Yeni mezunları alan şirketler çok fazla var şu an onlar sendeki tecrübeye çok bakmıyorlar. Tabi yazılımın y'sini bile bilmiyorsan kabul alman çok zor. Ön görüşmede biraz bildiğin şeylerden ve öğrencilik hayatında ilgilendiğin dillerden falan az bir şey biliyor olsan bile seni alma ihtimalleri yüksek oluyor. Büyük şirketler genelde torpille işe alımlarını çokça yapıyorlar, ben şanslıyım ki staj yaptığım yerde kalmıştım. Diğer türlü çok kafası çalışmayıp benim şirkette bulunan bir çok kişi vardı ki onlarla da proje yürüteceksin sonra hiçbir şey bilmediklerini fark edince daha bir isteksiz çalışacaksın neyse bunların hepsi bir tecrübe hiçbir zaman negatif hareket etmemek gerekiyor. Çünkü ne kadar iyi olsan da gözden düşmen daha hızlı olur.Anladım. İş tecrübesi bayağı önemli diyorsun ama iş bulmak için önden bir hazır bulunuşluğumuzun olması gerekmez mi? Bu tarz büyük şirketler staja veya işe alırken ne gibi kriterleri göz önünde bulunduruyorlar mesela, eğitim hayatında ne yapmış olursan CV'ne baktıklarında seni yeterli bir çalışan olarak görüyorlar? İyi bir yazılımcı olmak yeterli mi yoksa bu alanda kendini öne çıkaracak çeşitli projeler yapmak mümkün mü, mümkünse bu projelerin örnekleri nelerdir?
İyi bir yazılımcı olduğun bulunduğun projelerle alakalı bir durum. Çünkü sen yeterince iyi olsan da kanıtlamadığın sürece bir işe yaramaz. Mesela ben ilk bir tane entegrasyon projesinde çalışmıştım. Daha sonra teknik servis gibi müşteriden müşteriye geziyordum. Baktım olmuyor yeni bir logic geliştirdim bunu gidip bizim patrona falan sununca yaklaşık 4 aylık çalışmamı bırakıp yeni sisteme geçmiştik. Daha sonra da zaten web'te tecrübem olduğu için diğer projelere vermişlerdi. Tabi bu projelerimden 2'si TR'de her yıl ödül alıyor. Bunların da cv'ne katkısı oluyor. Büyük şirketlerin zaten en büyük avantajı bu oluyor. Şimdi örnek projeler olarak kendimden örnek vereyim.
İlk uzun projem entegrasyon projesiydi 2 yıl yazmıştım zamanla farklı cihazlar çıkınca onları da projeye ekledim şu an sabit herhangi güncellemeye gerek yok. Dil .net.
5-6 tane küçük projelerim vardı web yazılımıyla ilgili. Dil reactjs ve angular, jquery, jscript.
4 yıllık portal projem var, bunu geliştirmeyi bitirdik ara ara üstünde bakım yapıyorum. Angular.
4 yıllık otel otomasyon projem var, bu halen geliştiriliyor ara ara bakıyorum ama ana yazılımcısı değilim. Yazılımcı tatile falan gittiğinde ve personel ihtiyacında bakıyorum. Angular.
1 yıllık tester yazılımı yazdım otel projesi için. Cypress
Şimdi de Amerika'da yaşam sigortası yönetimi ile ilgili bir projede çalışıyorum. Angular.
Yani baktığında nereden baksan bir 10 projede yer almışım. Tabi Amerika'daki iş bizim şirketin beni oraya kiralamasıyla başladı daha sonra da tam zamanlı olarak çalışmaya başladım ve şu an proje oldukça iyi gidiyor. Oradaki kişilerle muhabbetim sonucu kendilerini oraya nasıl kabul ettirdiklerini öğrendim. Yani TR'de çalışmadan direkt Amerika'da iş bulmak çok zor. Avrupadan falan bulabilirsin ama Amerika daha çok Hintli'leri falan çalıştıyor ama onlarda yarım yamalak çalışıyorlar. Kendini iyice bir geliştir sonrası zaten çorap söküğü gibi gelir.