Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Genel Koronavirüs Konusu

Kırklareli valisi virüs kapmış. Adamın şehirde kaldığı yer ile bizim ev arasında 10 dakika falan var. Evin önünde biraz şiddetli hapşırsa virüs bizim mahallede yani. :( Sizleri tanımak güzeldi arkadaşlar hoşçakalın...
 
hocam ülkede savunma ve silah sanayiine,sağlık hizmetlerine, sosyal hizmetlere bir sürü para aktarılıyor. Özellikle yaşlı,engelli, ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar ortada. İstanbulda 6 ay içinde 3-5 civarında yeni hastaneler de açılacak.
Bu ülke son 4 yılda zeytindalı,fırat kalkanı,barış pınarı,bahar kalkanı gibi büyük operasyonlar yapıldı. Herşeyin bir maliyeti var. Gerçekten paranın vergilerin hala nereye gittiğini söylemeden önce oturup yapılan bir çok şeyi düşünmek lazım.
Bu saydıklarım haricinde ilerleyen veya bitmiş bir sürü proje var. Lütfen devleti eleştirirken herkesi seviyeli eleştiriye davet ediyorum. Muhalif eleştiriye herkes kabul fakat yıkıcı ve yalan dolu eleştirilere de her kesimden ideoloji ve fikir ayırt etmeksizin herkesin tepki koymasını rica ediyorum.

edit: CB'nın yaptığı dayanışma çağrısı zorunluluk değil gönüllülük esasına dayalıdır. Kimseden zorla istenen bir para yok. Yaygara koparmak yerine ben bağış yapmıyorum diyip kenara çekilmek daha doğru. Yapan yapar,yapmayan yapmaz.
Bu yazı ile ilgili bir şeyi irdeleyeceğim. Öncelikle şunu söylemeliyim devlet bir şeyi yapması gerekiyorsa yapmalıdır. Ancak önemli olan bunu yaparken nasıl yaptığıdır. Hukukta iki temel vardır.

1)Esas: Örneklere uyarlayacak olursak köprü yapmak

2)Usül: Bu köprüyü nasıl yaptığın.

Şimdi devlet bu köprüyü yaparken nasıl bir yol izlemeli bunu düşünelim. Devletler şirketler gibi kar amacı gütmez. Gerektiğinde borçlanmalıdır. Yani devlet vatandaşın menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapmalıdır. Devlet örneğimizde köprü yapması gerekiyorsa ve önünde seçenekler varsa vatandaşın en çok hangisi menfaatine ise onu yapmalıdır. Mesela önünde iki seçenek var:
1) Yap işlet devret
2) Devletin kendi yapması
Köprü yapılırken yap işlet devret daha hesaplıysa o yapılmalıdır değilse diğeri. Ama bunları yaparken belli bir kesimin cebini dolduracak şekilde düşünüp yükü devlet yüklenmezsen ve vatandaşa yüklersen halka maliyeti bir olacak bir şey ikiye geliyorsa orada sıkıntı vardır.

Olayımıza dönecek olursak bu köprüler vesaire yapılmalı mıydı? Evet. Ama bunları birilerine yaptırıp 20 yıl verip benzer statülü yerlere göre kat ve kat pahalı geçiş ücreti koyup maliyeti vatandaşa yükletirsen hatta geçmediğinde de sözleşme gereği devlet üzerinden dolaylı yoldan yine vatandaşa yükletirsen orada sıkıntı vardır. Devlet kendi üstlenmesi gereken sorumluluğu üstlenmeyip bu yükün çoğunu vatandaşa yükletiyorsa ne işe yaradı bu yatırımlar?

O zaman burada bir soru daha ortaya çıkıyor. Devlet vergileri bu yatırımlara harcamıyorsa bu paraları neye harcıyor? Zor zamanlarda niye halkının yanında olmuyor ve tekrardan para istiyor?

Toparlayacak olursam Osmanlı zamanında “Ocak Devlet İçindir” anlayışı zamanla “Devlet Ocak İçindir”e dönmüş ve büyük zararlar vermiştir. Şeyh Edebali ne demiş “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” Bu anlayışta anlaşılıyor ki “Devleti yaşat ki insan yaşasın”a dönmüş ki bu yolun sonu hayra alamet değildir. Yani olay bir şeyler yapmakta değil. O bir şeyleri nasıl yaptığında yani üslupla alakalı...
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 2)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık