Historia ile Gaming News: 24.02.2021
1) Yeni nesil Playstation VR 2
Yeni nesilde Sony'nin yeni bir VR ile gelip gelmeyeceği belli değildi,
Playstation ansızın yeni nesil VR 2 duyurdu:
VR2'nin sanal gerçeklik konusunda büyük bir sıçrayış olacağını ve çözünürlük ve oyun hissiyatı konusunda büyük gelişmeler olacağı açıklandı.
VR2 sistemi Dualsense ile benzer tepkimelere sahip olacak.
VR2 bu sene çıkmayacak. Çıkması sürecek daha.
Şahsi Düşüncem:
Sony duyuru yaparken ciddi derecede çekiniyor çünkü PS5 izdihamı yaşanan şu günlerde her duyurunun izdihamı alevlendirme tehlikesine sahip.
Geçen sene Sony yeni oyunlar duyurduğu 2 state of play sunumu yayınladı ve bu da Ps5 satışlarını ciddi bir şekilde alevlendirdi.
Söylentilere göre Sony bu sene için yeni bir state of play hazırladı ama henüz yayınlamak istemiyor çünkü yayınlarsa bu anca Kara borsayı canlandırır.
Bu nedenle VR2 duyurusu da bence biraz erken yapıldı ama bu sene çıkmayacağını söylemeleri güzel olmuş yoksa VR severler de bu sefer Ps5 mücadelesine dahil olacaktı.
2) Play At Home ve yeni duyurular
Playstation yeni bir Play at Home duyurdu ve bu etkinlik boyunca bedava oyunlar ve bolca indirimler olacak.
İlk bedava oyun 2 Mart'ta
Ratcher&Clank olacak.
Yeni duyurular da var:
Days Gone ilkbaharda Pc'ye gelecek.
Bunun yanında ilerde başka exclusive oyunların daha Pc'ye geleceği söylendi.
Gran Turismo 7 2022'ye ertelendi.
Returnal,
Ratchet&Clank: Rift Apart ve
Horizon Forbidden West bu sene kesin çıkacak.
Şahsi düşüncem:
Geçen senenin başında Bloodborne'ın Pc'ye gelebileceğini söylemiştim ve bunun BB2 için reklam açısında iyi olacağını da söylemiştim.
Öncelikle Blockbuster oyunlar yani büyük oyunlar için kimse heveslenmesin onların Pc'ye gelmesi çok zor.
İstatistiklere göre her sene daha çok Pc oyuncusu Ps'e kayıyor ve Sony bu politikayla diğer platformdaki oyunculara oyunlarını koklatıp kendine çekmek istiyor.
Son olarak da God of War Ragnarök'un bu sene çıkması çok çok zor görünüyor.
Önceden de demiştim bu sene bir sürü oyun ertelenecek çünkü pandemi yüzünden ciddi bir yavaşlama mevcut.
3) Microsoft ve Bethesda ile büyük etkinlik
Microsoft, Bethesda ile olan gelecekteki planlarını açıklamak için Mart ayında büyük bir etkinlik yayınlamayı düşünüyor.
Etkinlikte oyunların Ps'e gelip gelmeyeceği de açıklanması bekleniyor çünkü bu konu hakkında henüz iki taraftan da net bir şey söylenmedi.
Şahsi Düşüncem:
Exclusive meselesinde Microsoft'un kolay kolay kesin bir sonuca ulaşabileceğini sanmıyorum. Kendi oyunlarına istedikleri gibi exclusive yapabilirler ama aynı muameleyi sahip oldukları Bethesda'ya yapmak çok daha zor çünkü Bethesda multi platform satışlarla ünlenmiş ve büyümüş bir şirket ve birden kısıtlanması anında bütün Ps ve Nintendo kullanıcılarını karşılarına almak demektir.
Sony olsaydı bütün oyunlar exclusive olacak diyip konuyu kapatırdı fakat Microsoft'un Xbox ile öyle bir lükse sahip değil maalesef. En fazla oyuna göre veya vakitli exclusive yollarına başvuracaklarını düşünüyorum.
4) Paradox İnteractive'nin büyük problemi
Paradox'un yeni duyurulan oyunu olan
Vampire Bloodlines 2'yi geliştiren bütün kadro işten atıldı. Oyunun gelişimi tamamen yeni bir firma ve kadroyla devam edeceği açıklandı. Bu da oyunun çıkmasının gecikeceği anlamına geliyor.
Şahsi düşüncem:
Oyunun çıkmasının zorlu olacağını göz ardı edeceksek oyunun bir yandan marketing açısından da ciddi zarara uğrayacağını düşünüyorum. Merakla beklediğiniz bir oyun düşünün ve oyunun gelişimin ortasında bütün kadronun işten atıldığını varsayın. Yani etik açısından hoş bir durum değil. İnsan oyunu almadan iki defa düşünüyor bu sefer. Heleki oyun beklentileri karşılamazsa ilk hangi konuya değinileceği belli.
5) Apple vs Epic Games ve Valve
Bildiğiniz üzere Apple ve Epic büyük bir kavganın içerisinde.
Bilmeyenler için Apple, Fortnite'ın mağaza içi satın alma kriterlerine uymadığı için App Store'daki bütün Epic Games uygulamalarını kaldırdı. Epic Game'da buna karşılık Apple'ın sırf İOS'un sahibi ve büyük bir şirket olduğu için piyasa yarışını baltaladığını söyleyerek dava açmıştı.
Epic kavgaya rağmen Fortnite'ın geçici olarak App Store'a geri dönmesini istedi ama Apple hiçbir şekilde anlaşmak istemedi.
Dava yeni bir boyut kazandı ve Apple adeta Valve'nin yakasından tutup olayın içine çekti. Apple, Valve'dan gelir listesini göstermesini istedi ve böylelikle piyasayı değerlendirmenin daha kolay ve adil olacağını söyledi. Valve ise bu duruma itiraz etti ve bu bilgilerin fazla özel olduğunu ve toparlanması çok fazla uzun süreceğini bildirdi.
Valve davaya dahil olmak istemediğini ve ne mobil oyun ne de Fortnite'ın Steam ile alakası olmadığını söyledi. California'daki mahkeme nasıl devam edeceğine karar verecek.
Şahsi Düşüncem:
Ben bir şirket olsam en son karşıma alacağım şirket Apple olurdu herhalde. Epic'i cesaretinden dolayı tebrik etmek lazım ama bu cesaretin ciddi derecede maddi bir bedeli oldu ve olacak.