Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Roman Okuma Kulübü

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde

Anlatımın sadeliği iyiden iyiye hoşuma gitmeye başlarken kitap bitiverdi ki gerçekten hızlı okumayı sağlayan berrak bir dili var. Belki bunun tek eksisi karakter isimleri direkt geçmedikçe kimin konuştuğunu tam olarak anlayamamak olabilir gerçi bunun etkisi yeterince açıklayıcı betimlemeler az da olsa nötrlüyor. Kurgusu da olabildiğine basitti ve bunu sevdiğimi söyleyemem. İtiraflarda Mr. Hyde'ın yaptıklarına değinmemek büyük haksızlık olmuş, yazarın sürekli bahsettiği kötülük/kötü yan sadece Dr. Jekyll'ın kabullenmesine rağmen ötekileştirdiği kişisel arzu ve isteklerine olarak kalmış. Ha bu iyi-kötü kavramlarının subjektif göreceliğine bir vurgu da olabilir, yazarın üşengeçliği de.

Belki daha önceden bu kurguya bir veya birkaç yapımda denk gelmekten aklımda bir kalıp oluşmuş ki Dr. Jekyll'ın Mr. Hyde olduğunu kitabın başlarında anladım ki çoğu kişi de anlamıştır diye düşünüyorum. Ve az önce bahsettiğim kötülüğün betimlenmesinin eksikliği okudukça gözüme batmaya başladı ki kafamdan hikaye çözümlenirken bu kötülük örneklerine bağlanabilecek şeyler üretmeye başladım. Gecenin karanlığında sokaklarda dolaşırken çarparak hırpaladığı çocuk olayı mesela. Yaptığı kötücül bi muziplikten kaçarken gerçekleşen birşeye bağlansaydı mesela. Veya Carew olayı kafesinden fırlamış çılgın şeytandan daha öteye bağlansaydı.

Dönemin olmazsa olmazı itibar kaygısının hırsı nasıl etkilediği, içine aa ata kendinden ötekileştirlen benliğin fırsat bulunca güçlenerek yardırmasının abartılı anlatımını sevsem de yetersiz bulduğumu tekrar belirteyim. Arkadaşların birbirini kollaması bile bu itibar kaygısıyla harmanlanarak işlendi çok ilginç ilişkiler gerçekten.


Ben sevdim, uzun uzun güzelleme yaparak, birkaç olaya daha iyi motivasyonlar yükleyerek iyi-kötü ayrımı çizgiyle belirtilmese de belirginleştirilebilirdi, yapılmamış, olsun.
 
Meşgul olanlar daha sonra da okur kitabı isterse ve yine isterse yorum yapar. Kimsenin biz bu kitabı 30 yıl önce okuduk şimdi niye yorum yapıyorsun diyeceğini sanmıyorum.

Bir insan kötü bir eylemde bulunduğunda, bu durumun, iyi bir eylemde bulunmaya göre insan doğasını daha gerçekçi bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Bunun sebebiyse, iyi eylemlerin, kötü eylemlere kıyasla kendi amacını içinde daha az taşıdığını, bir insanın bazen, kendisi iyi olduğu için değil de, iyi bir şey yapıyor olmak için iyilik yaptığını, kötünün ise, kendi kötülüğünü yansıtmaktan, doğasını dışa vurmaktan başka bir sebeple kötülük yapmadığını gözlemlememdir.
Güzel teori. İyilikten ya da "kendisine göre iyilik"ten başka bir şey yapamayan, istese de yapamayan, uç bir örnek de içi boş bir insan oluyor sanırım zira dışa vurum, kişinin kendisi boş olduğu için ancak uydurma/sahte olabilir yani teorine göre olabilecek tek şey olan iyilik olabilir.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 2)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık