Katılıyorum. Sağlıklı başarı grafiği sağlayanlar bence değeri daha iyi oluyor. Mabel'in diğer parçaları denebilir. Ancak bunlar aniden arttığı için düşük değerini gösteriyor. Fırtınadayım da dediğin gibi Antidepresan gibi ama şunu da unutmayalım. O şarkı 5 yıl önceki albümün şarkısı ve yine de Antidepresan'la karşılaştırınca savunulabilecek bir şey ona bakarak bulunabilir. Antidepresan tamamen yavan şarkı. Kalan şeyi sen çok güzel demişsin.mabel matiz'in tarzının dışında bir şarkı. tıpkı fırtınadayım gibi. sektöre yapılmış bu şarkı. sözler yavan ve basit. mabel matiz'in bu şarkıda sesini kullanım şekli ile eski şarkıları arasında da çok net bir fark var. yeni nesilde çok sayıda müzisyen ve müzik grubu var bu tonda şarkı söyleyen. ritim tutmalık basit bir müziği var. yetmemiş gibi damara oynamış bir de.
mabel matiz'in bazı şarkıları vardır ki bahar havası gibi ferahlatır insanı. fan ve aşk yok olmaktır mesela ama bir de sultan süleyman ve aferin gibi daha koyu tonlarda şarkıları vardır. konuları farklı olsa bile söz ve müzik belli bir seviyenin üzerindedir bu şarkılarda ama açıp bakalım spotify'a. en çok dinlenen şarkıları fırtınadayım ve antidepresan. ikisi de çok sektörel işler. tabii bu işin bana göresi
tanımadığım insanları yargıladığımın ve bir miktar da küçümsediğimin farkındayım ama bu ülkenin insanları genel olarak geçmişe takılı kalmayı ve ortada öyle bir yaşanmışlık olmasa bile duygularını büyük büyük yaşamayı seven insanlar topluluğu. bu yüzden de bu tarz şarkılar çok tutuyor.
ama işin bir de şu boyutu var. başka ülkeleri bilmem ama sanatçılar ama aynı zamanda zanaatkar olmak zorunda bu ülkede. konudan alakasız bir örnek olacak ama emin alper mesela. tepenin ardı ve abluka gibi kaliteli işler de yapıyor ama disney'e leş ötesi(arayış) dizi de çekiyor çünkü para kazanması lazım ve sanatsal işler pek para etmiyor.
O kadar güzel yazmışsın ki daha söylenecek şey var. Para kazanmaları için buna başvurularında haklısın. Maalesef bizde olsun dünyada olsun basit sözler ve basit notalarda şarkılar daha çok para getiriyor. Sanatçıları da anlıyorum, belki onların yerinde biz de olsak buna başvurmak zorunda da kalabilirdik. Bu da kaliteden ödün vermek oluyor.
Sen aslında toplumu küçümsemiyorsun. Doğru tespit. Sana ek olarak bence yaşanmışlıkların açık ve daha düz olduğu parçalar ilgi görüyor. 10 yıl önce bakıldığında lirikliği sanatsal şarkılar ilgi çekerken (bir söze bakınca söz sanatı yapmak) şimdi lirikliği anlaşılabilirliği kolay ve bu yolla da damar sözler ilgi çekiyor. Pandemi sonrası özellikle bu yönde. Ali Cabbar'ı tamamen dinleyince bakalım, o da böyle mi, bakacağım.
Yukarıdaki gibi söyledim, istisnalar ve ayrılanlar var tabii ama biraz TikTok'un merkez olduğu kitle, sosyal medya fenomenlerin reklamları, paylaşımları aracılığıyla belirlenebiliyor. Mesela son zamanlar Dilan Polat adında birini sık sık görüyorum. Kadının sadece fenomen olduğunu anladım ama onun dışında hiç bilgim yok ama sosyal medya bayağı tanıyor olmalı, bazı müzik sayfalarında "bir şarkı onun sayesinde viral oldu" yazıları gördüm. Sektörün bir ucunu tutup yönlendiriyorlar ve gerçekten şaşırtıcı.
Söylediklerim müzik sektörü içindi ama son paragrafını okuyunca diğer sektörler de öyle.