Al-sat yapıp kısa sürede zengin olmak isteyenler için bu sistemin nasıl işlediğini kısaca anlatayım. Nasıl bir şeyin içine girdiğinizi bilin.
Hemen hemen her hissenin bir tahtacısı vardır. Kriptoya aşina olanlar, siz bu kişilere balina diyorsunuz. Tahtacı bir hissenin önemli bir kısmına sahip olan kişidir. Onun yaptığı işlemler hisseye yön verir. Teknik analiz ile yani grafiği okuyarak al-sat yapmak isteyen kişiler işte bu tahtacı dediğimiz adamın hareketlerini tahmin etmeye çalışır.
Örneğin bir hisse fiyatı 10 lira civarında yatay bir şekilde ilerliyor olsun. Bu tahtacının elinde 1-2 lira civarından aldığı milyonlarca lot hisse vardır. Kimi zaman bir miktar satarak hisseye düşüş hareketi başlatır ve hisse düşüyor diye satan insanların mallarını daha ucuz fiyattan tekrar alır. Mesela düşüyor diye satılan malları 8'den tekrar alır. Böylelikle maliyetini düşürür. Kimi zaman da bir miktar alarak yükseliş hareketi başlatır ve elindeki hisselerin değerini arttırır. Mesela 8'den o alınca hisse tekrar yükselmeye başlayacağı için diğer insanlar da almaya başlar. Hisse 12 liraya geldiğinde 8'den aldıklarını tekrar satar. Hisse yine 8 liraya düşer. Sonra yine yükselir, yine düşer bu böyle devam eder.
Yukarıdaki örnekte tahtacı 8'den alıp 12'den satar. Güzelce kar eder. Peki kimden alır kime satar? Grafiği okumayı bilen insanlar yani teknik analizciler hareket başladıktan sonra trene biner tahtacı ile birlikte yolculuk eder. Tahtacı 8'den alır. Teknik analiz yapanlar 9'dan alır. Bu işten anlamayan insanlar şansına göre 10-11-12 civarından alırlar. Tahtacı 12'den satar. Analizci trendin bittiğini anlar 11'den satar. 9'dan alıp 11'den satmıştır. O da kar etmiştir. Diğer insanlar yine şansına göre 10-9-8 civarından satar ve zarar ederler.
Al-sat yaparak para kazanmak isteyenler işte bu hikayedeki teknik analizci olmak istiyor. Ancak çoğu insan bilinçsizce girer ve bu hikayedeki kurban olurlar.
Tahtacı da iyi teknik analiz bilir. Malını pazarlamak için grafiği teknik analize uygun bir şekilde hareket ettirir. Bazen ufak tefek tuzaklar da kurabilir. Bazen de kontrol edilemeyen büyük olaylar yaşanır. Piyasa bu haberlere göre tepki verir. Akıntıya karşı yüzmek olmaz. Teknik analizci bu nedenlerden dolayı her zaman kar etmez. Teknik analizin başarı oranı %70-80 civarındadır. Zaten 10 işlemden 7-8'ini karla kapatmak yeterlidir. Ayrıca iyi bir teknik analizci zararı kısa tutup karı uzun tutar. Yani işler kötüye gidiyorsa zararda ısrar etmez az zararla satar çıkar. İşler yolunda gidiyorsa da gittiği yere kadar sabırla karını büyütür.
Piyasada tahtacı-balina diyeceğimiz bu kişiler %1 bile etmez. Teknik analizciler %10-15 civarındadır. Geri kalanı küçük yatırımcılardan oluşur. Küçük yatırımcı küçük balıktır. Avdır. Zengin olma hayaliyle parasını büyük balıklara kaptırır.
Onun için piyasada al-sat yaparak kazanmak istiyorsanız kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Yoksa fiyatlarla çok ilgilenmeden altın, döviz biriktirir gibi düzenli alıp birikim yapmak en doğrusu olacaktır. Hatta borsacılar arasında bile al-sat ile birikim arasında hangisinin daha karlı olduğu hala tartışma konusudur. Çoğu teknik analizci al-satın yanında birikim de yaparak borsa emeklisi olmaya çalışır.