Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Borsa Yatırımı

borsaya yatırım yapıyor musunuz?

• Kullanılan toplam oy
    123
Haklısın, bir arabanın fiyatının sonraki sene 3 katına kadar çıkabildiği korkunç bir dönemdi, 2021 yılında alan şanslı insanlardan biri olmuşum meğer.

Kardeşimin ikna etmesiyle kenardan köşeden bir şeyler tırtıklamaya çalıştık ama beceremedik, o tecrübe bana kumar oynuyormuşum gibi hissettirmişti açıkçası. Senin gibi rahat kafayla tekrar katılır mıyım bilmiyorum, benimle birlikte kardeşim de hepsini bozdurmuştu ama bir süre sonra gene almış valla haberim yoktu. Bağımlılık gibi bir şey galiba onun için, borsadan ayrılış geçici bir durum.
Yani açıkçası bildiğim bir iş değil benim de. Kısa vadede para kazanmak için iyi takip ve bilgi gerekiyor herhalde. O işlerde hiç benlik işler değil. On yıl sonra eğer hasta falan olmazsam mecburen çalışıyor olacağım ve ekonomik durumumda bir değişiklik yine olmayacak. Madem öyle şansımı deneyeyim kafasıyla girdim ben de. Kısa vadede al sat ile borsadan para kazanmak eminim çok tatlı bir iştir. Girenin çıkamaması da ya da zor çıkması da bu sebeple olabilir. Kumardan biraz farklı olarak takip ile ya da ne bileyim grafik okumak ile daha anlaşılır oluyor olabilir. Bu sebeple de ''ben bu işi yapabilirim psikolojisi'' etken olabilir.

tr borsası son 5 sene için özellikle kötülenecek bir yanı yok. Yıllık dolar bazlı bist 100 getirisi yüzde 11.7 ufak tefek bir yanlışım yoksa. aynı dönemde Amerikan borsası 13.50 yapmış. Türkiyede vergi olmadığı ve endeks getirisini aşmak daha kolay olduğu için son 5 sene için tr borsası >>>>> abd borsasıdır.

Borsa rekabetçi bir alan olduğu için münferit kişilerin şikayet etmesi normaldir. Bulabildiğiniz bütün istatistikleri bulursanız kendi kendine aktivist yani kendi hissesini kendi seçen insanlar Amerika’da dahi en az getiri elde eden gruptur. Hisse senedi seçmekte tutmakta satmakta özel bir alandır. Son 5 senede tematik olmayan fon almış herkes güzel kazanmıstır.

Yaşı büyük olup borsadan şikayet edenler makul davranıyor olabilirler ama yatırımcı sayısının son 5 senede çok yükselmesi ile beraber şikayet edenlerin yüzde 90’ı temiz bir boğa piyasasında kaybetmiş olup kendi yetersizliklerini Türkiye’nin jeopolitik konumuna suç atan insanlardır . Yukarıda yazdım dolar bazlı yılllık yüzde 11 getirmiş ve sıfır vergi.

Gelecekte ne olur bilinmez belki getiriler düşer belki daha da artar ama kesin olan bir gerçek şu ki Türkiye son 5 senede borsada kazandırmıştır. Portföyünde nakit bulundurup geçen sene hisseden faize geçenler ise daha da fazla kazanmıslardır.

Bist'te kazanan yatırımcı kar cebe yakışır diyerek çıkandır. Zararda olup çıkmaya cesaret eden de kardadır. Serbest olmayan bir piyasada, yönetenlerden değilseniz hiçbir şeyi bilemezsiniz. Kazanan kendi aklıyla kazandığı zannediyor ama bitcoine çizgi çizenlerle aynı kefedeler.

2023'ten bu yana neredeyse 3 yıldır bist aynı yerde. SP aynı dönemde rekor kırdı. 2023 öncesi bist yükselişi sıradışı ekonomi yönetiminin bir yan etksiydi. Hem para bastılar hem faizi düşürdüler hem enflasyonu artırdılar hem de doları baskıladılar???!!? Adam Smith mezarında ters döndü.

Paranın gidecek çok yeri kalmadı. Bist çıktı, yukarıda konuşulan araba çılgınlığı da aynı dönemin bir sonucu. Ben 2020 yolında 20 yaşında külüstür bir araba aldım. Araba 23 yaşına bastığında dolar bazlı iki katı fiyata sattım??!?! Dünyada başka bir ülkede böyle bir şey yapamazsın. Hatta açıklayamazsın bu durumu. Anlayamazlar. Bistte aynı yolun yolcusu. Yapay bir şekilde arttı ve 3 yıldır yerinde sayıyor.

Ben yine borsadayım ama bu bir alışkanlık. Heyecanlı oluyor, takip ediyorsun. Sigaram yok, içkim yok. bir borsam var işte, kumarhaneler yasal olsa borsaya hiç girmem. Belki de girerim çünkü borsa daha heyecan verici.

Bist'te kazanan yatırımcı kar cebe yakışır diyerek çıkandır. Zararda olup çıkmaya cesaret eden de kardadır. Serbest olmayan bir piyasada, yönetenlerden değilseniz hiçbir şeyi bilemezsiniz. Kazanan kendi aklıyla kazandığı zannediyor ama bitcoine çizgi çizenlerle aynı kefedeler.

2023'ten bu yana neredeyse 3 yıldır bist aynı yerde. SP aynı dönemde rekor kırdı. 2023 öncesi bist yükselişi sıradışı ekonomi yönetiminin bir yan etksiydi. Hem para bastılar hem faizi düşürdüler hem enflasyonu artırdılar hem de doları baskıladılar???!!? Adam Smith mezarında ters döndü.

Paranın gidecek çok yeri kalmadı. Bist çıktı, yukarıda konuşulan araba çılgınlığı da aynı dönemin bir sonucu. Ben 2020 yolında 20 yaşında külüstür bir araba aldım. Araba 23 yaşına bastığında dolar bazlı iki katı fiyata sattım??!?! Dünyada başka bir ülkede böyle bir şey yapamazsın. Hatta açıklayamazsın bu durumu. Anlayamazlar. Bistte aynı yolun yolcusu. Yapay bir şekilde arttı ve 3 yıldır yerinde sayıyor.

Ben yine borsadayım ama bu bir alışkanlık. Heyecanlı oluyor, takip ediyorsun. Sigaram yok, içkim yok. bir borsam var işte, kumarhaneler yasal olsa borsaya hiç girmem. Belki de girerim çünkü borsa daha heyecan verici.
Tefaştaki fonlara baksana. son 3 yılda performans gösteren fonlara bak . Son 3 senede dolar bazlı hatrı sayılır getiri sağlamış o kadar hisse fonu var ki . Bistte endeks önemsiz.

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık