Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[İnceleme] One Piece ve Çizgi Roman Anlatıcılığı

Başlığın ilk mesajında kullandığım resimleri ve son çıkan 1010. sayı analizimdeki resimleri Imgbb sitesine yükleyerek yeniledim. Umarım daha uzun ömürlü olur. Diğerlerini de yavaş yavaş yenilerim ama daha güvenilir olduğunu düşündüğünüz siteler varsa önerilere hala açığım.

1010. sayı analizine ulaşmak için:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bir yandan muazzam şeyler gördüğümüz ama bir yandan da çizimlerin özensizliğiyle biraz üzen bir sayıydı. Bu nedenle bu sefer bazı hoşuma gitmeyen kısımları da paylaşmaya karar verdim. Sayıyla ilgili notlarımı on dört madde halinde paylaşacağım. Kalabalık bir yazı olacak.

Bölüm dinamik bir panelle açılıyor, herhangi bir genel çekim (establishing shot) kullanmadan geçen sayıda kaldığımız noktadan, yani Big Mom'ın düşüşünden devam ediyoruz. Sayı boyunca göreceklerimizin habercisi gibi.

Burada ilk panelde Zoro'nun Prometheus'u kovalamasını görüyoruz, devamında ise bir yakınlaştırma (zoom-in) hareketiyle aslında tek zor durumda olanın Prometheus olmadığını fark ediyoruz. Odak Zoro'ya geçince onun da kötü vaziyette olduğunu fark ediyoruz.

Bu paneldeki yerdeki kırılma sebebiyle son derece göz yorucu bir çizim varken Kaido'nun etrafındaki anahata yeterli özen gösterilmediği için çevresiyle kontrastı olmamış. İyice göz yorucu bir görüntü oluşmuş.

Klasik bir panelden panele bakış örneği.

Burada da Kaido'nun sopasının hareketini belirten hareket çizgileriyle genel aksiyon çizgileri birbirine girmiş. Yine yorucu bir panel.

Sayfanın en yukarısında Big Mom'ın Prometheus tarafından kurtarılmış ve kısa bir süre olsa da huzuru bulmuş durumda olduğunu görüyoruz. Dikkat ederseniz en sağda iki tane panel bölme çizgisi var. Daha önce bahsettiğim gibi Oda bunları kameranın pan hareketi hissiyatını vermek için kullanıyor. Yumuşak bir geçişle sakin bir ortama geçildiğini göstermek için birden fazla bölme atmış. Aynı şekilde sayfanın en altında Kid ve Killer'ın da aksiyondan biraz uzaklaşıp daha sakin bir sahneye geçtiklerini görüyoruz. Böylece bu karakterler için yeni bir aksiyon kurulmaya başlanıyor.

Burada iki adet beğenmediğim çizim var. Yukarıdakinde Zoro'nun suratı olması gerekenden daha uzun duruyor. Aşağıdakinde ise Enma, Zoro'nun vücuduyla çok orantısız bir boyutta. Biraz öne doğru yaklaştığını çizmek istemiş ama Zoro'nun vücut ve el duruşu bunun için bozuk. Böylece Enma çok kısa ve garip bir kıvrımda görünmüş.

Zoro'nun Ashura tekniğinin aksiyon estetiği açısından zaten kötü olduğunu düşünüyorum ama Oda yine de biraz daha fazlasını deneyebilirmiş burada. Genel olarak böylesine önemli bir an için fazla tembel pozisyon ve açılarda çizmiş karakterleri. Kaido'nun tam olarak nasıl ve neresine darbe aldığını bu sayfada anlayamıyoruz bile.

Kaido, Zoro'ya seslenirken ortamda genel bir sessizlik hakim, enlemesine geniş bir panel olduğu için yavaşlayan bir ana şahitlik oluyoruz. Açıyı uzaktan aldığı için de Kaido'nun konuşma balonları tüm alanda yankılanıyor.

Oda burada Thunder Bagua saldırısını çizmeye üşenmiş diyebiliriz sanırım. Kaido'nun inanılmaz bir hızda hareket etmesi sebebiyle çoktan vurup geçtiğini yansıtmak istemiş ama çok estetik bir tercih olmamış sanki.

Bu, paneller arası hareket devamlılığına güzel bir örnek. Kaido'nun sopasının hareket yönü ve devamındaki panelde vardığı pozisyon arasında güzel bir devamlılık var.

Oda'nın önemli anları ve aksiyonları çizerken arka planı boş bırakmasına bir örnek de bu sayfa oldu. Ayrıca önemli noktaya dikkat çekmek için Luffy'nin yaptığını ikinci panelde tekrar o bölgeye odaklı bir şekilde iki kez göstermiş. Fakat bu sayfayla ilgili de bir sıkıntım var, o da Luffy'nin vücut anatomisi. Özellikle saldırıyı durduran bacağı fazla kısa görünüyor.

Bu çizimi de böylesine önemli bir saldırı için fazla özensiz buldum. Kolaylık açısından direkt yan profilden çizmiş ve Luffy'nin yumruğunu da daha hoş yansıtabilirmiş.

Son sayfaki bu panel ise çok hoşuma gitti. Luffy'nin saldırısından sonra yumruğunun havada kalmasıyla ortaya muzaffer bir poz çıkmış. Etkileyici bir an.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1012. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Genel anlamda sıradan bir akışa sahip bir sayıydı. Yine de üzerine bahsedebileceğimiz altı tane not çıkardım bu sayı için.

İlk iki sayfa kınların koşuşturması ve birbirleri arasında diyaloglarıyla geçiyor. Buralarda hiçbir ilginç panel kullanımı yok. Sadece son zamanlarda Oda'nın kullanmayı sevdiği bir geçiş yapısı dikkatimi çekiyordu, burada da görünce değineyim dedim. İki karakter veya karakter grubu koşuşturmanın ortasında karşılaşırken, ki One Piece'de bu tür sahneler çok sık oluyor, öncesinde takip ettiğimiz tarafın değil de sahneye yeni giren tarafın yakın planda olup ilk iletişimi onların kurduğu paneller görüyoruz. Bu sayıdaki Shishilian ve Nekomamushi karşılaşması bir örnek. Bu tercih de etrafta koşuşturup duran karakterlerin uzaktan nasıl göründüğünü bizlere göstermiş oluyor aslında. Ortada bir komedi unsuru olmasa dahi bu tüm bu koşuşturma işlerini biraz daha o yöne çeken bir tercih.

Burada Nekomamushi'nin bastığı ayağından güç aldıktan sonra fırlayışını görüyoruz. Aksiyon çizgileriyle ve yerin parçalandığı görüntüsüyle belirtilen zeminle temasının kesildiği nokta da aşağı yukarı bir önceki paneldeki ayağına denk geliyor. Paneller arasında hoş bir devamlılık oluşmuş.

Yamato ile Momonosuke çatıdaki dövüş hakkında konuşuyorlar. Her ikisi de havadan bakarken Momo'yu karşıdan bir açıyla, Yamato'yu ise tepeden bir açıyla görüyoruz. Yamato'nun bu açıdan çizilmesi kendi üzerinde hissettiği baskıyı ve sorumluluğu daha iyi yansıtmış.

Bu sayının bombası olan Sanji ve Zoro'nun komik görüntüsü ilk olarak böylesine tüm sayfaya taşan koca bir sunum paneliyle karşımıza çıkıyor. Okuru bu manzaraya hazırlıksız yakalatmak için Zoro'nun nasıl bu hale geldiğini anlatmayı daha sonraya bırakmış.

Burayı eğer yanlış değerlendirmiyorsam Oda'nın daha önce kullandığını hatırlamadığım bir anlatım tekniği söz konusu. Flashback kısmından çıkarken belirttiğim panelde şimdiki zamana geçiyoruz ama Sanji'nin görüntüsü ve sözleri her iki zaman için de geçerli muhtemelen. O konuşma balonu flashback kısmında Zoro'ya verdiği cevaba mı ait, yoksa şimdiki zamanda bu sözleri hatırlayınca kendince mi mırıldanıyor? Bana her ikisi de gibi geldi.

Bu sayfa ve devamındaki son sayfa dışında panel çerçevelerinin yamuklaştığı başka bir yer yok sayıda. Aslında Oda bir standart tutturunca bunlara göre sayıların ne kadar aksiyon içerip içermediğini çıkarabilecek hale geldik :D Burada da dikkat ederseniz ortadaki paneller epey küçük. Ulti, Komachiyo'yu gözüne kestirdikten sonra o kadar hızlı saldırıyor ki kimsenin bir şey yapacak fırsatı olmuyor. İki küçük panelin ardından kafayı hayvancağıza gömüyor.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
Merhaba, buradaki yazını yeni okudum, eline emeğine sağlık, çok değerli ve keyifli bir yazı olmuş. Her bölümde yaptığın incelemeler için ayrıca teşekkür ederim.
Bölüm yorumlarında gördüğümde keyifle okuyor, hatta analizini bekliyordum hep. :)
 
Merhaba, buradaki yazını yeni okudum, eline emeğine sağlık, çok değerli ve keyifli bir yazı olmuş. Her bölümde yaptığın incelemeler için ayrıca teşekkür ederim.
Bölüm yorumlarında gördüğümde keyifle okuyor, hatta analizini bekliyordum hep. :)
Çok teşekkür ederim, bölüm yorumlarında her hafta beğeni atarak beni sevindiren kişilerdensin zaten. Başlığın ilk mesajındaki yazıyı beğenmiş olmana da ayrıca sevindim.
 
1014. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Sayı bir önceki sayının üzerine adeta ilaç gibi geldi, aksiyon anlamında zengindi ve üzerine konuşulabilecek pek çok şey bıraktı. Bu analizlerin ilgi alanına girebilecek de on bir not çıkardım.

Sayının ilk iki sayfasında Kaido'nun ağzından bir nevi Luffy'nin ve dövüşlerinin değerlendirmesini dinliyoruz. Yukarıdaki bölümde Luffy'nin hesabını keserken aslında Luffy'nin de denize düştüğünden emin oluyor. Takdir edersiniz ki havada uçan adayla deniz seviyesi arasında devasa bir mesafe var, burada Kaido'nun normalde gözünün seçmeyeceği bir şeyi Kenbunshoku Haki kullanarak gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü ikinci paneldeki o düşme anı çevresi boşluklu bir şekilde çizilmiş, yani temiz bir görüntü yerine odaklı bir bakış açısı var.

Dediğim gibi Kaido bu sayfalarda değerlendirmesini yapıyor ve nihayet sonucu ilan ediyor. Mevcut vaziyette şimdilik son sözü söylemiş gibi durduğundan bu sözlerin döküldüğü ağzı close-up bir açı ile verilmiş.

Buradaki Yamato sahnesi tek bir panelden ibaret, yani sahne aynı panelin içinde başlayıp bitiyor. Bu anlarda sahneler arası hızlı geçişler de söz konusu olduğu için yatay pan hareketini verecek tarzda hareketler akışı toparlıyor. Paneldeki son hareketli olay Yamato'nun sopasını suratına yediği için sola doğru uçan adam, bizim gözlerimiz de onunla beraber bu paneli terk ediyor. Zaten hemen sonrasında Oda'nın kamera pan hareketini, yani yatay dönüşünü vermek için kullandığını zaman zaman belirttiğim panelleri dikey kesen çizgilerden var.

İşte buradaysa çok daha nadir kullandığı bir yöntem var. Panel bu kez dikey bir çizgiyle değil, yatay bir çizgiyle kesilmiş. Burada kameranın tilt hareketinin, yani dikey dönüşünün efektinin verilmeye çalışıldığını söyleyebiliriz. Queen havaya kalktıktan sonra hızla yere çakılırken kamera da onu takip ederek odağını aşağıya indiriyor.

Bu sayfadaki anons balonlarının takibi bana biraz garip geldi, Oda bilinçli olarak yapmış olabilir diye düşünüyorum. "Has Been Defeated!!" yazan balondan sonra takip etmemiz gereken yönü aşağı okla işaretledim. Ama sayfanın aşağı kısmında kalan bu takip eden balonlar daha cılız duruyor, çünkü diğer anons balonları gibi tüm sayfayı ele geçirecek şekilde panellerden taşan yapıda değiller. İçlerinde bulundukları panellerle sınırlandırılmışlar. Ve bunları atlayıp yukarıdan sola dönük oku takip ederek ilerlediğimizde de ciddi bir anlam düşüklüğü olmuyor gibi. Bu nedenle bilinçli bir tercih olabilir.
Burada Kanjuro'nun panel içindeki pozisyonuna dikkat çekmek istedim. Kendisi çerçeveye direkt en sondan dahil olmuş. Çünkü o mekana yeni varmış ve sahneye giriş yapıyor.

Bu sayfada Oden kılığındaki Kanjuro'nun panellerine dikkat ederseniz yamuk bir şekli var. Sanki rahatsız edici bir şekilde bir önceki paneli kesip sahneyi eline almaya çalışırmış gibi.

Buradaki ilk işaretli panelde alanının daralmasıyla da sahnede istediği etkiyi yaratamadığı için paniklediğini hissedebiliyoruz. Gelgelelim son andaki sözleriyle kendini kurtararak avantajı sağlayabiliyor. Sayfanın ortasında yer alan bu bölümün şekli de film şeridine benzer yapılmış. Izo'nun tüm o anıları ve hisleri aklından bir film gibi geçiyor diyebiliriz sanırım.

Burada da dramatik bir an için yine güzel bir paneller arası göz teması oluşturulduğunu görüyoruz.

Normalde yazı fontlarıyla ilgili notlar paylaşmıyorum, Japonca versiyonunda nasıl olduğunu bilmiyorum çünkü. Ama bu sahnedeki Kiku'nun konuşması için bir istisna yapmak istedim. Dikkat ederseniz mavi çerçeveye aldığım kısımlarda umutsuz bir şekilde ölüyor olduğundan bahsediyor ve kullanılan fontun dalgalı, titreyen bir görüntüsü var. Devamında kırmızı çerçeveli balonlarda ise kararlı bir şekilde Wano'nun kurtuluşundan bahsediyor ve buna uyumlu bir font seçilmiş.

Kaido'nun bu korkunç darbesinin üzerimizde alt üst edici bir etkisi oldu. Aslında çizimin yapısı da bu etkiyi arttıracak tarzda. Rahatsız edecek kadar eğik bir açı var ve gürzün dikenleri öne doğru epey fırlıyor. Bir sonraki sayıda Kin'emon'un kaderi ne olacak çok merak ediyorum.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1017. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Bunu uzun bir süredir yapmıyorum gibi gelmişti ama aslında iki sayı olmuş, bu da aslında artık biraz tekrara bindiği için makul bir aralık sanırım. Neyse, bu bölümle ilgili notlarımı altı madde halinde paylaşacağım.

Öncelikle Oda'nın çok sık yaptığını bildiğimiz paneller arası etkileşim örneklerinden üç tanesini paylaşmak istiyorum.




Bunlar benim için çizgi roman anlatıcılığa adına her zaman heyecan verici yaklaşımlar, çünkü çizgi roman form olarak gayet de film karelerini yan yana koyarmış gibi panelleri dizerek, içine de balonları doldurarak üretebileceğiniz bir tür. Bu gibi yaklaşımlarsa kısıtlı alanda bu temel yapıyla anlatabileceklerinize kıyasla daha fazla verim almanızı sağlıyor.

Tama bu sahnede "Kaido'yu yenelim" demeden önce biraz cesaret topluyor ve Luffy ile Momo'nun arasında dar bir panelde sıkışmış olması bize onun yorulsa ve korksa da devam etmesi gerektiğini, çünkü bu kişilerin sorumluluğunu üzerinde hissettiğini anlatıyor.

Bu sayfada gifter'lar saf değiştirerek ortalığı karıştırmaya başlıyorlar ve bölümde bu noktaya kadarki 6-7 sayfa düz çizgilerle ayrılmış dikdörtgen şeklindeki panellerden oluşurken bu sayfayla beraber paneller yamuk şekiller almaya başlıyorlar. Yani bir kez daha dengelerin bozuluşunu forma da yansıtan bir kullanım söz konusu.

Bu panelde Queen'in hibrit formunu görüyoruz ve bu manzara bir anda karşımıza çıkıyor, yani öncesinde uzuvlarından silah çıkmasını falan gösteren paneller falan yok. Oda yeni görsel parçaları bu şekilde vermeyi tercih edebiliyor. Dikkat ederseniz panelde de balonlar ve efektler görüntüyü engellemeyecek bir şekilde yerleştirilmiş. Üzerinde biraz zaman harcayıp detaylarına göz gezdirelim diye hazırlanmış bir resim.

Burada bir tür zoom in hareketi örneği görüyoruz, Zoro'nun bir önceki panelde tamamen aynı açıda resmedilen suratı ikinci panelde daha yakından alınıyor ve söyleyecekleri daha büyük dikkat kazanıyor.

Burada Who's Who saldırısını yapmak için zıplayıp bir yükseklik kazanıyor ve aslında devamındaki aşağıdaki panelin pek bir işlevi yok, doldurma görevi görmüş diyebiliriz çünkü Oda, Who'nun saldırıyı yan tarafta yine yakın bir hizadan çıkarmasını tercih etmiş. Böylece hoş bir görsel devamlılık yakalanmış.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 
1023. sayıya ait notlarımı aşağıdaki mesajdan okuyabilirsiniz:
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

En son 1017. sayıda analiz yapmışım, tabii artık anlatacak pek yeni şeyimiz olmuyor o yüzden sıklığını azaltmaya karar vermiştim. Yine de forumda sürekli devam eden bir yeri olmasını istediğim için umarım hiçbir zaman final yapmayız.

Sayıda açıklanan yeni bilgiler kimisini memnun, kimisini rahatsız etse de dolu dolu içeriği olan hızlı bir akışa sahip bir sayı olduğu kesin.

İlk sayfada Zoro ve Sanji'nin darbeleri sonrası King ve Queen'in yeri boyladığı bir manzara bizi karşılıyor. Burada en alt paneldeki King ve Queen'in hizaları onlara darbeleri indiren kişilerle tamamen aynı tutulmuş. Güzel bir sayfa geometrisi var.

Bu kısımda Zoro'yu vurmaya çalışan bir korsanın Kawamatsu tarafından durdurulmasını görüyoruz. Dikkat ederseniz Zoro'nun nişangahta gözüktüğü panel oldukça dar, yani bu korsan Zoro'yu anlık olarak hedefine alabiliyor ve fırsatını bulamadan indiriliyor. Devamındaki panelde de odak Kawamatsu'da, zaten sonrasında da sahne onunla Hyogoro'nun tarafına geçiyor. Kawamatsu'nun kesişle beraber odağa girmesi ve oradan devam edilmesi hızlı bir savaş akışı oluşturuyor.

Zoro ile Sanji; King ve Queen'in saldırılarından kaçınmak için havaya sıçrıyorlar ve o sırada bu kısa konuşmayı gerçekleştiriyorlar. Dikkat ederseniz tüm arka plan da aksiyon çizgilerinden ibaret, yani hareket halindeyken birbirleriyle iletişim kurdukları klasik bir shonen klişesi örneği aslında.


Burada Zoro'nun bakışları, bir önceki panelde kendisine saldıran Queen'e yönlenmiş durumda. Esasında çizgi romanlarda paneller, film karesi gibi art arda dizilerek bir zaman çizgisi üzerinde okuyucuyu ilerletirler. Ama Oda bu tarz yaklaşımlarıyla bu tanımları esnetip iki panel arasında daha anlamlı bir etkileşim olmasını sağlıyor.

Daha sonrasında bu sebeple Zoro'dan laf yiyecek olan King'in dikkatinin dağılmasını bu ufak panelde görüyoruz. Queen'in anlattıklarına odaklanmışken bakışları sayfanın dışını işaret ediyor, yani savaş alanından kısa bir süreliğine kopuyor.

Bu sekans da çok hoşuma gitti. King'in kılıcının ilk iki panelde güzel bir hareket devamlılığı var. Önce Zoro'nun kılıçlarına takılıyor, sonrasında da havaya kalkmasıyla kılıçlar Zoro'nun elinden uçuyor. İkinci panelde kadraj olanı daha iyi göstermek adına uzaklaştırılsa da açı tamamen aynı tutulmuş. Tabii hemen sonrasında yine aynı satır içinde King'in fırsatçılığını iyi gösterir bir şekilde henüz kılıç havadayken hemen yumruğuyla saldırıya kalkıştığını görüyoruz.

Burada da yine Inuarashi'nin Jack'i kavramasıyla fırlatıldığı yönün aynı tutulduğunu görüyoruz.

Art arda gelen bu iki sayfada Inuarashi'yle Nekomamushi'nin sulong formlarını gösteren iki panel tamamen aynı hizada ve boyutta tutulmuşlar. Daha iyi anlaşılması için iki sayfayı yan yana birleştirdim.

Okuduğunuz için teşekkürler.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık