AHÇI VE AŞÇI..
Konuyla ilgili bir hassasiyeti dile getirmak istiyorum.
Günümüzde Ahçı ve Aşçı adı genellikle karıştırılır.
Mesleğimizin dışında olan insanlar genelde bu deyim içinde nasıl söylesem diye düşünür.
Soruna göre. Tencerem ve ocağım var (tencere ve ocak burada tasarım araçları ve tasarımı becerisi ki hiç bir zaman sonuna ulaşamayacağımız), fakat içine hangi malzemeyi koyup (binlerce çeşit malzeme olabilir), hangi yemeyi yapacağımı bilmiyorum (binlerce çeşit yemek olabilir).
Durum böyleyken işe nereden başlanacağı konusu ortaya çıkar. Elimdeki malzemelere göremi yemek yapacağım, yoksa yemeğe göremi malzeme seçeceğim. Tabi burada aşçılık için el yatkınlığı ve gelişime açık olmakta gerekiyor. İşte burada iki türlü tasarımcı belirir, aşçı da diyebiliriz.
ahçı da, (malzemeye göre yemek yapanlar, kendilerini geliştirmeyenler, hep aynı yemeği yapanlar, başkasının bahçesinden malzeme çalanlar ve yemeğin tadını çoğunlukla tutturamayanlar). Bu ahçının yemeği, kesinlikle yemek'ten çabucak sıkılıp sindirim sisteminde kalıcı hasarlara yol açacak cinstendir. İsimleri de "ah çekmek" ten gelir.
Aşçı veya Aşçıbaşı var birde. (yapacakları yemeğe göre malzemelerini özenle kendileri yetiştirirler, her öğünde isteğe göre geniş menüleri vardır) Tasarım onlar için hayatın ta kendisidir.
Neyse buna da değinmek istedim. Yapacağın yemeye göre malzeme seçeceğine göre, hangi yemeği veya nasıl bir yemek yapacağını önceden planlaman gerek. Bundan sonra bu yemekte kullanacağın malzemelerin listesini hazırlarsın ve yemeğin tadında olabilmesi için bir tarif yazıp bu tarife göre yemeğini yaparsın. Bu tarif te planın oluyor. Plan yoksa bunu yapman çok daha uzun sürer. En kaba hali budur. Yapacağın çalışma, bu çok dinamik bir sistem de olabilir, basit bir kaç sayfa da mutlaka planlı olmalı, buda ahcı ile aşçıbaşını birbirinden ayırır. Tasarım konusunda en fazla bu kadarını söyleyebilirim. Anlatıldığı kadar basit değildir tabiki. Bunlar sadece tasarım daki somut adımlardır.
Günümüzde modern ve bilgisayar aşçılığı 20 ile 25 yaş arasında aşçıbaşı olunuyor.Öncelikle son 6-7 yıldır Türk mutfağını dejenere etmektedir. Mevlana'nın dediği gibi Hamdım, Piştim, Yandım yerinde bir deyimdir.
KAYNAK:
https://www.xing.com/communities/posts/ahci-ve-asci-dot-1002383041