Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Sokak Köpeği Sorunu

Sizce Ne Yapılmalıdır

• Kullanılan toplam oy
    339
Bu iş, sahipsiz köpeklerin toplanması ve ardından gerekli kısırlaştırılmalarının yapılıp; doğada belirlenen ve gerekli önlemlerin de alındığı yaşam sahlarına bırakılmaları ile çözüm bulur.
(Öte yandan kısırlaştırma sürecinde, belirli bir yaşa ulaşmış; ağzında diş kalmamış yahut tümör benzeri rahatsızlıklara sahip hayvanların da acı çekmemeleri açısından uyutulmaları sağlanır.)
Devamında köpeklere gerekli küpeleme ve çipleme yapılır. Köpekler kayıt altına alınır.
Daha sonra, zaten yürürlüğe giren "çip taktırma" zorunluluğu ile ülkede bulunan sahipli köpekler de kayıt altına alınmış olacağı için başıboş bir şekilde doğaya köpek salınımı da engellenmiş olacaktır.

Ülkemizde pek çok hayvan sever mevcut. Benim yaşadığım bölgeye de belirli günlerde torba dolusu mamalar ile gelip besleme yapmaktalar. Bu toplama işlemi ardından;
Devlet, hayvan severler ile koordineli hareket ederek bir besleme/bakım sistemi oturtabilir. Bunun için çalışmalar yapılabilir. Böylece devlet bir imkan sunar, hayvan severler de zaten gönüllülük anlayışı içerisinde güttükleri bir sürecin parçası olurlar.
Hayvanların topluca uyutulmalarına (hasta olanların ve yasak ırk olanların dışında) ben açıkçası karşı çıkmaktayım. Onların bu vahşi çoğalmasına, gerekli önlem ve çözümleri zamanında üretemeyen/ele alamayan insanlar neden olmuştur. Bu hatanın reçetesini direk onlara kesmek hem insani hem de dini açıdan pek doğru olmayacaktır.
Ancak durumun çözülme kavuşması açısından da insanların ön planda tutulduğu bir yaklaşıma destek vermekteyim. Zira bu konuda insan her zaman önemsenmesi gereken ana husus olmalıdır.

Önceki yorumların da bir kısmını okudum; "yirmi milyon köpek var, bunların kısırlaştırılması vs. 10 yılı bulur" gibi kelamlar da edilmiş. Ben daha kısa sürede bu işin çözülebileceğine inanıyorum. 10 yıl biraz abartı durmakta; zira tek bir yerden bu işlemler gerçekleştirilmeyecek... Ancak varsın bu süreç 10 yıl sürsün, ama herkesin ortak paydada buluştuğu bir yaklaşım ile neticeye kavuşsun. Kırılan da, üzülen de olmasın.
Biraz uzun oldu. Buna rağmen fikrimi okuyan arkadaşlara teşekkür ederim.
Sokakta 8 milyondan fazla köpek var ki bunlar sayılabilenler. Avrupa ülkelerinin tamamında bu kadar sokak köpeği olduğunu düşünmüyorum. Birkaç sene önce sokak köpekleri benim oturduğum semt gibi görece kırsalda kalan alanlar için problemdi. Çünkü benim semtimde geceleri köpekler 20-30lu sayıları aşan sürüler halinde geçiyorlar, gece trafiği riske ediyorlar, hayvanlara ve eşyalara zarar veriyorlardı. Yetersiz kısırlaştırma ve salıverme bu köpeklerin mevcudunu arttırdı ve daha şehirleşmiş alanlarda insanların gözüne batmasına sebep oldu. Şimdi sayılabilen 8 milyon köpek varken, nasıl bir kısırlaştırma operasyonu bekliyoruz ki? Bir köpeği kısırlaştırma ameliyatı 1000 liradan fazla. 8 milyon köpek için sadece ameliyat ücreti 10 milyar liraya yaklaşıyor. Az bir para değil bu. Yakalayacak ekiplerdeki insanların maaşlarını, köpek başında koşarken harcayacakları yakıt masrafını hesaplamıyorum bile. Üstüne 8 milyonunun tamamını bir seferde yakalayamayacağımız için sayıları artmaya devam edecek.

Hangilerini diyon? Neanderteller mi? Homo erectus mu? Yoksa benim adını bilmediğim diğer ilkel insan türleri mi?
Genel olarak bütün hepsinden bahsettim. İnsanlık tarihinde köpeklerin yeri çok az. 30 bin yıldır köpekleri evcilleştiriyoruz. Yüzbinlerce yıl çok daha ilkelken bile tek başımıza hayatta kaldık. Köpeklerin hayatlarımızı kolaylaştırdığı doğru o zamanlar ama onlar olmasa bitirdik mahvolurduk diye bir şey söz konusu değil. Hatta şu anki gelişmişlikten nerdeyse hiç bir fark olmazdı. Ayrıca miras filan ne ya cidden çok duygusal yaklaşmışsın. Çok değil orta çağada bile insanlar birbirlerini patır kütür öldürüyordu. Kendi türünü böyle öldüren insanlar köpeklere miras ve ya sevgi gözüyle mi bakıcak? Hatta ne ortaçağsı hala aynıyız bir farkımız yok. Bir zamanlar işimizi gördüğümüz bir alet gibiydi şuanki sokak köpeklerinin ataları ama artık sadece sıkıntı yaratıyorlar. İlla ki dersen onlar bizim mirasımız o zaman onları en iyi şekilde yaşatmalıyız. Bunun için de bence belirli bir kısmın uyutulması, kaliteli barınaklar yapılması ve yerleştirebildiğimiz sınıra kadar bu hayvanların oralara yerleştirilmesi gerekiyor. Sonra da isteyen kişiler bu hayvanları ordan sahiplenmeli.

Son düzenleme:
Sokakta 8 milyondan fazla köpek var ki bunlar sayılabilenler. Avrupa ülkelerinin tamamında bu kadar sokak köpeği olduğunu düşünmüyorum. Birkaç sene önce sokak köpekleri benim oturduğum semt gibi görece kırsalda kalan alanlar için problemdi. Çünkü benim semtimde geceleri köpekler 20-30lu sayıları aşan sürüler halinde geçiyorlar, gece trafiği riske ediyorlar, hayvanlara ve eşyalara zarar veriyorlardı. Yetersiz kısırlaştırma ve salıverme bu köpeklerin mevcudunu arttırdı ve daha şehirleşmiş alanlarda insanların gözüne batmasına sebep oldu. Şimdi sayılabilen 8 milyon köpek varken, nasıl bir kısırlaştırma operasyonu bekliyoruz ki? Bir köpeği kısırlaştırma ameliyatı 1000 liradan fazla. 8 milyon köpek için sadece ameliyat ücreti 10 milyar liraya yaklaşıyor. Az bir para değil bu. Yakalayacak ekiplerdeki insanların maaşlarını, köpek başında koşarken harcayacakları yakıt masrafını hesaplamıyorum bile. Üstüne 8 milyonunun tamamını bir seferde yakalayamayacağımız için sayıları artmaya devam edecek.
Avrupa'da çeşitli uygulamalar var. Belirli bir süre barınakta kalan ve sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması gibi...
Belediyeler, her sene ücretsiz kedi ve köpek kısırlaştırması zaten yapmaktadır. Bu alanda çalışma yapacak veteriner sayısı da yeterlidir. Hatta veterinerlik öğrenimi görmekte olan öğrenciler için de bu sürecin içerisinde yer almaları, mesleğe giriş aşamasında iyi bir deneyim olacaktır.
Bahsetmiş olduğunuz ücret, "özel kliniklerde kısırlaştırma işleminin ücretidir." Toplu ve kontrollü bir kısırlaştırma/çipleme çalışmasının elbette ki belli bir masrafı da olacaktır. Ancak bunun çok uçuk rakamlar tutacağı kanısında değilim.
Öte yandan erkek köpeklere nazaran dişi köpeklerin kısırlaştırılma işleminin daha meşakkatli olduğunu da biliyorum. Ancak, dediğim gibi koordineli hareket edildiği zaman üstesinden gelinmeyecek hiç bir zorluk yoktur. Yeter ki insanlar birlik içerisinde hareket etmeyi istesin...
Tabi burada tamamen köpeklerin neslini kurutmak gibi bir yaklaşım da yoktur. Yani tamamen tüm köpeklerin kısırlaştırılması söz konusu da olmamalıdır.
Köylerde pek çok kişinin köpeği vardır. Onların da çeşitli vazifeleri söz konusudur. Belirli zamanlarda belirli yeni nesillerin kazandırılması için yeni yavrulara ihtiyaç duyulmaktadır. Burada önemli olan vahçi çoğalmayı kontrol altına almak ve bu süreci devam ettirebilmektir.

Son düzenleme:
Genel olarak bütün hepsinden bahsettim. İnsanlık tarihinde köpeklerin yeri çok az. 30 bin yıldır köpekleri evcilleştiriyoruz. Yüzbinlerce yıl çok daha ilkelken bile tek başımıza hayatta kaldık. Köpeklerin hayatlarımızı kolaylaştırdığı doğru o zamanlar ama onlar olmasa bitirdik mahvolurduk diye bir şey söz konusu değil. Hatta şu anki gelişmişlikten nerdeyse hiç bir fark olmazdı. Ayrıca miras filan ne ya cidden çok duygusal yaklaşmışsın. Çok değil orta çağada bile insanlar birbirlerini patır kütür öldürüyordu. Kendi türünü böyle öldüren insanlar köpeklere miras ve ya sevgi gözüyle mi bakıcak? Bir zamanlar işimizi gördüğümüz bir alet gibiydi şuanki sokak köpeklerinin ataları ama artık sadece sıkıntı yaratıyorlar. İlla ki dersen onlar bizim mirasımız o zaman onları en iyi şekilde yaşatmalıyız. Bunun için de bence belirli bir kısmın uyutulması, kaliteli barınaklar yapılması ve yerleştirebildiğimiz sınıra kadar bu hayvanların oralara yerleştirilmesi gerekiyor. Sonra da isteyen kişiler bu hayvanları ordan sahiplenmeli.
Hangi insan ırkını kast ettiğini sorma sebebim aslında soyumuzun kaynağının tam olarak bilinememesi. Bugünkü insanın atası olabileceği düşünülen birden fazla tür var. Ama bugün halen yaşayan tek bir insan türü var. Diğerleri hayatta kalamamış, bir şekilde yok olmuş. Hangi tür hangi dönem var oldu nasıl silindi de en son içlerinden sadece biri yaşamayı başardı bilmiyorum ama kurtları niye evcilleştirdiğimiz ortada. Güvenlik için, avlanmak için, iz sürmek için, sürüye sahip çıkabilmek için vs. Bunlar en temel ihtiyaçlar. Bunları gerçekten kendi kendimize başarabiliyor olsak hayvanlara ihtiyaç duymazdık.
Miras konusu da benim başıma kalmasın olayı dramatize etme amacıyla dile getirdiğim bir şey yok. Medeniyetimizin atalarımız tarafından yapıldığı bu yüzden bizim mirasımız olduğu söylendi. Ben de atalarımız bunu tek başına yapmadılar. Emekse emek mirassa miras dedim.
He o hayvanların katkısı olmasa çok bir farkı olmaz demişsin buna hiç katılmıyorum bak. Modern insan tarihinin her bir noktasında o veya bu şekilde var olmuş ve fayda sağlamış canlılardan bahsediyoruz. Küçük de değil bu katkılar ayrıca. Bugün yapılan hiçbir ilaç hayvanlar üstünde denenmeden insanlarda denemiyor mesela bu kadar yerleri var bizim günlük yaşantımızda.
İnsanların hayvanlara ne gözle baktığı konusu da pek önemli bir şey değil. Biz onlara ne gözle bakarsak bakalım onların bize kattıkları ve emekleri yokedilemez bir gerçek. Bu yüzden her şeyin tek sahibi biziz, her şeyi tek başımıza başardık algısına karşı çıkıyorum ben.

Hangi insan ırkını kast ettiğini sorma sebebim aslında soyumuzun kaynağının tam olarak bilinememesi. Bugünkü insanın atası olabileceği düşünülen birden fazla tür var. Ama bugün halen yaşayan tek bir insan türü var. Diğerleri hayatta kalamamış, bir şekilde yok olmuş. Hangi tür hangi dönem var oldu nasıl silindi de en son içlerinden sadece biri yaşamayı başardı bilmiyorum ama kurtları niye evcilleştirdiğimiz ortada. Güvenlik için, avlanmak için, iz sürmek için, sürüye sahip çıkabilmek için vs. Bunlar en temel ihtiyaçlar. Bunları gerçekten kendi kendimize başarabiliyor olsak hayvanlara ihtiyaç duymazdık.
Miras konusu da benim başıma kalmasın olayı dramatize etme amacıyla dile getirdiğim bir şey yok. Medeniyetimizin atalarımız tarafından yapıldığı bu yüzden bizim mirasımız olduğu söylendi. Ben de atalarımız bunu tek başına yapmadılar. Emekse emek mirassa miras dedim.
He o hayvanların katkısı olmasa çok bir farkı olmaz demişsin buna hiç katılmıyorum bak. Modern insan tarihinin her bir noktasında o veya bu şekilde var olmuş ve fayda sağlamış canlılardan bahsediyoruz. Küçük de değil bu katkılar ayrıca. Bugün yapılan hiçbir ilaç hayvanlar üstünde denenmeden insanlarda denemiyor mesela bu kadar yerleri var bizim günlük yaşantımızda.
İnsanların hayvanlara ne gözle baktığı konusu da pek önemli bir şey değil. Biz onlara ne gözle bakarsak bakalım onların bize kattıkları ve emekleri yokedilemez bir gerçek. Bu yüzden her şeyin tek sahibi biziz, her şeyi tek başımıza başardık algısına karşı çıkıyorum ben.
Soyumuzun kaynağı büyük ölçüde biliniyor. Ufak tefek değişiklikler olsa bile zamanla temelinde belli.
Dediğin ihtiyaçları 7 milyon sene tek başımıza yapmışız zaten. 30 bin yıl önce şans eseri köpek evcilleştirmemiz sonucunda bu işleri daha kolay yapar hale geldik o dönem için. Yoksa tek başımıza yapmasak zaten yok olurduk köpekleri evcilleştirmeye kalmadan.
Elbette gelişmemizde katkıları oldu ama şu anki herhangi bir aletten farksız gerçek bu. Evcil köpekler olmasa hayatımız da çok bir şey değişmezdi. Ben bütün hayvanlar alemini kastetmedim zaten evcil köpekler olmasa da çok da bir şey değişmezdi dedim.
Deneylerde vb. şeylerde çeşitli hayvanlar kullanılıyor katkıları çok büyük ama dediğim gibi burdaki konu genel olarak bütün hayvanlar değil sokak köpekleri. Yoksa ben de bütün her şey bizim etrafımızda dönüyor her şey bizim kafasında bir insan değilim.

Fazla duyar bünyeye zarar. Samimiyetsizlik, aman ne derler korkusu ve vicdan masturbasyonu temelli duyar birleşince ortaya köpekler tarafından parçalanan ve parçalanma korkusuyla yaşayan insanların olduğu bir tablo çıkıyor. Bu kafayla aksiyon almamaya devam etsinler tünelin ucu bombok bir yere çıktığında ne olacağını hep beraber göreceğiz.

Fazla duyar bünyeye zarar. Samimiyetsizlik, aman ne derler korkusu ve vicdan masturbasyonu temelli duyar birleşince ortaya köpekler tarafından parçalanan ve parçalanma korkusuyla yaşayan insanların olduğu bir tablo çıkıyor. Bu kafayla aksiyon almamaya devam etsinler tünelin ucu bombok bir yere çıktığında ne olacağını hep beraber göreceğiz.
Kesinlikle, bazı yorumlar beni benden alıyor. Sadece buradaki yorumlar değil sosyal medyadakiler dahil. Bu iş şuan güzellikle devlet eliyle temizlenebilirse herkes için en hayırlısı olacak, çünkü elinde satırlarla, bıçaklarla köpekleri öldüren kişileri görmemiz çok uzak bir gelecek değil.

Mesela senin cehaletini görmemi sağladı. Bunu ben de öngöremiyordum.
Ortacağda bütün kedileri ortadan kaldırdılar. Biz bütün köpekleri yok edelim demiyoruz. Avrupa'nın çoğunda hayvanlara karşı daha sert önlemler alınıyor. Sokak hayvanlarını geçtim evcil hayvan konusunda bile katı şartlar var. Misal Almanya'da evcil köpek vergisi var. Miktarını bilmiyorum ama tehlikeli ırk denen köpek sahipleri daha yüksek vergi ödüyor. Sokağa, hayvan bırakılması yasak.
Sözde hayvanseverler bu hayvanları bir de çiğ etle besliyorlar. Bugün çiğ ete alışan hayvan yarın mama yerine kendi avının peşinde koşar. Sonrası malum...
Anket seçeneklerinden birisi itlaf edilsin ve ben o seçeneğe karşı cevabımı yazdım. Ayrıca alıntıladığım diğer mesajlarda da görebilirsin ki arkadaşlar dünya üzerindeki tüm sokak köpeklerinin ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyor. İhbar edilen köpek saldırırlarının çoğu sokak köpekleri değil sahipli köpeklerden geliyor. Bunların çoğunluğunu da dövüştürülsün diye saldırgan eğitilmiş ve genetiğiyle oynanmış pitbull gibi köpekler oluşturuyor.
Ekosistem ? Şehir içinde neyin sistemi onu oluşturan biziz. Doğada ki canlıları öldürelim diyen yok 3 5 kişinin bakamayıp sokağa attığı hayvanların oluşturduğu sorunlar var.
konuya çok uzak olduğunu görüyorum. Araştırma yapmanı tavsiye ederim. bırak şehir içini evinin içindeki ekosistemi dahi bilsen yazdığından çok utanırdın.
Şu anda da Kedi köpek yok sokaklarda neden ekosistem bozulmuyor?
Ekosistem günden güne bozuluyor ve biz böyle türleri "gereksiz yaa bu. Ağbi köpek eskidendi yaa" kafasıyla yok etmeye devam ettikçe daha da hızlı bozulacak. Ama görüyorum ki o zaman da pişkin pişkin " bizle ne alakası var? köpekleri öldürdük diye mi böyle oldu" diyeceksiniz. çok üzücü...
Sokak köpeğinin hiçbir faydası yok geçelim o işi. Orta çağ'da değiliz. Tam tersi diğer hayvanlara bile zararı var.
Bravo, aydınlandım resmen. Bu gerçekten müthiş bir tespit. Bu kadar mı farkeder, resmen gençleştim.
Avrupa ve Amerika'da hiç sokak köpeği yok. Bu mantıkla oralara da felaket gelmesi gerekirdi.
Zaten çeşitli mikro ve makro biyotaların bozulması şeklinde yavaş yavaş felaketler kendini gösteriyor. Torunların çekicek senin yaptığının sonuçlarını. Bizim dedelerimizin yaptıklarının bedelerini ödüyor olmamız gibi.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 7)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık