Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

İfade Özgürlüğü Her Eylemi Kapsar mı?

İfade Özgürlüğü her eylemi kapsar mı?

  • Evet kapsar

    Kullanılan: 20 16.8%
  • Hayır kapsamaz

    Kullanılan: 39 32.8%
  • İfade özgürlüğü bile olsa sınırları olmalıdır

    Kullanılan: 47 39.5%
  • Şiddet yoksa suç da yoktur

    Kullanılan: 13 10.9%

  • Kullanılan toplam oy
    119
Kuran yakma da böyle bir şey değil miydi zaten? Ya da Fransız Dergisinden çıkan tanka gerek yokmuş deprem yeterli şeklinde yaptıkları çizimin bundan farkı yok mu sanıyorsun?
O karikatür Fransız hükümetini eleştirme adına ironik bir karikatürmüş. Ukrayna ve Rusya savaşı ile alakalıymış, direkt olarak bize saldırmak için çizilmemiş.
 
Bak Alpa. Sen iş yerinde adamın ensesine gidip sürekli olarak "Keşke seni işe almasalardı." demek de taciz. Küfür etmene gerek yok.

Şuan konuştuğumuz şeyin de şu son söylediklerinle alakası yok. Ha işi oradan tartışmak istiyorsan oradan da tartışırız. Ama önce şu taciz meselesinde bir anlaşalım.
Ben ilişkili olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak ifade özgürlüğü suistimal edilerek insanlar taciz edilebiliyormuş. Böyle bir durumda ifade özgürlüğünün kısıtlanması gerektiği ortaya çıkar. Birinin ifade özgürlüğünü kullanarak birini taciz etmesi o kişinin ifade özgürlüğünü artık kullanmadığı anlamına gelmez. İfade özgürlüğü tacize dönüşmüyor. İfade özgürlüğü ile taciz ediyor olur.

Edit: Kısıtlanması derken bir sonuçları olması cezası olması gerektiği. Burada yine konu daha çok siyasi zeminde savunuluyor gibi. Yani kişiler şundan muzdarip benim anladığım. İktidarın eleştirilememesi. İnsanların ifade özgürlüğü olmaması. Buna elbet karşıyım. Orada zaten bir taciz yok. İnsanlar eleştirdikleri yanları söyleyebilir. Ben ise bu olayı tartışırken daha çok bu yönleriyle ele aldım düşündüm.
 
Kendimce bir tanım getirebilmem mümkün tabii ki.

İfade Özgürlüğü: Herhangi bir kısıtlamaya, baskıya tâbi tutulmaksızın düşünceni açık bir şekilde ifade edebilmektir. Çok basit değil mi? Ama biraz saçmalamayı sevdiğimden genişletmeyi tercih ederim. Sövmek, alay etmek, eleştirmek v.b gibi durumlarda karşı tarafın aynı şekilde karşılık verebileceği hakkı olduğu unutulmamalıdır.

Konu içerisinde örnek verirsem, lgbt'yi desteklemeyen düşüncelere karşı laga luga yapan bir kişi, bunu ifade özgürlüğü kapsamında yapmıştır. Laga luga yaptığını belirtebilmiştir. "E sen neden laga luga yapıyorsun o zaman?" diyen bir kişi de ifade özgürlüğü kapsamında onun yaptığı laga lugaya karşı çıkabilmiştir. Bu iki söylem ifade özgürlüğünü zedeleyecek bir şey değildir, aksine ifade özgürlüğünün bir nebze olduğunun işaretidir. Düşünceyi desteklemek veya tam zıttı bir düşüncenin yanlış olduğu, sözlü koşullarda her türlü yolla belirtilebilir.

Kutsal Değerlerin yanlış yorumlanması hakkında "Bu bir aptalca düşüncedir." diyebilmek de bir ifade özgürlüğüdür. Karşı taraf, "senin böyle düşünmen aptalcadır." diyebilir, hiçbir sorun yoktur. Her iki tarafta ifade özgürlüğünü kullanabilmiştir ve düşüncelerini ifade ederken -kutsalıma, değerlere, herhangi bir x olayına laf yapamazsın gibi, - bir sorunla karşılaşmamışlardır.

