Bu doğru evet. Necip meselesini sen kendin de açıkladın gerçi de bir garantici yanı kesinlikle var. 3-0 öndesin sonuçta hani alsan ne kaybedersin değil mi? Yalnız şu da var Beşiktaş kritik bir noktada ve risk almak istemiyor. Alanya fazla gelmedi belki ama geldiğinde hep tehlikeli geldi. Başka bir takım o fırsatları değerlendirebilirdi. Yine de bu hocanın böyle bir huyu olduğu gerçeğini değiştirmiyor elbette.Üstteki mesajda unutmuşum, konuyu yazarken dağıtmışım da.Şenol Güneş'e katılmadığım nokta şu. Skor 3-0, Salih kenara beni değiştirin diye işaret yapıyor. Oyuna Necip giriyor. Necip Uysal'ı beğenen, karakterine ve Beşiktaşlılığına çok saygı duyan bir insanım ama neden yani? Hadi Necip'i aldın. Oyuna 85te atibayı almak yerine Berkay ya da Semih'i alabilirsin. 40 bin kişinin önünde sahaya çıkmak önemli bir duygudur. Ben gençlerin bunu tecrübe etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bizde akademilerde, çok kötü sahalarda yetersiz beslenmekten ötürü gelişememiş çocuklar oynuyor. u19 maçlarının yayınlanması şu açıdan önemli, evet rekabet ortamı yok diyebiliriz ama bu çocukların izlenmesi gerekiyor. Taraftar ilgi gösterirse bu maçlara bir sonraki dönemde taraftar izlemeye gider. Taraftar izlemeye giderse yönetim ulan şu tesisleri bir yenileyelim demeye başlar. Adım-adım olacak bir şey.
Dediğin gibi sistem önemli ama bir yerden başlanılması gerekiyor. Biz saçma sapan kurallarla dolu bir bir futbol ekosistemine sahibiz. Haliyle kaliteli oyuncular çıkıyor ama sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor. Sözde piyasa değeri olarak en kaliteli liglerden birine sahibiz. İyi bir milli takım kadromuz var. Takım olma konusunda iyi değiller ama kağıt üzerinde kaliteli oyuncular bunlar. Ama sayıları az.
Bu tesisleri, sistemi kurmak da öyle onlarca milyon euro ile çözülemeyecek bir şey değil. Şu an 2-3 milyon dolarla mükemmel bir akademi tesisi kurabilirsin. Çok rahat sponsorlar sayesinde bu işi çözersin. Şehir takımları için konuşayım. Misal Konyaspor, böyle bir tesis kurmak istese, KBB takıma bedavaya dönümlerce arazi verir. Bir firma sponsorluğunda tesisi de çözersin çok rahat. Akademiden çıkan bir oyuncu bütün maliyetini karşılar.
Trabzonspor mesela, akademiden çıkan oyunculardan bak.
Ahmetcan 9.5 milyon.
Yusuf Yazıcı 18.5 milyon
Bununla birlikte kiralama bedelleri satışlarla 50-100-250 bin eurolar kazandıran ondan fazla oyuncu. Geriye gidersek Tolga Zenginler var. Biraz daha geriye gidersek Gökdenizler, Fatih Tekkeler... Bir sistem olsa Benfica'ya tozunu attırır bizim takımlar ama sistem yok...
Reis sıkıntı şu Beşiktaş Trabzon neden bunu yapmak zorunda olsun? Birileri bir şey yapınca "ha zaten bu yapıyor" a geliyor iş. Devlet spor yasası çıkartıp başkanları sorumlu kılmıyor Trabzonspor başkanı kalkıp kendi tüzüğünü değiştiriyor mesela. Niye? Bu devlet ne işe yarar? Federasyon ne hakem konusunda ne futbolun gelişimi konusunda bir tane olumlu hareket yapmıyor. Ne işe yarıyor bu adamlar? Kulüpler kendi başının çaresine baksın diyorlar anca.
Tesisleri kurmak önemli elbette her şeyden önemli hatta o kadar maliyetli işler de değil bunlar. Sistematik olması gerekiyor her şeyin. Mesela üçlü oynayan bir takım kuruyorsun hocayla. Bir yıl sonra gelen hoca ben topa sahip olurum diyor. Oyuncuların alayı ıskarta. Ya geçen senelerde fenerbahçe bi stoper aldı adam maça çıkmadan başka takıma gitti. Hocadan habersiz almışlar adamı. Herif nerede Allah bilir. Altyapı a takım aynı sistemi oynarsa uyumsuzluklar da büyük oranda ortadan kalkar. Takımların da ciddi suçları var elbette yani.
Bütün takımın tarihine baksan on tane öyle topçu anca çıkar. Üstelik Fatih gibi on numaradan kırma santrfor dünyada bile acayip kısıtlı bir tip. Avrupada yetişmiş olsa dünya klasında bir oyuncu olurdu kesinlikle. Ama aynı adam yirmi beşlerine doğru anca bizde oynamaya başlayabildi. Beceremiyoruz bu işleri gerçek bu. Geçen sene stoper sıkıntısı yaşamasak Ahmetcan hayatta oynamazdı hepimiz biliyoruz bunu. Ha satıldı ne oldu? Yerine kimler alındı? Birden buradan bakalım
