Platon bile bu kadar felsefe yapmamıştı
Dostum ikimizinde anadili Türkçe. Adriana lima , Miranda kerr gibi kadınları herkes güzel bulur. Tartışma kazanmaya çalışabilirsin ama ne dediğimi cidden anlamıyor musun? Çok geniş bir genellemeden bahsediypruz evrensel güzellik standartlarının pratikte ki karşılığı olan modelleri üstüne birde insanların yüzde 99’u güzel buluyor. Bundan dolayı herkes demek yanlış kaçmıyor buna kanıt nerede demek saçma bence.Peki herkes demek ne demektir?
Konu insanların güzellik yargısı aslında. Yani tartışmalar bu en azından.Daha fazla soru:
Güzellik var mıdır?
Varsa onu bilebilir miyiz?
Yani dünyada bir şeye "güzel" diyecek insan diye bir şey olmasaydı güzellik diye bir şey olur muydu?
Cevap "olmazdı" ise, biz güzelliği nereden çıkarıyoruz?
Cevap "olurdu" ise neden herkes aynı şeye ağız birliğiyle güzel demiyor?
Güzellik görecelidir diyenlerin en temel dayanak noktası herkesin aynı şeye güzel dememesi.
Ancak bundan "güzellik görecelidir" sonucu çıkmaz, "güzellik yargısı görecelidir" çıkar.
Güzellik göreceli değildir diyenlerin gidip gidip dayandığı nokta da bildiğim kadarıyla Platon'un idelar teorisi.
"Güzellik göreceli midir?" sorusuna benim cevabım, bilmiyorum.
Anlaşamıyoruz senle Daha güzellik görecelidir veya değildir demedim daha. Hangisine yakın olduğumu da söylemedim.Dostum ikimizinde anadili Türkçe. Adriana lima , Miranda kerr gibi kadınları herkes güzel bulur. Tartışma kazanmaya çalışabilirsin ama ne dediğimi cidden anlamıyor musun? Çok geniş bir genellemeden bahsediypruz evrensel güzellik standartlarının pratikte ki karşılığı olan modelleri üstüne birde insanların yüzde 99’unun güzel buluyor. Bundan dolayı herkes demek yanlış kaçmıyor buna kanıt nerede demek saçma bence.
güzellik göreceli değildir diyenler zaten bu güzeldir bu güzel değildir diye keskin çizgiler olduğunu düşünmüyor. Anket siyah beyaz gibi oldu. Gerçek cevabın gri olduğunu düşünüyorum ama anketi biraz daha net yapmak istedim.Bütün olay hangi fikre daha yakın olduğun.
şöyle bir alıntı bırakıp başlayacağım:Daha fazla soru:
Güzellik var mıdır?
Varsa onu bilebilir miyiz?
Yani dünyada bir şeye "güzel" diyecek insan diye bir şey olmasaydı güzellik diye bir şey olur muydu?
Cevap "olmazdı" ise, biz güzelliği nereden çıkarıyoruz?
Cevap "olurdu" ise neden herkes aynı şeye ağız birliğiyle güzel demiyor?
Güzellik görecelidir diyenlerin en temel dayanak noktası herkesin aynı şeye güzel dememesi.
Ancak bundan "güzellik görecelidir" sonucu çıkmaz, "güzellik yargısı görecelidir" çıkar.
Güzellik göreceli değildir diyenlerin gidip gidip dayandığı nokta da bildiğim kadarıyla Platon'un idelar teorisi.
"Güzellik göreceli midir?" sorusuna benim cevabım, bilmiyorum.
Ya çok felsefi kısma atlamak istemiyorum ama bir gün uzun uzun yazabilirsem denerim. Belki @dX 'in bu konuda ön bilgisi vardır da aydınlatır burayı. Zaten güzel, çirkin diye iki sıfatın var olması da bizim tercihsel, belki sezgisel ancak en aşağıda fıtrati olarak bazı şeyleri nitelerken kullandığımız var olma öbeğinin gruplandırılması değil mi? E bu gruplandırmanın varlığı bile ortalama bir duyuma uygun atılıyorsa bu bilin ki evrile evrile gelmiştir. Mesela 16.yy'da balık etli kadınlar zengin olarak görüldüğü için şatafatın sembolüymüş ve beğenilirmiş. E zaman içinde evrilen bir kavram zaten tabiatı sebebiyle göreceli oluyor ama insanın vaz geçemeyeceği bazı hoş karşıladığı şeyler vardır diyorum ve bırakıyorum çünkü orası otobüste yazabilmem için fazla bana ama güzele sırf algıyı yırtmak için saldıran insanlara da çokça karşıyım bu bağlamda.
Afrikada ki ücra kabilelere ya da ne bileyim Hindistan’ın internet girmemiş bir köyüne gidip tutup bizim güzellik algılayışımızı benimsemesini bekleyemezsin. Ama zaten o topa girersek işin içinden hiç çıkamayız. Olayı böyle karmakarışık hale de getirebiliriz daha sadede düşünebiliriz.Anlaşamıyoruz senle Daha güzellik görecelidir veya değildir demedim daha. Hangisine yakın olduğumu da söylemedim.
Bu üstteki çıkarımı çevresel etmenlerden çıkarıyorsun ama demek istediğim o. Çevrene bakıyorsun, herkes(çevren)Adriana Lima'yı güzel buluyor,hali hazırda sen de, sonra şu sonuca ulaşıyorsun:
Eğer çevremdeki herkes ve ben Adriana Lima'yı güzel bulmuşsa bilmediğim kişilerde Adriana Lima'yı güzel bulur o zaman Adriana Lima güzeldir.
İşte demek istediğim bu. Sen kendine yakın olarak "güzellik görecelidir" veya "... değildir" gibi bir sonuç çıkarıyorsun. He bu yanlış değil doğru bir çıkarım inkar etmiyorum ama evrensel değil demek istediğim o. Çıkardığın sonuç o ve kendince doğru ama buna kesinlik katmak yanlış.
Mesela senle Latin ve Fransız kızlarını karşılaştırırken sen Latin demişken ben Fransız demiştim. Benim güzellik anlayışımı farklı iken senin ki de farklıydı. Ben daha çok bilgisel olarak karar verirken sen fiziksel olarak karar verdin değil mi? İşte burda bile açmaz varken iddian kendince doğru olsa dahi kesin bir şey demen imkansız.
Adam kayırma da neyse. Gececi misin bugun de ? Gece tartisalim bunu.Afrikada ki ücra kabilelere ya da ne bileyim Hindistan’ın internet girmemiş bir köyüne gidip tutup bizim güzellik algılayışımızı benimsemesini bekleyemezsin. Ama zaten o topa girersek işin içinden hiç çıkamayız. Olayı böyle karmakarışık hale de getirebiliriz daha sadede düşünebiliriz.
Ben latin kadınları daha güzel bulduğumu söyledim. Gerçekten güzel Fransız kadın bul Fransız yüz hatları taşıdığı için beğenmeyecek değilim. Kadınların zaten bilgi güzelliğine bakıyorsan boşa yordun beni
Scarlett Johansson güzel mi de hele?Adam kayırma da neyse. Gececi misin bugun de ? Gece tartisalim bunu.
Dusuncelerimi bogma Evet bana gore guzel geliyor :○Scarlett Johansson güzel mi de hele?