Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tanıtım] Avatar: The Last Airbender (2005-2008)

Sanırım demek istediği şu:
Bir karakter lezbiyen olarak yaratılıyor, fakat yayınlanacağı ülkelerden birinde iktidarın tepkisini çekmemek için hetero olarak değiştiriliyor. Buna da karşı. Yanlış anlamadıysam. Yani bir kesme yaranmak için karakterin değiştirilmesi rahatsızlık veriyor.
Fasulyeciğim bu davranış doğru bir davranış değil doğru. Ama Kiyoshi'nin en başından lezbiyen olarak tasarlanmadığını bilmiyoruz ki senin dediğin gibi değiştirilmiş olmasından bahsedelim. Bak ben Kiyoshi'nin lezbiyen diye lanse edildiğini daha bugün öğrendim. Ama o kadar mantıklı geldi ki bana. Kiyoshi baya androjen bir karakterdi. Heteroseksüel çıksa da mantıklı gelirdi aynı şekilde ama. Böyle şeyler çok doğal şeyler. Kalkıp en baştan lezbiyen olarak tasarlanmadığına nasıl bu kadar emin olabiliyor da değiştirildi diye tutturuyor arkadaş?
Ayrıca kapitalizmin anavatanı olan ülkede zaten yapılan her şey para içinken, olması gereken bir şeyin para için yapılmış olmasına bu kadar laf etmesi saçma. Adamlar sırf para harcansın diye kara cuma diye bir kültür geliştirmişler böyle bir ülkeden bahsediyoruz. Neden bu kültür insan hakları ile ilgili bir konuya da entegre olduğunda bu kadar rahatsızlığa sebep oluyor da diğer konularda bu kadar rahat kabul edilebiliyor.
Bana hiç samimi gelmiyor o yüzden böyle serzenişler.
 
Bitmiş eserlerde evet bu durum biraz abes kaçabiliyor ama bunun o kadar da zararlı bir durum olmadığını söylemek istiyorum ben de. Bahsettiğin ikinci dünya savaşı senaryosundaki gibi kendi yarattığı evrenin kuralları dışında bir karakter portresi yaratılırsa bu tabiiki saçma ve rahatsız edici bir hale gelebilir. Fakat bunun dışındaki durumlarda, sırf o toplulukların da ekmeğini yiyeyim kafasıyla yapılmış bile olsalar bu ikiyüzlülüğe gerek var. Ne zaman ki tüm insanoğlu birbirine karşı, farklılıklara karşı saygılı hale gelir, herkes eşit haklar ve imkanlar elde eder işte o zaman bu durumun rahatsız ediciliğini tartışabiliriz.
Takındıkları bu samimiyetsiz, ciddiyetsiz tavrın gerçek bir farklılık yaratacağını sanmıyorum. O insanlarında sırf yapmış olmak için yapılan bu ciddiyetsiz hareketlerden memnun olmadıklarına da eminim. Altını çizdiğim yerdeki iyimser tavrın hoş ama böyle bir şeyin yakın dönemde olamayacağı çok açık bence. Köklü değişiklikler için sağlam temeller gerekir, bahsettiğin şeyin samimiyetsiz ve ciddiyetsiz hareketlerle başarılabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ama fikir ayrılığı diyelim, en azından başkaları gibi konunun farkında olup saçma sapan yerlere çekmediğin için teşekkürler.
 
Takındıkları bu samimiyetsiz, ciddiyetsiz tavrın gerçek bir farklılık yaratacağını sanmıyorum. O insanlarında sırf yapmış olmak için yapılan bu ciddiyetsiz hareketlerden memnun olmadıklarına da eminim. Altını çizdiğim yerdeki iyimser tavrın hoş ama böyle bir şeyin yakın dönemde olamayacağı çok açık bence. Köklü değişiklikler için sağlam temeller gerekir, bahsettiğin şeyin samimiyetsiz ve ciddiyetsiz hareketlerle başarılabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ama fikir ayrılığı diyelim, en azından başkaları gibi konunun farkında olup saçma sapan yerlere çekmediğin için teşekkürler.
Geçmişteki bir Avatar'ın durduk yerr lezbiyen olduğunun açıklanması gibi görece ikiyüzlü ve görünürde ilgi toplama amacı ile yapılmış bir hamle ile bu farkındalık tabiiki sağlanmayacak ve bir ütopya yaratılmayacak. Ama bu birikimli bir süreç. Heteroseksüel insanların ve hetero kurgu karakterlerin binlerce yıldır fiziksel ve manevi her yeri domine etmesinden ötürü, iyisiyle ve kötüsüyle zenci ve lgbti+ karakterlerin de artık görünür olması gerekiyor. Bu insanlar ten renkleri siyah olduğu için yüzyıllarca köle edilip işkenceler gördüler. Kendi tercihleri olmayan cinsel yönelimleri yüzünden aşağılanıp, öldürüldüler. Hala da ayrımcılığa uğrayıp fiziksel ve mental şiddete ugruyorlar. Yani sıcacık rahat koltuklarda oturup bir karakterin cinsel yönelimi, ten rengi değişti ya da direkt öyle yaratıldı diye dünyanın sonu gelmiş, en büyük haksızlıklara uğramış gibi davranmak o insanların, bizlerin yaşadıklarının yanında komik kalıyor. O yüzden bundan rahatsız olanlara oturup anca bok yemek düşer demek de istemiyorum ama biraz oraya geliyor. Ve düşününce gerçekten komik kalıyor. :bilmem:
 
Son düzenleme:
Feanor'un bahsettiği durum için şu an pinkwashing terimi kullanılıyor. Firmalar, yapımcılar, yazarlar vs bilimum eser, ürün ve değer üreticisi olan insanlar lgbti+ insanlara ve daha farklı azınlıklara ulaşmak, onlara da yer vererek ürün, eser sattırmak adına bu azınlığa mensup insanları eserlerinde, ürünlerinde kullanıyorlar. Bunu tamamen maddi bir kar sağlamak uğruna yaptıklarında buna pinkwashing deniyor ve bu biraz ikiyüzlü bir durum. Buna verilebilecek en büyük örnek Dumbledore karakterinin gay olduğunun yıllar sonra açıklanması olabilir. Biraz da gay insanların ekmeğini yiyeyim maksadıyla verilmiş talihsiz bir bilgiydi bu. Eserde Dumbledore'un cinsel yönelimine dair hiçbir emare yokken bundan yıllar sonra yazarın böyle bir bilgiyi no context vermesi direkt bir pinkwashing örneği.

Bu her ne kadar ikiyüzlü bir durum yaratsa da maalesef bunun olumlu yanları da var. Maalesef diyorum dikkatinizi çekerim. Çünkü zencilerin, lgbti+ insanların görünürlüğe ihtiyaçları var. Binlerce yıllık insanlık tarihinde, kültürlerde, toplumlarda, medyada her zaman bastırılmış, aşağılanmış birer topluluğun insanlık tarihinin neredeyse %0.2'lik bir kısmında ilk defa görünür hale gelmesi insanları rahatsız ediyor. Senin baktığın yerden bakmayıp hala bu insanların ölmesi gerektiğini düşünen oksijen israfı insanlar var. O yüzden bu adımlar maddi bir kar sağlamak adına yapılıyor olsa da bu insanların, toplulukların görünürlüğe ihtiyaç duyduğu bir gerçek.

Kyoshi'nin durumu da biraz Dumbledore olayı gibi. Serinin çizgi romanlarını okumadım, belki orada buna dair bir bilgi vardır ama çizgi filmdeki sahnelerde Avatar Kyoshi'nin cinsel yöneliminin anlaşılmasına yönelik bir sahne yoktu. Yine de bunun sonradan açıklanması ne kadar biraz da lgbti'nin ekmeğini yiyelim'e yönelik bir karar gibi dursa da maalesef insanlığın şu anki konjonktüründe buna da ihtiyaç var.

Edit: @Feanor senin mesajın için yazmıştım ama alıntılamayı unutmuşum :D
Senin gibi düşünüyorum. Ama bu dediğin sadece bu konuda yapılmıyor ve malesef insan haklarına en büyük katkıyı da onlar yapıyor. Bugün kadınlar özgürce sigara içebiliyorlarsa bunu kadınlara da sigara satabilmek için halk hareketi başlatan firma sahibini borçlular. (Sigara berbat bir örnek oldu ama en belirgini bu sanırım)
Ayrıca birilerinin bunu para için yapıyor olması bunun yapılması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Sırf para için yapılıyor diye yapılıyor olmasını eleştirmek de çok saçma çünkü zaten para için var olmuş bir sektörden bahsediyoruz.
Burada bahsettiğimiz tamamen Amerikan kültüründe her yerde her zaman olmuş bir politika. Bunu eleştirmeyi anlarım da diğer hiçbir meseleye ses etmeyip kalkıp hikayeye zenci, lgbti karakter koyulduğunda "alakasız yerlere bu kültürü koymak" gibi manasız bir yakınmayı anlayamam.
 
Yine klasik SJW savunucusu cevapları, ben ne anlatıyorum siz ne anlıyorsunuz. Önce şu kafanızdakileri bir kenara bırakıp söylediklerimi bir anlamayı deneseniz keşke. Ben bu tarz karakterlerin var olmadığını ya da yaşamadıklarını nerede söyledim? Bu tarz karakterleri dizilerde, filmlerde görmekten rahatsız olduğumu nerede söyledim? Söylediğim tek şey halihazırda bitmiş bir serinin bu kültüre ayak uydurması için değiştirilmeye çalışılmasının yanlış ve rahatsız edici olduğu. İnsanların sevdiği eserin değiştirilmeye çalışmasından rahatsızlık duymasının gereksiz olmadığı ve bu kültürün yapılan her eserde mecburiymiş gibi dayatılmasının yanlış olduğu. Eser bütünlüğünden bahsediyorum ben, yapılan işlerde çok alakasız yerlerde bu karakterleri işleme dayatması sebebiyle iyi olabilecek işlerin mahvedilmesinden bahsediyorum, siz neden bahsediyorsunuz allah aşkına.
ATLA bitmiş bir hikaye olabilir ama Kyoshi'nin hikayesini doğru düzgün görmedik ki. Kendisine bir hikaye yazmak için kitap çıkarmaya karar verdiler orada da lezbiyen olduğu ortaya çıktı. Yani Kyoshi'ye henüz tam olarak bir hikaye yazılmamıştı o zamanlar.

Edit: Biseksüelmiş, lezbiyen değil.
 
Son düzenleme:
Sjw muhabbetinden benim kadar tiksineniniz yoktur ve Kiyoshi de tam olarak nerede lezbiyen olarak gösterildi bilmiyorum ama zerre tepki göstereceğim bir şey değil bu durum. Orijinal seride çok az gösterilmiş, çok az tanıma fırsatı bulduğumuz bir karakterdi zaten. Neden olmasın yani.

Bunun dışında hangi amaçla yapılırsa yapılsın bir karakterin orijinal halini değiştirip işlemek kadar adice bir mevzu yoktur. Sjw muhabbeti günümüzün kanseridir.
 
ATLA bitmiş bir hikaye olabilir ama Kyoshi'nin hikayesini doğru düzgün görmedik ki. Kendisine bir hikaye yazmak için kitap çıkarmaya karar verdiler orada da lezbiyen olduğu ortaya çıktı. Yani Kyoshi'ye henüz tam olarak bir hikaye yazılmamıştı o zamanlar.
Kiyoshi dediğin ilk seriden bir karakter, sonradan ortaya çıkmış bir şey değil. Ki karakterin hikayesinden, neye değinilip değinilmediğinden bağımsız, yapılmak için yapılmış işin samimiyetsizliğinden bahsediyorum ben.
 
Kyoshi mevzusunun popüler kültürün etkisiyle birilerine yaranmak için çizildiği/anlatıldığı çok bariz. Umrumda da değil açıkçası. Son hava bükücüden sonra avatarla ilgili herhangi bir seriyi okumadım veya izlemedim. Bazı efsaneleri tadında bırakmak lazım.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 9)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık