Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Kültür Sanatta Niçin Geriyiz?

Süleymaniye Medresesinden kim çıktı diye sormuştum. Demek ki hiç kimse çıkmamış.

Neyse, konu sürekli farklı yerlere gidiyor.
Kayıtları yok mu var mı onu öğrenmek lazım. Sen her şeyi bildiğin için açıklarsın diye düşündüm. Amaç sadece eleştirmek olduğu için bu noktalara değinmiyorsun.
 
Fakat kültür konusunda affedilmez hatalar var mesela Bizans ve Çin kaynakları sürekli kayıt tutmuş ama biz göçebelikten kalma etkiyle de çok az yazılı kaynak tutmuşuz onlarda yönetim olarak işlerine gelen şeyler gelecek nesillere aktaralım diye değil.
Mesela en basitinden Avrupa'da köy diyebileceğimiz yerlerde bile Kiliseler kayıt tutmuş.Bizde ise bu kültür hiç yok Atatürk'e kadar da kimse önemsememiş.
 
Kayıtları yok mu var mı onu öğrenmek lazım. Sen her şeyi bildiğin için açıklarsın diye düşündüm. Amaç sadece eleştirmek olduğu için bu noktalara değinmiyorsun.

Tartışma başından beri şahsıma laf ediyorsun, niye böylesin sen yahu? Ben senin şahsına tek kelime ediyor muyum?
 
Süleymaniye Medresesini kuran da Sultan Süleymandı. Medrese deyince aklınıza sadece dini eğitim geliyor sanırım. Ayrıca daha dedeleri döneminde kurulmuş bir Enderun vardı.



Resim değil minyatür vardı. Hat, Tekzip gibi sanatlar vardı. Enderun mektebinde Musiki bölümü vardı. Padişahların içinde şairler vardı. Fatih bizzat sanatçıları davet edip kendi resmini yaptırmış. Yani bahsettiğin gibi bir görüş yok ortada. Eksik mi değil mi orası ayrı konu ama tamamen bir kopukluk yok.

Ekleme: Bestekar padişahlar da vardı. Yazmayı unutmuşum.
Bir önceki mesajımda Osmanlı'nın son bölümünün hakkını vererek halkı eleştirmiştim. Bütün bunlara rağmen yapılan iyi şeyler var dedim. Ayrıca Padişahın şair, ressam, marangoz olması hiçbir şeyi değiştirmez. "Fatih öldükten sonra adamın topladığı bütün heykeller yıkılmış bütün resimler yakılmış" Benim anlatmak istediğim bu. Uzatmadan dolandırmadan kısaca yine açıklayayım ki az önce yazmıştım bu mesela padişah, iktidar özelinde ele alınacak konu değildir ki hepsi münferit olarak kacaktır.

Bu coğrafyada ne kadar sanat, kültür, eğitim gelişimi yaşandıysa "halka rağmen" yaşanmıştır. Sorun olan halktır.
 
Medreselerde tıp eğitimi 1800'lerin ortalarına doğru II.Mahmut döneminde verilmeye başlandı. Çiçeklerden, meyvelerden çıkarılan yağlarla yara tedavisi gibi çok özel tedaviler keşfedilerek tıp dünyasına armağan edildi. Biraz aratsaydın sen de bulurdun.
Medreseler demedim, Süleymaniye Medresesinde veriliyordu dedim. Googleda aratsaydın Süleymaniye medresesinde tıp eğitimi verildiğini sen de bulurdun. Vakfiyesinde bile yazıyor. ''ilm-i tıb için bina olunan medrese-i tayyibe '' diye.

Adamın atıfı da yokmuş doğru düzgün @Count Alucard

yine de İnternetten araştır demekten iyidir. :D
Bunlar genelde makalelerde değil kitaplarda yazıyor. Kitapların da pdflerini bulamayınca o kitaplardan alıntı yapan makalelere ulaşmaya çalıştım. Ne zamandır makale okumayınca kfam davul gibi oldu. Benden geçmiş araştırmacı mimarlık...
 
İlk önce düşman gibisin dedin, şimdi de "sen her şeyi biliyorsun ya" diye laf atıyorsun. Hoş değil böyle şeyler. Ben kimseye laf etmeden direkt yazıp geçtim. İlk yazan da sensin. Gerek yok yani.
Hep senin istediğin kriterler üzerinden cevap vermek gerekiyor. Müfredatı ne soruyorsun çünkü diğerinin müfredatının olduğunu biliyorsun görmüşsün araştırmışsın ilgini çekti ya da başka bir şeyden. Osmanlı konusunda her şeyi basite indirgiyorsun. Tutumundan hareketle bu çıkıyor ortaya.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 5)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık