nickim 3+ kere geçtiği için summon oldum
seriyi çizip parayı kazanan Mitsutoshi Shimabukuro seriyi bu kadar savunmamıştır
seriyi çizip parayı kazanan Mitsutoshi Shimabukuro seriyi bu kadar savunmamıştır
Kanka şu an Engizisyon Mahkemelerinde yargılanan Galileo gibi görünüyorsun gözüme. Alpamisin niyeti üzümü yemek değil bağcıyı dövmek, ne yazsan etki etmez. Yalnız yiyecek şansı olayını çok güzel tasvir etmişsin, sabah sabah iyi geldi1- Toriko kopan kolunu yeniden çıkarıyor, eş zamanlı olarak Tommyrod da kopan kolunu farklı bir teknikle yeniden çıkarıyor. Demek ki Toriko'ya özgü bir durum yok, evrenin dinamiklerine uygun.
2- Gurme Hücreleri ve Gurme Hücrelerinin Evrimi serinin ana konusu zaten. Deus ex machina değil, serinin konusu zaten bu. Brook süt içinde neden dişi çıkıyor, OPta bunun açıklaması yok ancak Gurme Hücreleri nasıl Evrimleşiyor, lvl atlıyor, hepsinin cevabı Toriko'da mevcut.
3- Penguen orda Komatsu'yu seçiyor, Yiyeceklerin Aşçıyı Seçmesi deniyor bu da ki bu da serinin bir parçası. Tee ileride Another Komatsu'ya gel beni saşimi yap ye diyecek, Pair gel bana bıçak batır cümle alem için diyecek, serinin temeli bu enstrümanlar. Seride bunun için millet tapınağa gidip dua ediyor, bu kadar kapsamlı işlenen bir olayı deus ex machinaya bağlamak doğru değil.
One Piece'de bildiğin elma armut meyveleri kendilerini yiyecek kişileri seçiyor, OPta bunun açıklaması henüz yapılmadı, yapılmazsa asıl bu deus ex machina olarak kalmaya devam eder.
4- Komatsu-Jirou sahnelerine dikkatli bak; Jirou 2-3 bölüm önce zaten Toriko ve Komatsu'yla trende karşılaşıyor, aynı hedefe gittiklerini ve Jirounun kimliğini sonradan öğreniyoruz, yani Komatsu öldü, Jirou dibinde bitti gibi bir tesadüf yok.
OPtan örnek verirsek, Luffy balıktan ölecekken dibinde Reijunun bitmesini gösterebiliriz. Reiju gökten iniyor, Jirou gibi önceden bir karşılaşma yok.
Üstüne 11. bölümün sonuna bak, Toriko-Coco Şeytan Yılanıyla karşılaşırken Komatsuyu hırsızın biri kaçırıyor, bu adam mı şanslı şimdiDevamına bak, hırsız Komatsuyla kaçarken karşılarına başka bir şeytan yılanı çıkıyor, hırsız kaçmak için Komatsuyu hayvanların ortasına yem diye atıyor, Komatsu canını kurtarabilmek için işaret fişeği ateşliyor ve kulak zarları patlıyor ve ölüyor. Buraya kadar şansın Ş si yok. Devamında şeytan yılanı Komatsu'yu yiyecekken Jirou geliyor ve Şeytan Yılanını bayıltıyor, burda bile beleşe kurtarma yok, Jiro Şeytan Yılanını bayıltıyor ve daha önceki karşılaşmada minnet duyduğu için Komatsuyu kurtarıyor.
Anlayacağın OPtaki deus ex machina örneklerine yakın bile değil Toriko.
Seride o var bu var diyip geçiştiriyon ama mucize faktörleri genelde Toriko ve Komatsu için gerçekleşiyor. 100. bölümdeyim şu ana kadar 5 kere ölümden döndü Toriko ve Komatsu.1- Toriko kopan kolunu yeniden çıkarıyor, eş zamanlı olarak Tommyrod da kopan kolunu farklı bir teknikle yeniden çıkarıyor. Demek ki Toriko'ya özgü bir durum yok, evrenin dinamiklerine uygun.
2- Gurme Hücreleri ve Gurme Hücrelerinin Evrimi serinin ana konusu zaten. Deus ex machina değil, serinin konusu zaten bu. Brook süt içinde neden dişi çıkıyor, OPta bunun açıklaması yok ancak Gurme Hücreleri nasıl Evrimleşiyor, lvl atlıyor, hepsinin cevabı Toriko'da mevcut.
3- Penguen orda Komatsu'yu seçiyor, Yiyeceklerin Aşçıyı Seçmesi deniyor bu da ki bu da serinin bir parçası. Tee ileride Another Komatsu'ya gel beni saşimi yap ye diyecek, Pair gel bana bıçak batır cümle alem için diyecek, serinin temeli bu enstrümanlar. Seride bunun için millet tapınağa gidip dua ediyor, bu kadar kapsamlı işlenen bir olayı deus ex machinaya bağlamak doğru değil.
One Piece'de bildiğin elma armut meyveleri kendilerini yiyecek kişileri seçiyor, OPta bunun açıklaması henüz yapılmadı, yapılmazsa asıl bu deus ex machina olarak kalmaya devam eder.
4- Komatsu-Jirou sahnelerine dikkatli bak; Jirou 2-3 bölüm önce zaten Toriko ve Komatsu'yla trende karşılaşıyor, aynı hedefe gittiklerini ve Jirounun kimliğini sonradan öğreniyoruz, yani Komatsu öldü, Jirou dibinde bitti gibi bir tesadüf yok.
OPtan örnek verirsek, Luffy balıktan ölecekken dibinde Reijunun bitmesini gösterebiliriz. Reiju gökten iniyor, Jirou gibi önceden bir karşılaşma yok.
Üstüne 11. bölümün sonuna bak, Toriko-Coco Şeytan Yılanıyla karşılaşırken Komatsuyu hırsızın biri kaçırıyor, bu adam mı şanslı şimdiDevamına bak, hırsız Komatsuyla kaçarken karşılarına başka bir şeytan yılanı çıkıyor, hırsız kaçmak için Komatsuyu hayvanların ortasına yem diye atıyor, Komatsu canını kurtarabilmek için işaret fişeği ateşliyor ve kulak zarları patlıyor ve ölüyor. Buraya kadar şansın Ş si yok. Devamında şeytan yılanı Komatsu'yu yiyecekken Jirou geliyor ve Şeytan Yılanını bayıltıyor, burda bile beleşe kurtarma yok, Jiro Şeytan Yılanını bayıltıyor ve daha önceki karşılaşmada minnet duyduğu için Komatsuyu kurtarıyor.
Anlayacağın OPtaki deus ex machina örneklerine yakın bile değil Toriko.
Mangaka zora girince gurme hücresi uyanıyor gelişiyor evrim geçiriyor. Şu an neden serinin çok da tutunamadığını anlamış bulunuyorum. Seride gerilim faktörü çok düşük. Nasıl olsa gurme hücreleri uyanıyor bir şansla kurtulurlar ilerler diye düşünüyor insan. Toriko güzel bir macera sunuyor ama bir derinlik ve gizem sunamıyor maalesef.
Pek doğal gözükmüyor. One Piece karakter ilişkilerini de daha gerçekci ele alıyor.
Sadece 113. Bölüm yorumunla ilgili bilgi vereyim. Orada dikkatli okursan aynı bölümde ya da 1-2 bölüm içinde Sunny'nin Jirou'ya ulaştığını, "Toriko bir manyaklık yapacak, şuna mukayet ol" dediğini göreceksin.Seride o var bu var diyip geçiştiriyon ama mucize faktörleri genelde Toriko ve Komatsu için gerçekleşiyor. 100. bölümdeyim şu ana kadar 5 kere ölümden döndü Toriko ve Komatsu.Mangaka zora girince gurme hücresi uyanıyor gelişiyor evrim geçiriyor. Şu an neden serinin çok da tutunamadığını anlamış bulunuyorum. Seride gerilim faktörü çok düşük. Nasıl olsa gurme hücreleri uyanıyor bir şansla kurtulurlar ilerler diye düşünüyor insan. Toriko güzel bir macera sunuyor ama bir derinlik ve gizem sunamıyor maalesef.
Ayrıca karakterler arası ilişkiler çok yapmacık. Sürekli oto boka sırıtan yüzü gevşeyen tipler var.Pek doğal gözükmüyor. One Piece karakter ilişkilerini de daha gerçekci ele alıyor.
Edit: 113.Bölümdeyim. Toriko tek başına Gurme Dünyasına girdi ve yine ölecekken Jirou ortaya çıktı kurtardı.![]()
1- Serinin dinamikleri herkes için geçerlidir, Toriko ve Komatsu'ya özel bir durum yok.Seride o var bu var diyip geçiştiriyon ama mucize faktörleri genelde Toriko ve Komatsu için gerçekleşiyor. 100. bölümdeyim şu ana kadar 5 kere ölümden döndü Toriko ve Komatsu.Mangaka zora girince gurme hücresi uyanıyor gelişiyor evrim geçiriyor. Şu an neden serinin çok da tutunamadığını anlamış bulunuyorum. Seride gerilim faktörü çok düşük. Nasıl olsa gurme hücreleri uyanıyor bir şansla kurtulurlar ilerler diye düşünüyor insan. Toriko güzel bir macera sunuyor ama bir derinlik ve gizem sunamıyor maalesef.
Ayrıca karakterler arası ilişkiler çok yapmacık. Sürekli oto boka sırıtan yüzü gevşeyen tipler var.Pek doğal gözükmüyor. One Piece karakter ilişkilerini de daha gerçekci ele alıyor.
Edit: 113.Bölümdeyim. Toriko tek başına Gurme Dünyasına girdi ve yine ölecekken Jirou ortaya çıktı kurtardı.![]()
1-) Toriko'ya ben mucize demiyorum. Bizzat kolunu yapıştırdı dediğin Yosaku diyor. Çorba için 20 yıl diyorlar Setsuno gibi 300 yıldır yaşayan aşçı yapamıyor Komatsu yapıyor bu arada. Ne hikmetse tam çorba olduğu anda Toriko iyileşiyor.1- Serinin dinamikleri herkes için geçerlidir, Toriko ve Komatsu'ya özel bir durum yok.
--Yukarda da yazdım bak, Toriko ölecekti Teppei ve Setsuno geldi ; Tommyrod ölecekti Alfaro geldi, kurtuldular.
--Aynı arc Toriko'nun da Tommyrod'un da kolu koptu ; bir sonraki arc ikisi de farklı tekniklerle kol çıkardı ;
--Bak, Yosaku denilen adam, kopan kolunu balgam atıp yerine takarak iyileştiren birisi, sen kalkıp Toriko'ya mucize diyorsun
2- Tartışma konusu Komatsu'da plot armor var mı yok mu olduğu için yazdım, verdiğim örnekler çerçevesinde Komatsu'da plot armorun olmadığı sabit bir durum.
Zonge deseniz tamam, adam serinin sonuna kadar hiç kimseden hasar bile almadı. 4 kralın ortak yaptığı Bambinayla dans etme işini tek başına yaptı yine bir şey olmadı, yazarın kendisi gibi gezindi durdu ama Komatsu böyle değil. Komatsu zayıf olduğu için defalarca kere ölüme yaklaştı, bazı yerlerde bildiğin öldü ancak etrafındakiler canlarını ortaya koyup onu kurtardılar. Plot armor dediğin şey ''tesadüfen'' olur, canla başla olmaz.
3- Toriko'daki gerilim OPu katlar yahu ne anlatıyorsunLuffy ve tayfasındaki, hatta filosundaki herhangi birinin öleceğini mi düşünüyorsun, böyle bir kaygın mı var, bir de Toriko ve Komatsu'nun başına gelenlere bak aradaki farkı görmemek elde değil.
Gurme hücreleri evrenin temeli, bütün karakterler bu yolla varoluyor, evrim geçiriyor, iyileşiyor, en basiti 8 kral bile seri sonunda bu yolla iyileştiler.
Ha yazarlık anlamında buna kolaya kaçma diyebilirsin ancak bu olay yazarın tercihi olmakla birlikte yazara acayip bir hareket alanı veriyor. Dövüşler daha kanlı, daha vahşi, daha gerçekçi oluyor. Şonen, Aksiyon dalı için bulunmaz bir nimet bu. OP'taki benzerine bak, eli kayınca dağ kesen Mihawk, çöp seviyesindeki Zoro'yu ikiye bölemiyor, anca çizik atıyor. E. Oda'nın hareket alanı bu dalda tamamen kısıtlanmış durumda, o yüzden çizdiği dövüşlerin gram ciddiyeti olmuyor.
4- Jirou'yu git Toriko'yu kurtar diye Komatsu gönderiyor. TESADÜFEN kimse kimseyi kurtarmıyor Torikoda![]()

Bİr şekilde geri geliyorlar bacaklar çıkar kollar çıkar kafası bile kopsa geri gelir.
Ne gerilimi var.

Ayrıca One Pİece'den çok izler var. Çok esinlenmiş Toriko serisi. Gurme Dünyası ve İnsan Dünyası bildiğin Grandline, New World tasarımlarını andırıyor. Toriko'nun yüzündeki yara bile Luffy'den referans olabilir.
Gökyüzü adasını bile almış gibi.
Çok esinlenmiş One Piece'ten.Yahu Toriko'nun yarısı yok oldu, ona rağmen geri geldi. Sen daha kol çıkardı diyorsun.1-) Toriko'ya ben mucize demiyorum. Bizzat kolunu yapıştırdı dediğin Yosaku diyor. Çorba için 20 yıl diyorlar Setsuno gibi 300 yıldır yaşayan aşçı yapamıyor Komatsu yapıyor bu arada. Ne hikmetse tam çorba olduğu anda Toriko iyileşiyor.
2-) Toriko ve Komatsu'daki plot armorların ismi, gurme hücresi evrimi (ki hiçbirinin evrimi standart değil Toriko gibi evrimleşebilen pek kişi yok), yiyecek şansı felan filan bir sürü kurp.
Zonge'yi ciddiye almıyoruz o komedi unsuru.
Ayrıca Melk'e gittiklerindeki Komatsu muhabbetleri de kötüydü. Frohze, Setsuno gibilerden bile almadığı hissi Komatsu'nun bıçağından alıyor felan filan.
3-) Toriko ve Komatsu'nun öleceğini kim düşünüyor.Bİr şekilde geri geliyorlar bacaklar çıkar kollar çıkar kafası bile kopsa geri gelir.
Ne gerilimi var.
4-) Kurtarılma durumlarını illa şanslarını anlatmak için vermiyorum. Luffy ve tayfasının bazı sahnelerden kurtarılmasına laf anlatanlar için ilk 120 bölümdür Toriko ve Komatsu sayısız kere kurtarıldı örneğini verdim.
Toriko iyidir güzeldir ama evren inşası olsun karakter ilişkileri olsun karakterlerin hareketlerine kadar yapaylık barındırıyor.Ayrıca One Pİece'den çok izler var. Çok esinlenmiş Toriko serisi. Gurme Dünyası ve İnsan Dünyası bildiğin Grandline, New World tasarımlarını andırıyor. Toriko'nun yüzündeki yara bile Luffy'den referans olabilir.
Gökyüzü adasını bile almış gibi.
Çok esinlenmiş One Piece'ten.
123'lerdeyim. Sırayla eleştiriyorum. Büyük ihtimal bundan sonra da önce de yine bu tarz hasarlar çok aldı.Yahu Toriko'nun yarısı yok oldu, ona rağmen geri geldi. Sen daha kol çıkardı diyorsun.
![]()

Ben çevirirken çok takılmıyordum bu tarz şeylere, eğlenceliydi çünkü okurken.123'lerdeyim. Sırayla eleştiriyorum. Büyük ihtimal bundan sonra da önce de yine bu tarz hasarlar çok aldı.![]()
Seri eğlenceli zaten. Ama One Piece'i Reiper'in nasıl eleştirdiğini biliyoruz. Öyle olunca inanılmaz tasarlanmış bir evren bekliyorsun ama öyle bir seri yokmuş ortada. One Piece niye One Piece onu görmüş oldum.Ben çevirirken çok takılmıyordum bu tarz şeylere, eğlenceliydi çünkü okurken.