Van'da 40 tane köpek öldürüldü, kimsenin sesi çıkmadı. Neyse, yaşadığımız ülkeyi hatırlatayım dedim.
Hükümet eliyle yavru köpekler dahil milyonlarca köpeğin öldürülmesi ile aynı şey değil bu.
Ekolojik sistemin bozulduğu, nüfus artmasının sıkıntı olduğu birçok "çevreci" ülkede hayvan itlafı kullanılan bir çözüm.
Köpekleri öldürmenin etik olup olmadığını açıklamak bu kadar basit değil.
1- O ülkelerin "çevreci" olması bu durumu meşrulaştırıyor mu? Bu yaptığın da kısmen otoriteye başvurma safsatası.
2- Oralarda öldürülen hayvanlar barınakta bakılabilecek hayvanlar mıydı?
3- Sokakta bulunması insanlara tartışılmaz bir şekilde zarar veren köpeklerin insanlar harici diğer canlılara verdiği zararlar nedir? Önlem alınabilir mi, alınabilirse ne şekilde alınabilir ve ne kadar efektif olur?
4- Genelde bu tarz itlaf işlemleri insanların yaşamadığı yerlerde ve belli sayılarda yapılır. Fakat sokaktaki köpeklerin tümünün itlaf edilmesinden bahsediliyor. Buradan iki sorun doğuyor:
a. Köpeklerin tümü itlaf edildikten sonra bu durumun zararları olmayacak mı? Örneğin kedi sayısının artması, bazı kuş çeşitlerinin azalmasına sebebiyet verebilir.
b. İlk sorunu çözmek için belli bir miktar köpeği sokakta bırakırsak bu sefer de mevcut köpek sorunu devam eder.
Bunları tartışalım demiyorum ama, iki dakika düşünüp verdiğin örneğe bir sürü karşı argümanla gelebildim.
Kıyameti zaten 2 köpek barınağa gitse koparıyorlar her türlü koparırlar çok takmamak lazım. Hepsi uyutulmalı demedim ama uyutulması da gereken de var kontrol altına alınması için. Yaklaşık 20 milyon tane köpek var deniliyor. Barınklarda google'dan baktım 93 bin köpek varmış. Düşün hani ne kadar masraf uğraş olucak. 20 milyon köpeği sığdıramazsın sığdırsan da bir süreden sonra mecbur kalcan bir kısmını uyutmaya.
Bir kısmını uyutmaya okey olabilirim. Ama çok masraf olur diye hadi hepsini uyutalım şeklinde kestirip atılacak şey değil.
Hiçbir siyasal partinin "her türlü koparırlar çok takmamak lazım" diye bu meseleyi salacağını da sanmıyorum.