Sayının Teknik Analizi
Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:
Selamlar herkese. Denk gelmiş olanlar vardır, 994. sayının başlığında o sayıdan çeşitli notlar alıp bunları biraz çizgi roman anlatıcılığı tekniğine inerek analiz ettiğim bir yazı hazırlamıştım. Merak edenler için mesajı buraya iliştiriyorum: Sayının Teknik Analizi Bu sayı neredeyse...
www.korsanfan.com
Bu sayıda Onigashima'da süren savaşın farklı cephelerini ziyaret ettik ve bizim tayfanın ne durumda olduğunu büyük oranda öğrenmiş olduk.
Bu sayıyla ilgili yedi notum olacak.
Yukarıdaki panelde Gazelleman'in patlayıcı hızına Oda'nın kameralarının dahi yetişemediğini ve kadrajı sola kaydırarak tekrar ayarlamak durumunda kaldığını görüyoruz. Oda'nın genellikle sahne geçişlerinde kullandığı bu panelleri başlarından veya sonlarından kısa çizgilerle bölme tekniği daha önce bahsettiğim gibi sinemadaki kameranın yatay hareket hissini, yani pan hareketini yakalamak amaçlı kullanılıyor. Buradaki gibi biraz daha yaratıcı örnekleri de olabiliyor tabii, ilk baştaki odak noktası Gazelleman'i orada yakalayamamış ve sonra biraz daha kayarak karşımıza çıkarmış.
Burada tek bir yatay satır içine dört panel sığdırılmış. Panellerin enine kısa olup böyle art arda dizilmesi hızlı bir geçiş algısı uyandırıp komedi unsurlu sahnelerde kullanılabiliyor. Burada da Daifugo'nun ufak mücadelesine tanık oluyoruz.
Bu, Franky'nin Sasaki'yi yere çaldığı panel. Burayı sağdan sola doğru okurken önce Sasaki'nin bedenini ardındansa Franky'yi görüyoruz, yani aslında o fırlatış hareketi okuma deneyimimize yansımıyor. Daha ziyade bir anda karşımızda beliren çarpıcı bir an gibi durması tercih edilmiş. Aşağıda da aynı resmi ters yöne çevirdim:
Bu şekilde Franky'nin hareketi daha akıcı görünüyor gibi geldi. Siz ne dersiniz?
Burada da benzer bir şekilde Franky'nin arkasında beliriveren adamın ardından aşağıdaki komik panelle bir anda karşı karşıya kalıyoruz. Arada adamın yakalamasını veya etrafını saran diğer kişileri de gösteren başka paneller de olabilirdi ama ortada komik görünen bir manzara olduğu için tam ne olduğunu anlayamadan karşımıza çıkması daha hoş olmuş.
Bu sayfada Sasaki öz güvenli bir biçimde tüm gücü yanında hissederek atılmaya devam ederken Tama'nın bedeninin pozisyonuyla Sasaki'nin ve aksiyon çizgilerinin önünü kestiğini görüyoruz.
Bu panelde Oda'nın farklı çerçeve kullanımlarından biri var. Sahne Bao Huang'ın görüş açısından yansıtılmış.
Burada ise iki farklı mekan olmasına rağmen (Bao Huang'ın olduğu ve kınların olduğu) resim iki panele ayrılmamış, aksiyon çizgileriyle pürüzsüz bir geçiş sağlanmış. Burayı iki ayrı panelde görmememizin sebebi Bao Huang'ın fiziksel olarak orada olmasa da algısının ve duyularının orada olması.
Okuduğunuz için teşekkürler.