Demon's Souls Remake
Yönetmen: Hidetaka Miyazaki - Gavin Moore (Remake)
Tür: Karanlık Kurgu, Aksiyon, RPG
Çıkış Yılı: 2009 - 2020 (Remake)
Platform: Playstation 3, Playstation 5 (Remake)
Yayınlayan/Geliştiren: Sony I.E. / FromSoftware / Japan Studios / Bluepoint Games (Remake)
İnceleme
Bir türün doğmasına sebebiyet veren ve Souls evreninin ilk fidanı Demon's Souls.
Bundan sonra çıkmış bütün Souls oyunları bu oyun baz alınarak yapılmıştır ve böylece Demon's Souls oyun dünyasında tüm zamanların en etkili oyunlarından biri oldu.
Demon's Souls'u 1 yıl aradan sonra 2. denemede 50 küsür saatte Platinledim ve böylelikle Bloodborne hariç bütün FromSoftware Souls oyunlarını Platinlemiş oldum.
Bloodborne'a dokunmama sebebini de yazının sonunda değineceğim, onun için ayrı bir parantez açacağım.
Demon's Souls en kolay souls oyunlarından biri ama aynı zamanda da en zor souls oyunu. Aydınlık dünya ve karanlık dünya olmak üzere oyunun iki yüzü var ve aydınlık dünya aşağı yukarı ds1'den biraz zor bir zorluğa sahip. Karanlık dünya hali ise tamamen bir kabus, hatta 1. ağızdan bunu en derinden yaşayan ve kötü bir deneyimler yaşamış kişi
@Arthur Morgan kendisi karanlık dünyayı çok iyi bilir
Platinlemesi de en zor Souls oyunu bunun sebebini de açıklayacağım. Çünkü en küçük hatada platin çöpe gidiyor ve oyuna yeniden başlasanız da sorun çözülmüyor.
Aynı zamanda ölümü en çok cezalandıran oyundur kendisi. Ama düzgün bir şekilde her şeye dikkat edip oynarsanız oyun size zor olmayan bir deneyim sunuyor.
Geçen sene ilk oynayışımda Platinlemeye çalışırken yanlışlıkla bir Npc öldürdüm ve npc öldürünce yani kısacası kötülük yapınca karakter ışığı diye bir şey var ve o kararıyor ve o karardıkça oyun zorlaşıp düşmanlar güçleniyor. Tabi ben bunu kafama fazla takmamıştım nasıl olsa NG+ da ışığımı düzeltirim diye düşündüm ve diğer kupalara odaklandım.
NG+ başlattığımda ise acı gerçekle karşılaştım ve Karakterimin ışığı hala simsiyahtı. Hem NG+ sebebiyle oyun zorlaştı hem karakterimin ışığının tamamen sönmesiyle oyun en zor seviyesine ulaştı.
Karakterin ışığını geri aydınlatmanın sadece iki yolu var o da ya Ps5'i olup Demon's Souls'u olan birisini bulup benim dünyama çağırıp benim onu birkaç defa öldürmeme izin verecek, bu da o zamanki şartlarda mümkün değildi çünkü o zamanlar hem Ps5 neredeyse kimse de yoktu hem o kişide Ps5 olsa da aşırı pahalı olmasından Demon's Souls pek kimsede yoktu o yüzden bu ihtimal direkt çöpe gitmişti.
Karakterin ışığını aydınlatmanın ikinci yolu da oyun içi bazı kırmızı hayaletler var ve onları öldürmekti. Tabi oyunu istemeden en zor hale getirdiğim için o hayaletler beni 2 vuruşta öldürüyordu.
Zar zor canlarını indiriyorum bi bakıyorum canını geri dolduruyor ve bu sefer yine baştan canını indirmekle uğraşıyorsun ve o sıra hiç darbe almamaya çalışıyorsun ve bu hayaletlerden birkaç tane öldürmek gerekiyordu.
Baya bir uğraştıktan sonra bunun böyle olmayacağını ve Platine giden yolu bu kayıtta tamamen tıkadığımı farkettim. Dolayısıyla bir gün kaydımı silip oyuna tekrar başlamak üzere Sekiro'ya geçmiştim.
O gün de 1 sene sonra geldi ve kaydımı silip oyuna tekrardan başlayıp güzelce dikkat ederek nihayet Platinlemeyi başardım. Fakat şöyle bir şey var ki oyunda multiplayer zorunlu 2 kupa var.
Aynı zamanda Multiplayer bazlı kupalara sahip tek FromSoftware souls oyunu. Yani yine Ps5'inde Demon's Souls sahibi birini bulup onunla Boss kesmem gerekiyordu.
Biraz düşündükten sonra bunu kimle yapabileceğim düşündüm ve sağolsun o günün gecesinde gelip bana bu kupada yardım ettiği için
@Dark King 'e tekrardan teşekkür ederim.
Şimdi biraz da oyunun yapım aşamasından bahsetmek istiyorum.
Öncelikle sizlerle 2009'da çıkan orijinal oyun hakkında konuşmak istiyorum.
Demon's Souls ilk 2009'da Sony'nin finansmanıyla, şimdi FromSoftware başkanı olan ve Souls evreninin yaratıcısı Hidetaka Miyazaki ve Sony'nin Japan Studios'u desteğiyle yapılıp yayınlandı.
Souls mekaniklerinin temelleri bu oyunda atıldı ve Hidetaka Miyazaki bu oyunu yaparken karanlık tonu ve zorluğu ön planda tutmak istedi hatta ilk defa bu oyunda Çevrimiçi unsurları da eklemek istedi.
Yani diğer Souls oyunlarında gördüğümüz başka dünyalar dalma veya kendi dünyamıza baskın yememiz gibi özelliklerin temelleri de bu oyunda atıldı.
Bu özellik bir nevi Hidetaka Miyazaki'nin en çok gurur duyduğu özellik olabilir çünkü daha bu sene Elden Ring çerçevesinde Şubat ayında yapılan bir röportajda en sevdiği ve gurur duyduğu Boss'un Demon's Souls'daki Old Monk olduğunu belirtmişti. Bu Boss'a çevirmiçi olarak gittiğimizde karşımıza dünyadaki herhangi bir oyuncu atanıyor ve onunla kapışıyoruz.
Yani burada Hidetaka Miyazaki o zamanlar bu özellikten ne kadar etkilendiğini ve aslında o zamanlar için görünenden çok daha büyük bir olay olduğu anlaşılıyor.
2020'de yani 11 yıl sonra bu müthiş oyunun Remake'i yayınlandı.
Remake Sony'nin Bluepont Games'i ve yine Demon's Souls ve Bloodborne'un yapımında katkı sağlamış Japan Studios'un desteğiyle yapıldı.
Remake FromSoftware'den tamamen bağımsız bir şekilde yapıldı hatta oyunu açarken veya oyunu bitirince FromSoftware yazmıyor onun yerine Bluepoint Games yazıyor.
Bluepoint Games bir nevi Remake uzmanı olan bir şirket ve oyunun Remake'i o kadar iyi yapıldı ki Remake Orijinalden daha yüksek puan aldı.
Hatta Remake sürümü Metacritic tarafından ''Must Play'' yani ''Kesinlikle oynanmalı'' damgasıyla işaretlendi.
Remake'i yaparken ki temel amaç, orijinaline sadık kalıp oyunu baştan aşağı son teknolojiye uyarlamak.
Çoğu karakterin orijinal seslendirmenleri bulunup çağırıldı ve yeni diyaloglar eklendi. Yeni Orkestra ve Koro ile müzikler yeniden kaydedildi.
Karakter hareketleri de yeniden kaydedilip o zamanlar yeni çıkan Ps5'in kolu olan Dualsense ile optimize edildi.
Karşılaştırma olarak iki sürümden iki aynı kare paylaşacağım ama emin olun bu fark oyunu oynarken bu fark en az 4-5 kat daha fazla hissediliyor.
Şunu net bir şekilde diyeyim şu ana kadar oynadığım en iyi optimizasyon ve grafiklere sahip oyun Demon's Souls Remake ve Horizon Forbidden West.
Demon's Souls Ps5'ile birlikte çıktı ve aradan 2 sene geçmesine rağmen Forbidden West dışında yeni nesilde daha iyi gözüken bir oyun çıkmış değil.
Daha iyi anlaşılması için şunu diyeyim, Remake çıktıktan sonra herkeste Elden Ring bu oyunun grafiklerini nasıl geçecek diye soru işaretleri çıkmıştı. Tatbikîde geçemedi çünkü hem olağanüstü bir optimizasyon çalışması gerekiyor hem oyunun eski konsollara çıkmaması gerekiyor ama şöyle bir şey var ki FromSofware'de grafikten sorumlu olanlar Demon's Souls Remake'in grafiklerini görünce Elden Ring'i yaparken üstlerinde ekstra bir baskı hissettiklerini söylemişlerdi. Dolayısıyla Elden Ring, Demon's Souls sayesinde grafiksel anlamda iyileşmiş olmasına bile sebebiyet vermiş olabilir.
Sizlerle yazının devamında bizzat oynarken kendim çektiğim kareleri de paylaşacağım ve orada oyunun kalitesi çok daha iyi anlaşılacaktır.
Resimlerle anlatıma geçmeden önce baştan bir iki şey söylemem gerekiyor. Oyunu ilk olarak erkek çarla oynamıştım ve ikinci kaydımda ise kadın çarla oynadım yani bazı resimleri erkek, bazılarını da kadın çarla çektim dolayısıyla bazı resimlerde cinsiyetin farklı olmasının sebebiyeti budur. 2. olarak da Demon's Souls da insan formu ve ruh formu olmak üzere iki form var ve genellikle ruh formuyla dolaştığım için karakterin etrafında beyazımsı bir auranın olmasının nedeni budur. Oyunda aura alev gibi yanıyor ve resimlerde beyazımsı bir duman gibi gözüküyor hani ne olduğunu belirtmek gereği duydum.
Son olarak uyarı olarak resimleri küçültmeden ve kırpmadan tüm ihtişamıyla paylaşmaya çalışacağım o yüzden kotalı veya Telefonun internetiyle resimleri açmanızı önermiyorum, boşuna internetinizi yemesin.
Oyun tam başlamadan önce sizi bir Tutorial bölgesine sokuyor ve hemen orada karşınızdaki yapı karşısında etkilenip kalıyorsunuz.
Kulenin içine girince bir ışık yansıdı üstüme ve o ışığa bakınca kala kaldım. Yaprak, taş, tahta gerçeklik detayına bakar mısınız gerçekten daha gerçek.
Şimdi sizden isteğim Yüzüklerin Efendisi veya Game of Thrones izlediyseniz o evrende yüksek bütçeli bir AAA oyunu kafanızda kurgulamanızı istiyorum.
Demon's Souls'un bazı kısımlarında cidden öyle bir hava aldım sanki yüksek bütçeli kocaman bir evrende dolaşıyormuş gibi hissettim.
Eğer kafanızda kurguladıysanız sizde bu resmin üstüne tıklayıp öyle bakmanızı ve lütfen şu manzara kalitesine ve uzaktaki şehir detayına bakar mısınız.
O bahsettiğim evrenlere hayran olanlar ve o evrenlerde geçen bir oyun isteyenlerin duygularını tek bir manzarada buluşturdular resmen.
Maden diyarında uzaklarda inşa haline olan bir şehir, arkadaki dağların keskinliğine ve kalitesine bakar mısınız,
Bu seviyenin bir üstü Horizon Forbidden West'de var işte. En uçtaki dağı bile rahatlıkla keskin bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu iki oyun adeta optimizasyon ustalık eserleri.
Daha iyi anlaşılması için grafik ve optimizasyon ön planda tutulmayan oyunlarda performanstan yemesin diye uzaktaki dağlar veya yapılar buğulanıyor.
Bu oyun geçen sene çıkan Nioh Remastered.
Peki FromSoftware oyunlarının olmazsa olmazı nedir? Tabi ki de Ejderhalar. Aynı zamanda FromSoftware'in Ejder kültürü bu oyunda başladı.
Şu Ejderhaların detayına ve püskürdükleri ateş kalitesine bakar mısınız.
Ölmeden 3 saniye önce.
Kırmızı Ejder Reis Boletaria surlarını bombalarken.
Boliteria'nın giriş kapısının önünde hatıra fotorağafı, arkadaki kapının kalitesi ve işlemesi olsun Zrhın ve kılıcın detay kalitesi muazzam.
NPC'lerin yüz hatları bir souls oyununa göre çok iyiydi hatta ağız hareketleri ve konuşmalar tamamen ağız hareketiyle uyumluydu zaten Remake için yeniden kaydedilmiş bunlar.
Bakın bakalım burada kim varmış, Souls evreninin en büyük üçkağıtçısı Patches!
Elden Ring'in sanatı daha çok hoşuma gitse de Demon's Souls'un sanatı da fena değildi.
Ds 3 incelememde de belirtmiştim Souls oyunlarında benim için vazgeçilmezlerden bir tanesi Katedrallerdir.
Katedralin içi.
Tabi bölge olarak olmazsa olmazlardan bir tanesi de lav bölgesi.
Lav kalitesi diyorum sadece.
Farkettiyseniz oyunun geneli karanlık - bulutlu bir ortamda geçiyor.
Şu tarz ortamlar oyunun atmosferini muazzam yasnıtıyor. Arkada beni bekleyen kocaman bir Demon ve surun üstünde beni bekleyen mavi gözlü iskelet.
Şöyle söyleyeyim oyunun düzgün tek ve en aydınlık yeri şurada Madene giden koridor. Güneş doğrudan koridora vuruyor.
Dostlar yani kısacası oyun hem ilk souls oyununa laik bir Remake olmuş hem bir Remake yapılacaksa böyle yapılmalı ders niteliğinde bir Remake olmuş.
Düşünün başka şirketler bu seviyede bir grafik kalitesine yaklaşabilmek için Unreal Engine 5'e geçiyor fakat bu adamlar Unreal Engine 5 falan dinlemeden motorlarını geliştirerek bu kaliteye ulaşabildi.
Son olarak dediğim gibi Bloodborne'a da bir parantez açacak olursam ona tekrar dokunmamamın sebebi oyunun büyük ihtimale Remastered'ı hatta daha yüksek ihtimalle Remake'i çıkacak olması.
Eski hali de oynanabilir gayet o da çok iyi diyenler olacaktır ve evet bu doğru ama Demon's Souls Remake de yaşadığım muazzam etkinin aynısını yaşamak istediğimden Bloodborne'dan olduğu kadar uzaklaşmaya ve oyunu unutmaya çalışıyorum. Peki Bloodborne Remake'i üstlenmesi gereken Bluepoint Games ne yapıyor şu an? Bluepoint'ın geçen sene 15 sene aradan sonra tamamen yeni bir oyun üzerinde çalıştıklarını açıkladı, bu 15 sene içerisinde hep oyunların Remastered ve Remake'leriyle uğraştılar. Bu şimdi kötü haber gibi gözükebilir ama Bluepoint Games Sony tarafından satın alındıktan 1 gün sonra 2 proje üzerinde çalıştıkları sızdı.
1. oyun yukarıda bahsettiğim yeni oyun, 2. oyun ise ''Remake of a Beloved Game'' yani sevilen bir oyunun Remake'i.
Bu sevilen oyunun Bloodborne'dur yüksek ihtimalle ve en mantıklısı zaten Blupoint'un yapması çünkü Sony'nin hem Souls alanında deneyimli olan hem Remake alanındaki en deneyimli şirketi.
Demon's Souls'un muhteşem halini gördünüz birde şu grafiklerde Bloodborne'u düşünün.
Ayrıca Yeni nesil başladıktan şu güne kadar olan vakitte zamanlama olarak Bloodborne Remake'ı çıkarmak zaten pek mantıklı değildi.
Çünkü Sony 2020'de Nioh 2 ve Demon's Souls Remake olmak üzere 2 souls oyunu çıkardı, 2021'de ise Ps5 için Nioh 1-2 Remastered'i çıkarttı ve o sene full Elden Ring reklamıyla geçti zaten.
Bu sene de Elden Ring ile geçti ve büyük ihtimalle Elden Ring için DLC'de çıkacak. Dolayısıyla böyle bir oyunun zamanlaması çok önemli.
Ha ayriyeten Remake'ın kesin çıkacağını düşünmeme neden olan kendi fikirlerimden oluşan 2 sebebi var.
1. 2009'da çıkmış Demon's Souls'u hatırlayıp Remake'ini yaptırıyorlarsa çok sevilen Bloodborne her türlü yapılır.
2. olarak da Zaten Bloodborne'un bir gün Pc'ye de çıkması gerektiğini düşünürsek ve Sony bu oyunu bu halde asla Pc'de yayınlamayacağını ve tam fiyatıyla satmak isteyeceğini düşünürsek her türlü oyun yenilenecektir.
Dostlar buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum, her oynadığımı oyunu şuraya doya doya yazasım var ama şunları yazmak şakasız saatlerimi alıyor o yüzden yazdığım oyunun cidden buna değmesi gerekiyor. Demon's Souls da bir türün öncüsü ve atası olduğu içi buna kesinlikle bir şeyler yazılmalı diye düşündüm.
Sağlıcakla kalın.