Sayının Teknik Analizi
Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:
Selamlar herkese. Denk gelmiş olanlar vardır, 994. sayının başlığında o sayıdan çeşitli notlar alıp bunları biraz çizgi roman anlatıcılığı tekniğine inerek analiz ettiğim bir yazı hazırlamıştım. Merak edenler için mesajı buraya iliştiriyorum: Sayının Teknik Analizi Bu sayı neredeyse...
www.korsanfan.com
Genel olarak hareketli ve birden fazla farklı sahne gördüğümüz bir sayıydı.
Bu sayıya ilişkin notlarımı dokuz madde halinde paylaşacağım.
Burada klasik bir "zoom in" hareketi görüyoruz. İlk panelin belirli bir bölümü tamamen aynı açıdan tekrar kesilerek ikinci panele yerleştirilmiş, Hyogoro'ya kademeli olarak dikkatimiz yükseltiliyor.
Bu resimde Queen'in göründüğü panellere bakmanızı istiyorum. İlk panel daha geniş bir formda ve Queen'in sessizce sakinliğini koruduğunu görüyoruz. İkinci panel ise bundan çok daha dar, çünkü Queen sakinliğini kaybedip bir anda aşağıdaki panelde beliriyor.
Bu sayfada Queen yüksek perdeden acı gerçekleri sıralarken hem fiziksel olarak hem de hiyerarşik olarak yukarı konumda bulunduğundan konuşma balonları adamlarının üzerinde belirip onlara bir soğuk duş etkisi yaratıyor. Sayfanın en aşağısında ise Oda'nın çok nadiren kullandığı bir siyah arka plan örneği var, Queen bir anda her zamankinden daha da karanlık bir figüre dönüşüyor.
Queen bu şekilde dehşet saçarken sayı boyunca sürekli bir umutla gözlerin Chopper'ın çalışma alanına çevrildiğini görüyoruz ama Chopper başarmış bir şekilde kocaman gül cemaliyle ortaya çıkana kadar önceki sayfalarda Chopper'ın yüzünü hiç görmüyoruz. Böylece gerilim güzelce tırmandırılıp büyük bir katarsisle sonlanmış oluyor.
Burada da planın devreye girmesi için Chopper'ın sayfa sonundan bir sonraki sayfaya seslenmesi hoşuma gitti.
Daha sonra Chopper bombası patlayıp etrafı kapladığında ilk başta patlama sesinden başka bir sesin bu görüntüye eşlik etmediğini görüyoruz. Diğer ses balonları anlık bir sessizlikten sonra yükselmeye başlıyor.
Burada alternatif sıralarla okunabilecek panel geçişi örneklerinden biri var. Bu iki paneli Queen'in şaşkınlığı, devamında gelen öfkesi ve daha sonrasında bakışlarının yönlendirmesiyle hazcıların durumu sırasıyla okumak da mümkün.
Burası Chopper'ın Queen'e tokadı basmasından hemen öncesi. Chopper'ın güveni ve inancı arkasına almasıyla panelleri genişliyor.
Sayının sonunda Oden'in girişi de klasik bir doğan güneş benzerliğiyle sunulmuş. Kaybetmiş halde bekleyen kınların ortamı Oden'in belirmesiyle aydınlanıyor ve çerçevelere dahi sığmayan enerjik bir Oden figürüyle karşılaşıyoruz.
Okuduğunuz için teşekkürler.