bu ama senin bölümüne çok uzak bir şey olmadığı için dedim endüstri - örgüt psikolojisi falan bir şekilde kapsar yani.Usta çünkü şahsi birşey söylüyorsun. Makara yaptıysan sıkıntı yok ama yeri geldiğinde insanın suçunu yüzüne vurmak bizim görevimiz arasında. Kendimi korumak için yanıt vermem lazımdı. Halk arasında rahip gibi görülüyoruz belki tepkim onadır.
Ama bahsettiğim yöntem sen hayalvari desende eski çağlarda kullanılmış bir yöntem ve şuan ceza evlerinin inanılmaz doluluğu yüzünden ya sürekli af çıkarılıyor yada insanlar hiç hapse bile girmiyor. Teoride hapis haklı bir yöntem olsada pratikte patladı. Bunu değiştirmek lazım. Benim çıkışım duygusal değildi aksine mantığımla yazdım cümleyi. Amerika'da sanırım ağır işlerde olmasada bu kullanılıyor.
dediğim gibi eski dönemde yapılmış olması suanda yapılmasının mümkün olduğu anlamına gelmez. bahsettiğin dönemlerde idamda yaygındı , kadınların evlenme yaşı çok daha düşüktü vs vs. bir sürü suanda uygulanamayacak unsur var. eskiden yapıldı demek hayalperest bir uygulama olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
mahkumlar zaten çalışsınlar ki hapishane içerisinde çalışıyorlarda. daha önceden hapishane gittiysen shuttle vardır o shuttle’ı mahkumlar kullanır. benim daha bilmediğim bir sürü görevleri var o bina içerisinde ve buna ek olarak el işçiliklerini satıp para falan da kazanabiliyorlar..orada görüş kantinine bakanlarda mahkum olması lazım.
mahkumları cezaevi dışında çalıştırmak kapalı cezaevi şartları içinde güvenlik vs bir sürü prosedür gerektireceği için de zor. benim bahsettiğim nokta biraz psikoterapi konusunda yetersiz olduklarını düşünüyorum. bir insan cok majör bir suç işlemiş olsa da topluma geri kazandırılabilir.
27 farklı suçtan aranan insanların ahlaki değerleri çürümüş geri döndürülemez olsa bile mesela adamın 27 suç işleme sebebi uyusturucu maddeyse hapiste bu adamı başarılı şekilde terapi yaparsan zaten en inançsızı bile orada 5 vakit namaz kılıyor tövbe falan eder bagımlılıgından da kurtardın mı adama bir de meslek kazandırırsın hapisten çıktı mı direkt topluma girebilir.
yargı sistemimizin kötü olduğunu kabul ediyorum bende ama senin dediğinde çözüm değil.
bak sana çözüm buldum. gerçekçi ve uygulanabilir .