Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[İnceleme] One Piece ve Çizgi Roman Anlatıcılığı

1004. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bu sayıda Onigashima'da süren savaşın farklı cephelerini ziyaret ettik ve bizim tayfanın ne durumda olduğunu büyük oranda öğrenmiş olduk.

Bu sayıyla ilgili yedi notum olacak.

Yukarıdaki panelde Gazelleman'in patlayıcı hızına Oda'nın kameralarının dahi yetişemediğini ve kadrajı sola kaydırarak tekrar ayarlamak durumunda kaldığını görüyoruz. Oda'nın genellikle sahne geçişlerinde kullandığı bu panelleri başlarından veya sonlarından kısa çizgilerle bölme tekniği daha önce bahsettiğim gibi sinemadaki kameranın yatay hareket hissini, yani pan hareketini yakalamak amaçlı kullanılıyor. Buradaki gibi biraz daha yaratıcı örnekleri de olabiliyor tabii, ilk baştaki odak noktası Gazelleman'i orada yakalayamamış ve sonra biraz daha kayarak karşımıza çıkarmış.

Burada tek bir yatay satır içine dört panel sığdırılmış. Panellerin enine kısa olup böyle art arda dizilmesi hızlı bir geçiş algısı uyandırıp komedi unsurlu sahnelerde kullanılabiliyor. Burada da Daifugo'nun ufak mücadelesine tanık oluyoruz.

Bu, Franky'nin Sasaki'yi yere çaldığı panel. Burayı sağdan sola doğru okurken önce Sasaki'nin bedenini ardındansa Franky'yi görüyoruz, yani aslında o fırlatış hareketi okuma deneyimimize yansımıyor. Daha ziyade bir anda karşımızda beliren çarpıcı bir an gibi durması tercih edilmiş. Aşağıda da aynı resmi ters yöne çevirdim:
Bu şekilde Franky'nin hareketi daha akıcı görünüyor gibi geldi. Siz ne dersiniz?

Burada da benzer bir şekilde Franky'nin arkasında beliriveren adamın ardından aşağıdaki komik panelle bir anda karşı karşıya kalıyoruz. Arada adamın yakalamasını veya etrafını saran diğer kişileri de gösteren başka paneller de olabilirdi ama ortada komik görünen bir manzara olduğu için tam ne olduğunu anlayamadan karşımıza çıkması daha hoş olmuş.

Bu sayfada Sasaki öz güvenli bir biçimde tüm gücü yanında hissederek atılmaya devam ederken Tama'nın bedeninin pozisyonuyla Sasaki'nin ve aksiyon çizgilerinin önünü kestiğini görüyoruz.

Bu panelde Oda'nın farklı çerçeve kullanımlarından biri var. Sahne Bao Huang'ın görüş açısından yansıtılmış.

Burada ise iki farklı mekan olmasına rağmen (Bao Huang'ın olduğu ve kınların olduğu) resim iki panele ayrılmamış, aksiyon çizgileriyle pürüzsüz bir geçiş sağlanmış. Burayı iki ayrı panelde görmememizin sebebi Bao Huang'ın fiziksel olarak orada olmasa da algısının ve duyularının orada olması.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1007. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Genel olarak hareketli ve birden fazla farklı sahne gördüğümüz bir sayıydı.

Bu sayıya ilişkin notlarımı dokuz madde halinde paylaşacağım.

Burada klasik bir "zoom in" hareketi görüyoruz. İlk panelin belirli bir bölümü tamamen aynı açıdan tekrar kesilerek ikinci panele yerleştirilmiş, Hyogoro'ya kademeli olarak dikkatimiz yükseltiliyor.

Bu resimde Queen'in göründüğü panellere bakmanızı istiyorum. İlk panel daha geniş bir formda ve Queen'in sessizce sakinliğini koruduğunu görüyoruz. İkinci panel ise bundan çok daha dar, çünkü Queen sakinliğini kaybedip bir anda aşağıdaki panelde beliriyor.

Bu sayfada Queen yüksek perdeden acı gerçekleri sıralarken hem fiziksel olarak hem de hiyerarşik olarak yukarı konumda bulunduğundan konuşma balonları adamlarının üzerinde belirip onlara bir soğuk duş etkisi yaratıyor. Sayfanın en aşağısında ise Oda'nın çok nadiren kullandığı bir siyah arka plan örneği var, Queen bir anda her zamankinden daha da karanlık bir figüre dönüşüyor.

Queen bu şekilde dehşet saçarken sayı boyunca sürekli bir umutla gözlerin Chopper'ın çalışma alanına çevrildiğini görüyoruz ama Chopper başarmış bir şekilde kocaman gül cemaliyle ortaya çıkana kadar önceki sayfalarda Chopper'ın yüzünü hiç görmüyoruz. Böylece gerilim güzelce tırmandırılıp büyük bir katarsisle sonlanmış oluyor.

Burada da planın devreye girmesi için Chopper'ın sayfa sonundan bir sonraki sayfaya seslenmesi hoşuma gitti.

Daha sonra Chopper bombası patlayıp etrafı kapladığında ilk başta patlama sesinden başka bir sesin bu görüntüye eşlik etmediğini görüyoruz. Diğer ses balonları anlık bir sessizlikten sonra yükselmeye başlıyor.

Burada alternatif sıralarla okunabilecek panel geçişi örneklerinden biri var. Bu iki paneli Queen'in şaşkınlığı, devamında gelen öfkesi ve daha sonrasında bakışlarının yönlendirmesiyle hazcıların durumu sırasıyla okumak da mümkün.

Burası Chopper'ın Queen'e tokadı basmasından hemen öncesi. Chopper'ın güveni ve inancı arkasına almasıyla panelleri genişliyor.


Sayının sonunda Oden'in girişi de klasik bir doğan güneş benzerliğiyle sunulmuş. Kaybetmiş halde bekleyen kınların ortamı Oden'in belirmesiyle aydınlanıyor ve çerçevelere dahi sığmayan enerjik bir Oden figürüyle karşılaşıyoruz.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1008. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bu sayıya ilişkin notlarımı beş madde halinde paylaşacağım.
Bu paneldeki çizim, daha önceki sayılarda da başka bir örnekte bahsettiğim gibi low-angle shot bakışıyla çizilmiş, yani açı, tam karşı hizada değil, biraz daha aşağıdan karaktere yönleniyor. Bu sayede daha sonra sahte olduğunu öğreneceğimiz Oden, kınların ilk tepkisi olarak heybetli bir şekilde görünüyor.

Daha sonra Ashura, bu Oden'in gerçek olamayacağını söyleyerek sayfanın köşesinden ve gölgelerden sesleniyor. Bu olduktan sonra sayfadaki tüm odak en köşedeki Ashura'nın üzerine çekiliyor.

Aslında bu sayfa tek başına çok bir anlam ifade etmiyor ama sayının yarısını spoiler içine almak istemedim. Eğer dikkat ederseniz bu noktada aksiyon başlayana kadar geçen sayfalarda paneller yatay çizgilerle çerçevelenmişti. Bu sayfada aksiyonun başlamasıyla panellerin çerçeveleri dikdörtgen şeklinden yamuk şekline geçiyor. Daha sonra ortalık sakinleşince yine dikdörtgen şekiller görmeye başlıyoruz. Oda, bunu aksiyonu yansıtmak için son sayılarda daha çok kullanmaya başladı.


Bu iki sayfada sahte Oden'in üzerindeki bombayı patlatışını ve Ashura'nın onun önüne atlamasını okuyoruz. Dikkat ederseniz patlamayla beraber yaklaşık bir buçuk sayfalık bir sessizlik var. Bu sessizliği bitirense Kin'emon'un "Kanjuro!" çığlığı oluyor. Kanjuro yine bizimkileri alt üst etti.


Yukarıda yer verdiğim iki resimden yukarıda olanında Jack'in gelişine Raizo, Kin'emon ve Nekomamushi'nin tepkisini görüyoruz. Onların üzerlerindeki bu gerginlik bir sayfa daha sürerken Inuarashi arkadan belirip sorumluluğu üstleniyor. Inuarashi'nin meydana çıkışının bu şekilde gerçekleştirilmesi çok hoşuma gittiği için bunu da paylaşmak istedim.

Son olarak ise, bölümün son sayfası için ben susayım @prokiritya konuşsun :D


Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1009. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bol aksiyonlu ve güzel hareketler okuduğumuz bir sayıydı. Bana da epey malzeme çıktı, bu nedenle okurken keyif alacağınızı umuyorum :D Bu sayıyla ilgili notlarımı altı madde halinde paylaşacağım.

Daha önceki bölümlerde aksiyon sahnelerinin ardışık panellerde sayfa içinde doğal hissettiren bir hareket devamlılığında çizilmesini sevdiğimi ifade etmiştim ama Oda'nın bunu ne yazık ki nadiren uyguladığını söylemiştim. Bu sayıda iki güzel örneğini gördük.
Bu sayfada Kaido ve Linlin'in kollarının hareket yönlerinin sayfanın tepesinde ve aşağısındaki konumlarını takip ederek sayfanın ortasında büyük bir patlama meydana getirmesi gerçekten çok güzel matematiği yapılmış bir panelleme örneği. Ayrıca Zoro'nun saldırıyı durdurduktan sonra Kaido ve Linlin'in bakışlarının ortasında durmasını da işaretlemek istedim.

Bu hareket devamlılığı olayının daha ufak boyuttaki bir örneği de şurada yer alıyor:

Yine çatı dövüşü içinde Yonko'nun büyüklüğünü hissettirmek için onların saldırı yaptığı panellerin genelde sayfanın yarısından bile fazlasını kaplayacak boyutta yerleştirilmesi de bir diğer dikkatimi çeken olay oldu. Süpernovaların saldırı yaptığı paneller bu kadar büyük yer kaplamıyor. Aşağıda Kaido'nun saldırı yaptığı iki paneli ve Linlin'in saldırı yaptığı bir paneli görebilirsiniz:



Çizgi romanlarda paneller arasında geçen zaman kavramının nasıl eğilip bükülebildiğinden sıkça bahsediyorum. Daha önce de dediğim gibi çizgi roman okurken normalde doğrusal bir akış içerisinde her panel geçişinde zamanın az veya çok bir miktar ilerlediğini varsayarız. Ama bu zaman faktörünü göz ardı ederek daha ziyade okura bir mekan, fikir veya duygunun değişik görünümleri üzerine seyyar bir bakış attırmak istiyorsanız sessiz paneller kullanmak size yardımcı olabilir. Yukarıda süpernovaların gösterildiği paneller de buna güzel bir örnek. Hepsinin tek bir andaki tepkilerini görüyoruz ve herhangi bir konuşma balonu veya ses efekti olmadığı için adeta zaman durmuş gibi geliyor. Daha sonra ise aşağıdaki panelde kocaman bir ses efektiyle zaman akmaya devam ediyor.

Adettendir diye buraya sayıdan birkaç tane bakışlarla diğer paneli işaret etme örneği bırakıyorum.




Bu da Japon iç mimarisindeki bol dikdörtgenli yapıların simetrik bir şekilde sunulduğu güzel bir panel:

Son olarak kınların Orochi'yi kestiği sahneye değinmek istedim. Burada Kin'emon kılıcını çektikten sonra diğer kınları sırayla gösterme yoluna gitmemiş, aksine hemen devamında Orochi'nin kesildiği bir panel karşılıyor bizi. Bundaki ses efekti de hemen sayfanın tepesinde yer alıyor, yani Kin'emon'un kılıcını çektiği panelin hemen sonrasında bu efektle karşılaşıyoruz. Bu da kınların tereddüt etmeden çok çabuk bir kararla saldırılarını gerçekleştirdiğini hissettiriyor bizlere.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1010. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz.
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bir yandan muazzam şeyler gördüğümüz ama bir yandan da çizimlerin özensizliğiyle biraz üzen bir sayıydı. Bu nedenle bu sefer bazı hoşuma gitmeyen kısımları da paylaşmaya karar verdim. Sayıyla ilgili notlarımı on dört madde halinde paylaşacağım. Kalabalık bir yazı olacak.

Bölüm dinamik bir panelle açılıyor, herhangi bir genel çekim (establishing shot) kullanmadan geçen sayıda kaldığımız noktadan, yani Big Mom'ın düşüşünden devam ediyoruz. Sayı boyunca göreceklerimizin habercisi gibi.

Burada ilk panelde Zoro'nun Prometheus'u kovalamasını görüyoruz, devamında ise bir yakınlaştırma (zoom-in) hareketiyle aslında tek zor durumda olanın Prometheus olmadığını fark ediyoruz. Odak Zoro'ya geçince onun da kötü vaziyette olduğunu fark ediyoruz.

Bu paneldeki yerdeki kırılma sebebiyle son derece göz yorucu bir çizim varken Kaido'nun etrafındaki anahata yeterli özen gösterilmediği için çevresiyle kontrastı olmamış. İyice göz yorucu bir görüntü oluşmuş.

Klasik bir panelden panele bakış örneği.

Burada da Kaido'nun sopasının hareketini belirten hareket çizgileriyle genel aksiyon çizgileri birbirine girmiş. Yine yorucu bir panel.

Sayfanın en yukarısında Big Mom'ın Prometheus tarafından kurtarılmış ve kısa bir süre olsa da huzuru bulmuş durumda olduğunu görüyoruz. Dikkat ederseniz en sağda iki tane panel bölme çizgisi var. Daha önce bahsettiğim gibi Oda bunları kameranın pan hareketi hissiyatını vermek için kullanıyor. Yumuşak bir geçişle sakin bir ortama geçildiğini göstermek için birden fazla bölme atmış. Aynı şekilde sayfanın en altında Kid ve Killer'ın da aksiyondan biraz uzaklaşıp daha sakin bir sahneye geçtiklerini görüyoruz. Böylece bu karakterler için yeni bir aksiyon kurulmaya başlanıyor.

Burada iki adet beğenmediğim çizim var. Yukarıdakinde Zoro'nun suratı olması gerekenden daha uzun duruyor. Aşağıdakinde ise Enma, Zoro'nun vücuduyla çok orantısız bir boyutta. Biraz öne doğru yaklaştığını çizmek istemiş ama Zoro'nun vücut ve el duruşu bunun için bozuk. Böylece Enma çok kısa ve garip bir kıvrımda görünmüş.

Zoro'nun Ashura tekniğinin aksiyon estetiği açısından zaten kötü olduğunu düşünüyorum ama Oda yine de biraz daha fazlasını deneyebilirmiş burada. Genel olarak böylesine önemli bir an için fazla tembel pozisyon ve açılarda çizmiş karakterleri. Kaido'nun tam olarak nasıl ve neresine darbe aldığını bu sayfada anlayamıyoruz bile.

Kaido, Zoro'ya seslenirken ortamda genel bir sessizlik hakim, enlemesine geniş bir panel olduğu için yavaşlayan bir ana şahitlik oluyoruz. Açıyı uzaktan aldığı için de Kaido'nun konuşma balonları tüm alanda yankılanıyor.

Oda burada Thunder Bagua saldırısını çizmeye üşenmiş diyebiliriz sanırım. Kaido'nun inanılmaz bir hızda hareket etmesi sebebiyle çoktan vurup geçtiğini yansıtmak istemiş ama çok estetik bir tercih olmamış sanki.

Bu, paneller arası hareket devamlılığına güzel bir örnek. Kaido'nun sopasının hareket yönü ve devamındaki panelde vardığı pozisyon arasında güzel bir devamlılık var.

Oda'nın önemli anları ve aksiyonları çizerken arka planı boş bırakmasına bir örnek de bu sayfa oldu. Ayrıca önemli noktaya dikkat çekmek için Luffy'nin yaptığını ikinci panelde tekrar o bölgeye odaklı bir şekilde iki kez göstermiş. Fakat bu sayfayla ilgili de bir sıkıntım var, o da Luffy'nin vücut anatomisi. Özellikle saldırıyı durduran bacağı fazla kısa görünüyor.

Bu çizimi de böylesine önemli bir saldırı için fazla özensiz buldum. Kolaylık açısından direkt yan profilden çizmiş ve Luffy'nin yumruğunu da daha hoş yansıtabilirmiş.

Son sayfaki bu panel ise çok hoşuma gitti. Luffy'nin saldırısından sonra yumruğunun havada kalmasıyla ortaya muzaffer bir poz çıkmış. Etkileyici bir an.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
Arkadaşlar bu analizlerdeki resimleri hizliresim sitesine yüklüyordum da an itibariyle resimlerin patlamış olduğunu fark ettim. Resimleri mümkün olduğunca geri yüklemeye çalışacağım ama daha sonra tekrar uğraşma ihtimalimi azaltması için bildiğiniz daha güvenilir bir site var mı merak ediyorum. Imgur'u düşündüm ama o da sanırım bazı servis sağlayıcı kullanıcılarında görünmüyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Arkadaşlar bu analizlerdeki resimleri hizliresim sitesine yüklüyordum da an itibariyle resimlerin patlamış olduğunu fark ettim. Resimleri mümkün olduğunca geri yüklemeye çalışacağım ama daha sonra tekrar uğraşma ihtimalimi azaltması için bildiğiniz daha güvenilir bir site var mı merak ediyorum. Imgur'u düşündüm ama o da sanırım bazı servis sağlayıcı kullanıcılarında görünmüyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Aynen Cloud'a aktarıyor.
 
Arkadaşlar bu analizlerdeki resimleri hizliresim sitesine yüklüyordum da an itibariyle resimlerin patlamış olduğunu fark ettim. Resimleri mümkün olduğunca geri yüklemeye çalışacağım ama daha sonra tekrar uğraşma ihtimalimi azaltması için bildiğiniz daha güvenilir bir site var mı merak ediyorum. Imgur'u düşündüm ama o da sanırım bazı servis sağlayıcı kullanıcılarında görünmüyor. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sağ tık yapıp resmi yeni sekmede aça tıkladığım zaman bende gözüküyor.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık