve hikaye anlatım yönüne daha çok önem vermişler. Bunu yaparken de aksiyonun kalitesini de çeşitliğini de artırmışlar. Hiçbir şey eksilmemiş. Ki önceki oyunlarda da gayet karakter psikolojik durumları ön plandaydı. Kratos'un öfkesinin kaynağı, Ares'i öldürmesine rağmen intikamdan gelen boşluğu dolduramadığı için tanrı halindeyken sürekli savaşlar açmasının hep psikolojik tahlilleri vardı oyunda. Aynı şekilde Zeus'un kehanetten kaynaklı takıntılı bir hale gelmesi, Kratos'un en yakın gördüğü Athena'nın yaptığı oyunlar... Sadece son iki Gow oyunu kadar kuvvetli anlatımları yoktu.


Dmc örneği vermişsin de, o da değişti ki zaten. Onda da Dante'nin, Nero'nun, Vergil'ın psikolojik yasımalarının etkisi görüyoruz, onda da tahlil ediliyor. Son oyun mesela direkt Vergil ve Nero'nun psikolojik tahlilleri üzerine. Baba, oğul dramı vardı. Nasıl bir özden kopma oluyormuş hiç bilemiyorum.
Bu oyunu yoğunlukla psikolojik karakter tahlili ve sinematik anlatıma iten temel mekanik değişen kamera açısı. Kamera açısı değişmemeliydi demiyorum ben eskisi kalmalıydı illa değişemez kafasında değilim. Sadece buna geçtikleri için eleştiriyorum. Gow epik, aksiyonun dibine vuran mitoloji temalı bir oyun serisiydi. Son iki oyunu allandıra ballandıra öven kardeşlerimizin iddia ettiği gibi duyguları ve beyni olmayan bir robotu kontrol ettiğimiz bir eser de değildi. Aksine çok daha yoğun bir atmoferi ve daha iyi bir hikayesi vardı. Son çıkan iki oyun tamamen sinematik anlatımı tercih ettiğinden bir Gow oyunu olmaktan çok mitoloji soslu Tlou olmuş. Oyunda ilk bu kamera açısına karar verilmiş ve geri kalan her şeyin bunun üzerine şekillenmiş gibi. Çok epik bir hikaye anlatmaktan çok ne anlatırsak anlatalım bunun sunumuna odaklanalım hissiyatı eldeki kamera açısının teknik imkansızlıklarından ötürü combatı da kısıtlayınca ortaya farklı bir yapım çıkmış. Bunun seveni daha çok yani ekstrem fanları daha çok değildir ama genel oyuncu kitlesine hitap ediyor herkes alır oynar. Eyvallah da Gow üçlemesi ile son çıkan iki oyun aynı oyunlar değil. DMC, DMC olmaktan çıkmadı. Bu kadar büyük bir değişikliğe gitmedi.
 
Oyun dünyasındaki en iyi işlerden birisi olan Gow'un kamera açısını mı kötülüyoruz cidden? :/ İnsanlar oyundan koparmamak için salak saçma ara sahne koymak yerine mis gibi one-shot çekim oyun yapmışlar, film izletmek yerine her an oyundan kopamdan ynuyorsun, immerson zirvede. Tepe kamerası gibi sığ kamera yerine mis gibi omuz kamerası var. Baltayla birlikte combat çok çeşitleniyor.

Eski oyunda oynanış kısmında da tanrılar çok güçlü gözükmüyordu ki, ara sahneler yüzünden güçlü gözüküyorlardı. Poseidon, Helios falan gayet güçsüzlerdi, keza Hermes de öyle. Kamera açısıyla da bunun ilgisi yok. Lore'daki güçleriyle, oyundaki gösterdikleri güçlere bakacak isek birçok oyunu eleştirmemiz gerek. Tes serisi gibi, Souls serisi gibi... Çünkü oynanışta Lore'deki gibi güçlü gösteremiyorsun bu karakterleri, anca ara sahne koyman gerek onda da oyun oynamanın anlamı yok, animasyon çeksinler izleyelim o zaman. Oyunun özünü değiştirmelerinden çok pek oyunun özünden anlamıyoruz sanki. :/
Kameranın kazandırdığı şeyler güzel. Ama kaybettirdiği şeyleri düşündüğünde keşke yapmasaydılar dedirtiyor.

Küçük şeylerden başlarsam:

Bi ara sahneye geçmek için sürekli bi taş kaldırıyoruz ya da bi ağır kapı açıyoruz. Ordan başlıyor ara sahne.

Hep kratos’un dibinde kamera. Bu yüzden Gow’u meşhur yapan büyük çaplı dövüşler, yaratıklar, ara sahneleri koyamıyorsun. Attığım titan vs tanrılar savaşı, ares’in sahneleri gibi bu kamerayla yapamayacağın tarzda çok sahneler vardı seride. Asla geçmişten veya ana karakterin bulunmadığı bi yerden ara sahne de gösteremezsin.Ya da en basitinden cronos’un ölüm sahnesini bile yapamazsın.

-Yapımcıların kendi ağzıyla söyledikleri şeyler var. Kratos’un baldur’a ilk yumruğunda adamı 100 metre uçurmak istemişler. Bu kamerayla 10 saat yanına gitmek saçma olacak diye çıkarmışlar mesela.

Eski kratos’un bazı büyük boss dövüşlerine yaptığı bitirici sahnelere bak. Yaratığın etrafında dönüyor, etrafta zincirleriyle sürekli geziyor. Kameranın çok uzaklaşması lazım böyle sahneler için.
___________

Hadi bu ara sahne meselesi neyse. Tırmanmak, sürünmek, duvar kenarından tutunarak gitmek gibi şeyler çok yorucu. Ama kamerayla sürekli takip edebilmek için böyle ağır şeyler kullanmaları gerekir. Savaş tanrısı adam 4 metreye zincirle çıkıyor.

Bu kamerayla eskisi gibi uçup kaçma güçlerini kullanamazsın. Kanatlar, hermes botları, çidt zıplama gibi şeylerin birleşimiyle gezmek çok daha farklı. Eski gow’u örnek göstermek de şart değil bu konuda.
_________

En önemlisi de zaten kombat. Eskisi gibi çok uzakta sabit bi kamera olsun diyen de yok ki. Yaklaşabilir ama bu oyunda aşırı yakın. Doğurduğu sıkıntılardan aklıma geleni yazayım:

En basidi etrafı görememek. Yerden element dalgası, üstten bombalar geliyor. Düşmanın bacakları alevliyse 10 metreyi 1 saniyede kapatıp sana vurabiliyor. Bazıları yere vurup arenayı etkiliyor. Bi de oyunun kalitesizliği var düşmanlara sana doğru kayma özelliği vermişler. Yani adım falan atmıyor. Saldırırken sen dibinde değilsen oyun düşmanı sana doğru kaydırıyor. Ayrıca oyunda durduk yere yerden düşman doğuyor. Kimse yok sandığın tarafta bişey doğup sana ateş atabiliyor.

Böyle bi oyunda tüm dövüş alanını kontrol edebilmek zorundasın. Her şeyi takip edebilmek mümkün değil bu kamerayla. Kameraya girmeden sana balyozla vurabilen düşman var yahu.
______

Mecburen düşman sayısını az tutuyorlar. Kendileri de biliyor çünkü gow 3’ün tutorial’ındaki kadar bile düşman versen bu kombat onu kaldıramaz. Ciddi söylüyorum oyun açılır açılmaz karşına çıkan grup Ragnarok’un son savaşında bile çıkmıyor karşına.

Gow 3’te 6 cyclops’la dövüştüğümüz arena hatırlıyorum. Hiç “lan bu ne” dediğimi hatırlamıyorum çatır çatır kestim hepsini. Ragnarok veya 2018’de 2 troll’le dövüşemezsin. Runic saldırını kullanıp birini hemen silersin diğeriyle 1 vs 1 dövüşürsün anca. Ya da aşırı dikkatli ve sıkıcı oynarsın.
________

Bu düşman sayısı sıkıntısı yüzünden draugr’lara hayvan gibi can veriyorlar. Normalde hack’n slash tarzı oyunlarda düşman canı bol olur kombo yap diye. Souls tarzı oyunlarda ise canları az olur hemen dövüşü bitir diye. Yeni gow ne olmak istediğine karar verememiş.

eski gow oyunundaki denge şuydu:

karşına draugr gibi bişey çıkınca dövüşmene bile gerek yok. Direk yakalama tuşuyla tutup öldürebiliyorsun. Veya kalkan gibi onu tutup koşarak etrafı yıkabilirsin ve uzağa fırlatabilirsin. Okçu varsa bi güçlü ok attığında hemen ölüyordu.
Zırhlı askerlere hasar vermek lazımdı. Bloklamaları da vardı ağır vurup kırıyorduk. Ama ağır darbeler yine yerden yere vurup hemen öldürüyüordu.

güçlü saldırılar ya grupları yıkmak için ya da büyük düşmanları hemen öldürmek için vardı. Bi minatour’u bile ağır darbelerle uçurabilirsin, havada yakalayıp ciddi hasar verebilirsin. Omuz atıp sarsabilirsin. Bu yüzden zorlanman için minatour’ların da bulunduğu baya geniş bi kalabalık gerekiyor. Bi mino gelse top gibi oynarsın.

Yeni gow’da kameradan dolayı düşman sayısı sıkıntısı var. Bu yüzden en basit düşmanları bile ciddi tehdit yapmışlar. Draugr’u tehdit yapınca dolayısıyla onu hemen ezecek ağır saldırın bulunmuyor. Dondurup etrafa itme, bacağa vurup düşürme, ağır darbeyle havalandırma gibi şeyler bunlara işliyor. Ama bi tık üstü olan şişko draugr’a geçtiğinde her şeyi kaybediyorsun.

Burda tıkanıyor kombat. Normalde o üstüne bindiğin yaratığı yerden yere vurabilen, küçük yaratıkları grup halindeyken bile yokeden bi karaktere sahip olmamız lazımdı. Şuanki kameradan dolayı insan boyutundan büyük olan herşeye mini-boss olarak davranmamız gerekiyor.

Ayarsız runic saldırısıyla kalabalığı halledersin. Sonra 100 saniye beklersin. Yeni kombatla karşına düzgün bi düşman grubu koyarsan olacak olan bu.
Kısacası bi savaş tanrısıyla iskelet öldürmek 5-10 darbe alıyorsa bunun sebebi kamera.

bu çok gıcık anlar doğurabiliyor. Uzaktan sana alev atan şeye dönüyorsun, balta atıyorsun %20 canı iniyor. Sonra dönüp dibindekilerle dövüşüp bi yandan açık bekliyorsun. Açık bulunca tekrar dönüp uzaktakine balta atıyorsun. Gow3’te bu senaryo olduğunda zaten açık bekleyip dönmeme gerek yok kamera sayesinde. Bi alevli oku güçlendirip o tarafa atsam yan yana 3 okçu birden ölüyordu. Böyle düşmanlar kombatı bozmuyordu.

Can sorununu zorlukla çözmeye kalksan oyun sıkıcılaşıyor. Karşına çer çöp çıktığı için zor olmaları lazım ki zevk alasın. Ama yeri gelince bu sistem sinir bozuyor işte.
_____

Bu kamerada ayarsız olur diye bıçakların mesafesini kıstı adamlar kendileri bile söyledi bunu. Bıçağı sallarken kratos bi de yürüyor. 2-3 vuruştan sonra zaten düşmana takılıyorsun daha fazla yürüyemiyorsun. Mesafe avantajı diye bişey kalmamış. Yine bu kamerada ayarsız olur diye bu oyunda “runic attack” denen saldırılarda öyle süre limiti var. Eskiden fırsat buldukça kullanabildiğimiz şeylerdi. Mesele orduya karşı öyle ağır bi saldırıyı kullanacak fırsatı bulmaktı.
_______
Dmc 5’ten 1 tık daha yakında olsa kurtarırdı. Şuanki kamerayla güç fantasizine dayalı düzgün aksiyon oyunu yapamazsın. Gow’u efektler, vuruş hissiyatı, animasyonlar kurtarıyor.
 
Son düzenleme:
Cutsceneden oldum olası nefret ederim. Oyunun tüm epic sahneleri video olacaksa oturak youtubedan izleyelim o zaman. Gow 2018 de ona nasıl kıl olmuştum. Ejderle dövülşüyon, cutscene giriyor orayı burayı yıkıyon üstüne çıkıyon boğuşuyon. İzliyorsun bunları sonra kontrol sana geçiyor... tayyip oluyorsun bir anda ve ejdere ışıklı top atıyon. Gameplaye bak. Sonra zeus öldürmüş adamsın gidiyon 2 ağaçtan barbardan dayak yiyorsun. Hiç unutmuyorum bir portal açmıştım içerden bir adam çıktı... düz mob geldi ağzıma bi kapadı tek yedim lan. Hani savaş tanrısıydık biz. İlk aldığımız balta da skill kullanmak dışında inanılmaz boş silah. Git yumrukla döv aynı hasarı veriyon bide fazladan stun vurursun en azından. Bunları gowda çok zayıf buluyorum. Skiller, görseller vs gayet iyi de hala 2002 kafasından çıkamamışlar hatta daha geriye gitmişler mekanik olarak. ''Yaratğıa git Y/X (artık konsolda ne boksa) tuşuna hızlı hızlı bas öldür'' o zamanlar yiyor olabilir ama artık yemiyor. O kendini tanrı gibi hissetme önüne geleni kesip biçme de gidince sokaktaki adamı oynuyor gibi oluyorsun. Onlar da bunu farketmiş olacak ki basmışlar cutscene. Cutscenede yer yerinden oynuyor. Zaten 2018 de tutunca ragnarokta da aynı şeyi yapmışlar. ''abi büyük boss ilk sahnede gelsin yumruk yumruğa dövüşsünler sonra gitsin''

Zamanında Half lifede cutscene yoktu bizzat tanık oluyordun her şeye. Elden ringde keza öyle. Radahan savaşın ortasında kayboluyor sen ''nereye gitti lan bu'' diye sağa sola bakarken ruh hastası meteora binmiş tepene geliyor. Doğru açıyı farkedersen görürsün geldiğini. Cutscene koymamışlar 2 epiclik yedirecem diye. Avel gibi burası niye turuncu oldu diye büyük şehre gelmiş fakir gibi sağa sola bakarsan beynine yiyorsun meteoru. Mis gibi sahne.

Yani cutscene mekaniğe yediremeyenlerin başarısız hareketidir. Sen o tüm epic şeyleri ingame de yaparsın ama işte nerde o vizyon...

Hee gow 8/10 oyundur o ayrı ama ana boss dövüşleri 2018 versiyonunda inanılmaz boştu. Çoğu yan boss daha iyi çünkü cutscene yok. Mesela valkure dövüşleri çok daha akıcı olduğu için daha iyiydi.
 
Kameranın kazandırdığı şeyler güzel. Ama kaybettirdiği şeyleri düşündüğünde keşke yapmasaydılar dedirtiyor.

Küçük şeylerden başlarsam:

Bi ara sahneye geçmek için sürekli bi taş kaldırıyoruz ya da bi ağır kapı açıyoruz. Ordan başlıyor ara sahne.

Hep kratos’un dibinde kamera. Bu yüzden Gow’u meşhur yapan büyük çaplı dövüşler, yaratıklar, ara sahneleri koyamıyorsun. Attığım titan vs tanrılar savaşı, ares’in sahneleri gibi bu kamerayla yapamayacağın tarzda çok sahneler vardı seride. Asla geçmişten veya ana karakterin bulunmadığı bi yerden ara sahne de gösteremezsin.Ya da en basitinden cronos’un ölüm sahnesini bile yapamazsın.

-Yapımcıların kendi ağzıyla söyledikleri şeyler var. Kratos’un baldur’a ilk yumruğunda adamı 100 metre uçurmak istemişler. Bu kamerayla 10 saat yanına gitmek saçma olacak diye çıkarmışlar mesela.

Eski kratos’un bazı büyük boss dövüşlerine yaptığı bitirici sahnelere bak. Yaratığın etrafında dönüyor, etrafta zincirleriyle sürekli geziyor. Kameranın çok uzaklaşması lazım böyle sahneler için.
___________

Hadi bu ara sahne meselesi neyse. Tırmanmak, sürünmek, duvar kenarından tutunarak gitmek gibi şeyler çok yorucu. Ama kamerayla sürekli takip edebilmek için böyle ağır şeyler kullanmaları gerekir. Savaş tanrısı adam 4 metreye zincirle çıkıyor.

Bu kamerayla eskisi gibi uçup kaçma güçlerini kullanamazsın. Kanatlar, hermes botları, çidt zıplama gibi şeylerin birleşimiyle gezmek çok daha farklı. Eski gow’u örnek göstermek de şart değil bu konuda.
_________

En önemlisi de zaten kombat. Eskisi gibi çok uzakta sabit bi kamera olsun diyen de yok ki. Yaklaşabilir ama bu oyunda aşırı yakın. Doğurduğu sıkıntılardan aklıma geleni yazayım:

En basidi etrafı görememek. Yerden element dalgası, üstten bombalar geliyor. Düşmanın bacakları alevliyse 10 metreyi 1 saniyede kapatıp sana vurabiliyor. Bazıları yere vurup arenayı etkiliyor. Bi de oyunun kalitesizliği var düşmanlara sana doğru kayma özelliği vermişler. Yani adım falan atmıyor. Saldırırken sen dibinde değilsen oyun düşmanı sana doğru kaydırıyor. Ayrıca oyunda durduk yere yerden düşman doğuyor. Kimse yok sandığın tarafta bişey doğup sana ateş atabiliyor.

Böyle bi oyunda tüm dövüş alanını kontrol edebilmek zorundasın. Her şeyi takip edebilmek mümkün değil bu kamerayla. Kameraya girmeden sana balyozla vurabilen düşman var yahu.
______

Mecburen düşman sayısını az tutuyorlar. Kendileri de biliyor çünkü gow 3’ün tutorial’ındaki kadar bile düşman versen bu kombat onu kaldıramaz. Ciddi söylüyorum oyun açılır açılmaz karşına çıkan grup Ragnarok’un son savaşında bile çıkmıyor karşına.

Gow 3’te 6 cyclops’la dövüştüğümüz arena hatırlıyorum. Hiç “lan bu ne” dediğimi hatırlamıyorum çatır çatır kestim hepsini. Ragnarok veya 2018’de 2 troll’le dövüşemezsin. Runic saldırını kullanıp birini hemen silersin diğeriyle 1 vs 1 dövüşürsün anca. Ya da aşırı dikkatli ve sıkıcı oynarsın.
________

Bu düşman sayısı sıkıntısı yüzünden draugr’lara hayvan gibi can veriyorlar. Normalde hack’n slash tarzı oyunlarda düşman canı bol olur kombo yap diye. Souls tarzı oyunlarda ise canları az olur hemen dövüşü bitir diye. Yeni gow ne olmak istediğine karar verememiş.

eski gow oyunundaki denge şuydu:

karşına draugr gibi bişey çıkınca dövüşmene bile gerek yok. Direk yakalama tuşuyla tutup öldürebiliyorsun. Veya kalkan gibi onu tutup koşarak etrafı yıkabilirsin ve uzağa fırlatabilirsin. Okçu varsa bi güçlü ok attığında hemen ölüyordu.

güçlü saldırılar ya grupları yıkmak için ya da büyük düşmanları hemen öldürmek için vardı. Bi minatour’u bile ağır darbelerle uçurabilirsin, havada yakalayıp ciddi hasar verebilirsin. Omuz atıp sarsabilirsin. Bu yüzden zorlanman için minatour’ların da bulunduğu baya geniş bi kalabalık gerekiyor. Bi mino gelse top gibi oynarsın.

Yeni gow’da kameradan dolayı düşman sayısı sıkıntısı var. Bu yüzden en basit düşmanları bile ciddi tehdit yapmışlar. Draugr’u tehdit yapınca dolayısıyla onu hemen ezecek ağır saldırın bulunmuyor. Dondurup etrafa itme, bacağa vurup düşürme, ağır darbeyle havalandırma gibi şeyler bunlara işliyor. Ama bi tık üstü olan şişko draugr’a geçtiğinde her şeyi kaybediyorsun.

Burda tıkanıyor kombat. Normalde o üstüne bindiğin yaratığı yerden yere vurabilen, küçük yaratıkları grup halindeyken bile yokeden bi karaktere sahip olmamız lazımdı. Şuanki kameradan dolayı insan boyutundan büyük olan herşeye mini-boss olarak davranmamız gerekiyor.

Ayarsız runic saldırısıyla kalabalığı halledersin. Sonra 100 saniye beklersin. Yeni kombatla karşına düzgün bi düşman grubu koyarsan olacak olan bu.
Kısacası bi savaş tanrısıyla iskelet öldürmek 5-10 darbe alıyorsa bunun sebebi kamera.

bu çok gıcık anlar doğurabiliyor. Uzaktan sana alev atan şeye dönüyorsun, balta atıyorsun %20 canı iniyor. Sonra dönüp dibindekilerle dövüşüp bi yandan açık bekliyorsun. Açık bulunca tekrar dönüp uzaktakine balta atıyorsun. Gow3’te bu senaryo olduğunda zaten açık bekleyip dönmeme gerek yok kamera sayesinde. Bi alevli oku güçlendirip o tarafa atsam yan yana 3 okçu birden ölüyordu. Böyle düşmanlar kombatı bozmuyordu.

Can sorununu zorlukla çözmeye kalksan oyun sıkıcılaşıyor. Karşına çer çöp çıktığı için zor olmaları lazım ki zevk alasın. Ama yeri gelince bu sistem sinir bozuyor işte.
_____

Bu kamerada ayarsız olur diye bıçakların mesafesini kıstı adamlar kendileri bile söyledi bunu. Bıçağı sallarken kratos bi de yürüyor. 2-3 vuruştan sonra zaten düşmana takılıyorsun daha fazla yürüyemiyorsun. Mesafe avantajı diye bişey kalmamış. Yine bu kamerada ayarsız olur diye bu oyunda “runic attack” denen saldırılarda öyle süre limiti var. Eskiden fırsat buldukça kullanabildiğimiz şeylerdi. Mesele orduya karşı öyle ağır bi saldırıyı kullanacak fırsatı bulmaktı.
_______
Dmc 5’ten 1 tık daha yakında olsa kurtarırdı. Şuanki kamerayla güç fantasizine dayalı düzgün aksiyon oyunu yapamazsın. Gow’u efektler, vuruş hissiyatı, animasyonlar kurtarıyor.
God of Ascension'la birlikte dediklerinin devri bitti. Aşırı sığ kalıyordu ve değişim şarttı artık. Gow 2 benim genel olarak en sevdiğim ve üçlemenin en iyi oyunudur bana göre, ama o kamera ve oynanış tarzının eski kaldığını kabul edelim artık. Büyük düşmanlar zamanında oynadığımız için keyifli veriyordu da, ekrandaki çıkan tuşa zamanında basmaktan öteye gidemiyordu onlar. @Monkey D. Dragon'un da yazdığı gibi Valkür dövüşleri net en kaliteli dövüşlerdir.

Cutsceneden oldum olası nefret ederim. Oyunun tüm epic sahneleri video olacaksa oturak youtubedan izleyelim o zaman. Gow 2018 de ona nasıl kıl olmuştum. Ejderle dövülşüyon, cutscene giriyor orayı burayı yıkıyon üstüne çıkıyon boğuşuyon. İzliyorsun bunları sonra kontrol sana geçiyor... tayyip oluyorsun bir anda ve ejdere ışıklı top atıyon. Gameplaye bak. Sonra zeus öldürmüş adamsın gidiyon 2 ağaçtan barbardan dayak yiyorsun. Hiç unutmuyorum bir portal açmıştım içerden bir adam çıktı... düz mob geldi ağzıma bi kapadı tek yedim lan. Hani savaş tanrısıydık biz. İlk aldığımız balta da skill kullanmak dışında inanılmaz boş silah. Git yumrukla döv aynı hasarı veriyon bide fazladan stun vurursun en azından. Bunları gowda çok zayıf buluyorum. Skiller, görseller vs gayet iyi de hala 2002 kafasından çıkamamışlar hatta daha geriye gitmişler mekanik olarak. ''Yaratğıa git Y/X (artık konsolda ne boksa) tuşuna hızlı hızlı bas öldür'' o zamanlar yiyor olabilir ama artık yemiyor. O kendini tanrı gibi hissetme önüne geleni kesip biçme de gidince sokaktaki adamı oynuyor gibi oluyorsun. Onlar da bunu farketmiş olacak ki basmışlar cutscene. Cutscenede yer yerinden oynuyor. Zaten 2018 de tutunca ragnarokta da aynı şeyi yapmışlar. ''abi büyük boss ilk sahnede gelsin yumruk yumruğa dövüşsünler sonra gitsin''

Zamanında Half lifede cutscene yoktu bizzat tanık oluyordun her şeye. Elden ringde keza öyle. Radahan savaşın ortasında kayboluyor sen ''nereye gitti lan bu'' diye sağa sola bakarken ruh hastası meteora binmiş tepene geliyor. Doğru açıyı farkedersen görürsün geldiğini. Cutscene koymamışlar 2 epiclik yedirecem diye. Avel gibi burası niye turuncu oldu diye büyük şehre gelmiş fakir gibi sağa sola bakarsan beynine yiyorsun meteoru. Mis gibi sahne.

Yani cutscene mekaniğe yediremeyenlerin başarısız hareketidir. Sen o tüm epic şeyleri ingame de yaparsın ama işte nerde o vizyon...

Hee gow 8/10 oyundur o ayrı ama ana boss dövüşleri 2018 versiyonunda inanılmaz boştu. Çoğu yan boss daha iyi çünkü cutscene yok. Mesela valkure dövüşleri çok daha akıcı olduğu için daha iyiydi.
Gow 2018'de de Cutscene yok ki? Cutscene olması için cut olup, başka sahneye girmesi gerekiyor. Gow'da direkt tüm oyun tek plan çekim ve oyun içi. Sinematik girme konusunda sana katlıyorum, ama onda da ana neden kameranın Half-Life'taki, Tes oyunlarındaki gibi senin kontrolünde olmamasından kaynaklı.


Elden Ring mesela mekanik olarak Gow'dan daha başarılı olsa da onda bol bol cutscene var maalesef. Cutscene budur, kara bir ekran gelir, başka sahneye geçer. Elden Ring'e başarısız mı diyorsun? :) 🤭
 
Bizim forum bu sene bayağı ilgileniyor bu ödül ile buyrun adaylar:



 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 51)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık