kripto coinler, kripto borsalar, saadet zincirleri, çiftlik bank ve benzerleri ve günümüzdeki türkiye borsasının ortak yanı şudur.
yatırımcı sayısı ve yatırım miktarı arttıkça kazananlar olur. hepsinin bir hikayesi olabilir, hepsinin bir değeri olabilir. hepsinde yanlış olan nokta olması gereken değerinden fazla değerlenmesidir.
buralarda yatırım devam ettikçe kazanırsınız yada kazandığınızı sanarsınız. sonuçta paranızı elinize alıp, başka bir şeye yatırmadığınız sürece size gösterilen kazançlar sadece size gösterdikleri rakamlardan ibarettir. bu işlerden kazananlar vardır. piramit gibi düşünün. en tepede 10 birim yatırım bulabilirseniz bir ay çevirebilirsiniz, bir alt seviyede 100 birim yatırım bulabilirseniz bir ay çevirebilirsiniz, bir alt seviyede 1000 birim yatırım bulabilirseniz bir ay çevirebilirsiniz. bu böyle gider. ilk aylarda yatırımcılar gelmeye devam eder ve gelenler para kazanmaya devam eder. ta ki artık bir ay çevirebilecek kadar birim yatırım alamayana kadar. işte o anda herşey tersine döner ve en alt seviyedekiler başta olmak üzere piramitte kalanlar sadece kazançlarını değil, ana paralarını da kaybeder.
türkiye borsasındaki durum normal değil, insanlar buraya zorla yönlendiriyorlar. bu yönlendirme bir yerde bitecek, bittiği anda borsada olanların canları çok fena yanacak. türkiye borsası geçen sene, önceki sene, 3 sene önce şimdikinden çok daha potansiyelliydi. yıllar geçtikçe türkiye'de petrol bulunmadı, apple, amazon gibi şirketlerde çıkmadı. yabancı yatırımcıların neredeyse hepsi türkiye'den çekildi. türkiye'deki para türkiye'ye geçici süreyle gelen para. rusya'dan, ukrayna'dan, araplardan gelen para türkiye'ye yatırım yapmaya gelmiyor. türkiye'ye de konaklamaya geliyor ve geldikleri yerde şartlar iyileştiğinde geri dönecek. işte buna göre yatırım yapmak gerekiyor. sen zaten bin lira falan yatırım yapıyorsan, bir hissede bir yıldan fazla durmayı düşünmüyorsan, sen zaten okyanustaki damla bile değilsin, kaybetsen ne olur, ikiye katlasan ne olur. türkiye'de borsada derinlik yok, borsalara göre nispeten küçük miktarlarla, istenilen kağıtlara istedikleri fiyatı biçebiliyorlar. spk gibi kurumlar işlerini düzgün yapmıyor ve birilerinin isteğine göre kararlar alıyorlar. bunlar iyi niyetli de olabilir, kötü niyetli de olabilir. hacim olmayan hisselerden ve herkesin yığıldığı 5-10 kat gitmiş hisselerden uzak durun derim.
yatırım tavsiyesi değildir. yatırım yapacaksanız, yatırım şirketlerinden fikir alıp yatırım yapın.