Şimdilerde bunları kullanmıyorlar ama Marvel'ın 2000'lerin başında MAX ve Marvel Knights adlı etiketleri vardı. Hangi serilerin biraz daha yetişkinlere yönelik olduğunu ayırt etmede fayda sağlıyorlardı. Özellikle MAX etiketli serilerde grafik şiddet unsurları bolca olurdu, bu etiket altında genelde Punisher, Nick Fury, Luke Cage ve Blade gibi karakterleri gördük. Ama tabii bu yapıdaki seriler sırf o 10-15 yıllık zaman penceresiyle sınırlı değil.Marvel' in aynı DC' nin olduğu gibi biraz daha yetişkinlere hitap eden serileri, kahramanları var mı, önerebileceğiniz? Sırf kan, vahşet ve ahlaksızlığın ön planda olmasından değil de biraz daha karakterlerin iç dünyalarına girilmesinden bahsediyorum.
Geçen gün listelediklerimden seçecek olursam
Frank Miller'ın Daredevil'ı (Daredevil #168-191, #226-233; Daredevil: The Man Without Fear #1-5): Özellikle "Born Again" adıyla geçen #226-233. sayılar bu anlamda daha çok tatmin edecektir.
Al Ewing ve Joe Bennett'in Immortal Hulk'ı (Immortal Hulk #1-45, devam ediyor): Ben korku türünü normalde sevmesem de bu da çok başarılı bir body horror yani beden defermasyonu üzerinden korku ve gerilim ögeleri inşa eden türün örneği.
Chip Zdarsky ve Marco Checchetto'nun Daredevil'ı (Daredevil Vol 6 #1-28, devam ediyor): Yine devam etmekte olan bir seri. Daredevil'ın işlediği bir cinayetle yüzleşme sürecini çıkış noktası olarak aldığı için yetişkinlere yönelik bir teması olduğunu söyleyebiliriz sanırım.
Brian Michael Bendis ve Michael Gaydos'un Alias'ı (Alias #1-28): Eğer Jessica Jones dizisini izlediysen kaynak aldığı bu çizgi romanın yetişkin ögeler konusunda diziden eksiği yok, fazlası var. Karakterin psikolojisi üzerine epey eğiliyor.
David Michelinie ve Bob Layton'un Iron Man'i (Iron Man #114-157, 215-250)
Dennis O'Neil'ın Iron Man'i (Iron Man #160-208)
Bu iki Iron Man döneminin belirli kısımlarında Tony Stark alkol sorunları sebebiyle epey dibi görüyor, özellikle O'Neil döneminde başına çok kötü olaylar geliyor.
John Byrne'ün Sensational She-Hulk'ı (Marvel Graphic Novel #18, Sensational She-Hulk #1-8, 31-50): Biraz seks satar düsturundan yola çıkıldığı için ve Deadpool'dan önce dördüncü duvarı çılgınlar gibi kırdığı için yetişkin alanına dahil edebiliriz diye düşünüyorum.
Nick Spencer'ın Captain America'sı (Captain America: Sam Wilson #1-25, Captain America: Steve Rogers #1-19, Secret Empire #0-10, Secret Emipre Omega #1): Bunlar da epey politik yapıdalar, yazar Nick Spencer zaten siyaset geçmişi olan birisi. Kutuplaşma, göçmenlik ve çeşitli konulara ilişkin epey şey söyleniyor. Sam Wilson serisinin AltEvren'de bir incelemesini yapmıştım zamanında, buradan onu da inceleyebilirsin.
Tek tek kontrol etmedim ama bunların dışında listede yer alanlardan MAX ve Marvel Knights etiketli diğer seriler şunlar olsa gerek:
Brian Michael Bendis ve Alex Maleev'in Daredevil'ı (Daredevil Vol 2 #26-50, 56-81)
Ed Brubaker ve Michael Lark'ın Daredevil'ı (Daredevil Vol 2 #82-119, Daredevil #500)
Peter Milligan ve Mike Allred'in X-Factor/X-Statix'i (X-Force #116-129, X-Statix #1-26)
Christopher Priest'in Black Panther'ı (Black Panther Vol 3 #1-62)
Garth Ennis'in Punisher'ı (Punisher Vol 5 #1-12; Punisher #1-6, 13-37; Punisher Vol 7 #1-60, Punisher: Born #1-4)
Ayrıca bunların dışında J. Michael Straczynski'nin Supreme Power, Steve Gerber'in Howard the Duck, Jim Steranko'nun Nick Fury serilerini de tavsiye ederim.