Fakat, karşı düşüncedeki bir kişi ise, alınganlık yapıp bu sözü söyleyen kişiye "malsın, aptalsın." da diyebilir, ama konu bağlamdan çıkmış olup kişilere yönelik bir hakaret içermektedir ve bu konuda, ifade özgürlüğü içerisinde değerlendirildiği hâlde, bulunduğumuz platformun kuralları gereği yaptırımla sonuçlanacaktır. İfade özgürlüğü, her şeyi söyleyebilirsin ama karşı taraf bunu yutacak veya sindirecek anlamına da gelmez.
Konuda boş yapılmış, kimse de tanımlamamış dedin ama konuda bugüne kadar yazılanlardan farklı bir şey de yazmadın.
 
Hayır taciz. Sen birini sürekli takip edip sövüyorsan bunun adı tacizdir ve suçtur.
Bir şeyin taciz olması için süreklilik gerekli değildir. Sınırını belirlemesi zordur. Mesela taciz olması için sövüyor olman da gerekmez. Sadece takip ediyorsan bu da tacizdir. Ama seyahat serbestisi olduğu için birini takip etmenin tam olarak bir cezası yoktur mesela.
Yani istersen birini sürekli takip ederek, başka hiçbir şey yapmadan uzun bir süre taciz edip hayatını zehir edebilirsin.
 
Ben ilişkili olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak ifade özgürlüğü suistimal edilerek insanlar taciz edilebiliyormuş. Böyle bir durumda ifade özgürlüğünün kısıtlanması gerektiği ortaya çıkar. Birinin ifade özgürlüğünü kullanarak birini taciz etmesi o kişinin ifade özgürlüğünü artık kullanmadığı anlamına gelmez. İfade özgürlüğü tacize dönüşmüyor. İfade özgürlüğü ile taciz ediyor olur.
Ben seni sürekli @Alpamis diye etkiketleyip, hiçbir şey yazmayarak da taciz edebiliri. Bir kişiyi sürekli günaydın yazarak da taciz edebiliri. O zaman da kimse konuşmasın mesaj atmasın mı diyeceksin? Bir kişiyi sürekli "yakışıklı/güzel olmuşsun" diyerek de taciz edebilirim. Susup oturalım o zaman, zira konuşma hakkımız da suistimal edilerek insanlar taciz edilebiliyormuş mu diyeceksin?
 
Konuda boş yapılmış, kimse de tanımlamamış dedin ama konuda bugüne kadar yazılanlardan farklı bir şey de yazmadın.
Farklı bir şey yazacağımı iddia etmediğim gibi, tanımlanabilmişten kasıt, ifade özgürlüğünün tam olarak ne olduğu konusunda herkesin hemfikir olamamasıdan /bahsetmek istemiştim*/. Ekstra olarak,
Konu içerisinde birileri ifade özgürlüğünü tanımlamaya ve anlatmaya çalışmış birilerine
Bu alıntı da gayet açık duruyor?
 
Bence burada bir hiyerarşi var.
Güvenlik, ifade özgürlüğü, dürüstlük ve moralen etkileme arasında.

Önemine göre sırasıyla:
1.Güvenlik
2.Dürüstlük
3.İfade Özgürlüğü
4.Moralen etkilenme geliyor.

Çatışma öncelikle 3. Sıra ile 4. Sıra arasında gerçekleşiyor.
Öncelikle birinin açık adresini paylaşıp onu hedef gosteremezsiniz. Bu ifade özgürlüğü olmaz. Güvenlik o yüzden ifade özgürlüğünden önce geliyor. Depremdekiler ile dalga geçilmesi mevzu mesela güvenliğin önüne geçme.

Bunun dışında kişi kitleleri doğru olmadığını bildiği net bir yalan ile yönlendiriyorsa bunun adida manüpulasyon olur. Yine güvenliği zedeleyebilecek etkenler ortaya çıkabilir. Örneğin depreme corumlular sebep oldu derseniz corumlular karşı nefreti provake etmiş olursunuz.

Moralen etkilenme ise gri konular üzerinde alınmasını etkiliyor bir kişinin. Örnek verilmek gerekirse bir bilim adamı Hristiyanlık safsatadir derse o onun kendi görüşü olur. Burada hristiyanların demoralize olamasi çok önemli değildir. Kişi kendi doğrusunu paylaşmakta özgür olmalıdır
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 4)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık