Hacı abi yazmayayım yazmayayım dedim ama oluk oluk antipatiklik akıyor senden.
Üslup desen yok. İnsanlarla böyle iletişim kurulmaz. Karşındaki insanla nasıl muhattap olman gerektiğini öğren önce. Adama okuduğu bölüm hakkında fikir verecek yetkinliği “copy paste” üzerinden örnek vererek kendinde bulmanda komik.
Adam sana, senin nasıl sorunun var bölüm veremiyorsan benimde sorunum olabiliyor demiş. İlgnç bir argümanla cevap vermişsin.
15 seneyi aşkındır anime izler Manga okurum. Dönem dönem çevirmenlikte yaptım. Sizinki gibi bir goygoya denk gelmedim. Nanatsu no Taizai mangası ilk çıktığında “lan bu seri güzelmiş ben bu seriyi çevireyim millette okusun” diye Türkiye’de çevirisini ilk ben yaptım. Animesi çıkışta popüler olunca patır patır millet çevirmeye başladı. Bense hem editör sıkıntısından hem de sosyal hayatımın yoğunluğundan seriyi bırakmak durumunda kaldım.
Kimseyede çıkıp, bu seriyi ben buldum, ilk ben çevirdim şöyle emek verdim. Böyle üzerine düştüm. Çevirmeye çalışan olursa asarım keserim demedim. Şaka bile olsa. Kimsede benden bunun için icazet almak zorunda değildi.
Demem o ki bu iş bir gönüllülük işi. Zevk aldığımız için yapıyoruz. Belki taktir edilmek için. Ama sırf sen buna emek verdin diye başkası elini süremez diye bir kaide yok. Arz talep fonksiyonu. Başkasıda çevirir seriyi, okuyucu onu sever onu okur. Seninkini sever başkası gelir seninkini okur.
Markete gittiğinde aynı üründen 40 tane marka var içerisinden seçiyorsun kaliteli olanını, ucuz olanını vs. Şampuan alırken hacı Şakir almayınca sahibi şey mi diyor? Ulan biz buna emek verdik emek, senelerdir varız. Hacı Şakir almazsanız oluk oluk kanınızı akıtırız. Yoo. Bunu markanın sahibi bile demiyor, diyemez. Çevirmen bu işin 2. belki 3. zinciri. Neymiş efendim ben emek verdimde cart curt. Bi sitoplazma bölünmesidir git derler adama.
Başka bir vatandaşta “körler sağırlar birbirini ağırlar yazmış” o arkadaşada kurduğu cümleye müteakiben “laf söyledi bal kabağa koy tabağa ye sabaha” tarzı bir cevap verilebilir herhalde.
Son olarak Elodinin yemek konulu örneği gayet yerinde bir örnek. Teşbihte hata olmazmış.