Birkaç farklı kaynak attım ama sen bulduğun şeye dört elle sarılıp, üzerine zaten gerekli anelizi kasmışsın.
Çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığından diğer kurumlara kadar bir sürü grup bu "cinsiyet eşitsizliğine" çözüm olarak bok püsür bir sürü çalışma, iyileştirme için bir şeyler sunuyor. Ben de burada bu sorunun varlığını gösterme peşine düşüyorum. Sabah sabah harcadığım mesaiye üzüldüm.
Ben yine de gönderdiğim araştırmalarda gözüme takılan başlıkları paylaşayım da vakti olmayanlara da fayda olsun. Zaten bu tartışmayı sürdürmenin manası yok. İnsanlara şunun verisi bunun kaynağı var mı diye sorduğunda cidden bunu merak ettiğin için sorduğunu düşünerek hata yapmışım. Bu cinsiyet eşitsizliği konusu ilintili olsa da cancel meselesi değil, başka bir yere geldi mesele. Neyse iyi forumlar Alpa.
Türkiye’de kadınların sadece %3’ü, yerel yönetim birimlerinde karar verici noktadadır.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre şirketlerde üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012 yılında %14,4 iken 2022 yılında %19,6 oldu.
2022 yılında 81 ilin ortalamasına göre Türkiye’de kadınların sendikalaşma oranı %9,8, erkeklerin ise %18,1’dir.
2020’de Uluslararası Çalışma Örgütü ile Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün ortaklaşa yayımladığı bir rapora göre, 2018 yılında Türkiye’deki cinsiyet bazlı ücret eşitsizliğinin %15,6 olduğu belirtilmiştir. Başka bir ifadeyle Türkiye’de kadınlarla aynı işi yapan erkekler 100 TL kazanç sağlarken kadınlar 84,40 TL kazanmaktadır.
İlkokul ve altı eğitim düzeyine sahip ücretli çalışanlar arasında cinsiyete dayalı ücret farkı en yüksek düzeyde (%38,6) iken, yüksekokul ve üzeri eğitim düzeyine sahip çalışanlarda (%15,8) en düşük düzeydedir.
uzayıp gidiyor..