Katana kullandım bir de mızrak. İkisi de çok hantal geldi. Mesela Ds serilerinde hani staminayı azaltır tam boss saldıracakken dodge atardın ve bu akıcı olur ya. Bunda niyeyse o akıcılık yok kılıçla komboyu bitiriyorum bu sırada düşmanın atak yapacağını anlayıp dodge atmak istiyorum ama karakter çok yavaş hareket ediyor.
İngilizce tabiriyle “commitment” kısmına takılmışsın sanırım. Yani saldırıya bastıktan sonra bloklamak veya dodge yapmak için beklemen gereken süre veya frame. Commitment ne kadar fazlaysa kendini o kadar riske atıyorsun. Bu oyunun combat’ında ona dikkat etmen lazım baya.
Silaha ve yaptığın saldırıya göre değişen bişey o. Bazı silahlar souls’tan akıcı o konuda (özellikle kılıç+kalkan ve ok). Katana’nın mesela normal dodge’u kötüdür. Bi de PS tuşlarıyla açıklarsam üçgen yani dikey kılıç sallama hareketi oyunun en hantal hareketlerinden biri. O hareketi yaptıktan sonra normal dodge yapmaya kalkarsan %90 dayak yiyorsun.
yuvarlakla saplama ve onun ardından üçgene basma baya hızlı hareketler ve o kadar kitlemiyorlar. Ama hasarları az.
Bi de kırmızı barın varken R2 combosu yapabiliyorsun. Bunda ilk 2 saldırı çok iyi. Ama üçüncü kez bastığında karakter illa 3 kere vurana kadar kitleniyor.
Katana’da bu yüzden bekleyerek oynaman gerekiyor. Yani R2 combosunda mesela ilk 2 vuruştan sonra rakibi bekliyorsun. Vurmazsa üçüncüye basmak yerine yuvarlakla devam ediyorsun. üçüncü R2’ye basmadan önce çok iyi düşünmen lazım. Ama o komboyu bitirirsen de kılıcın güçleniyor (katananın mekanikleri biraz karışık bunu ayrıntılı anlatmayayım durduk yere). Yani büyük risk alıyorsun ama karşılığı da iyi.
Katana’da farkettin mi bilmiyorum da combo sırasında yapılabilen özel bi dodge’u var. Adı foresight slash. Combo ortasında ps kontrolleriyle R2+yuvarlak yapıyorsun ve baya absürt bi İframe’e sahip (ne olduğunu biliyorsundur souls oyuncususun). Katana combat’ı baya buna dayalı. Bu yüzden normal dodge’u kötü. Diğer silahlar ya korunuyor ya da dodge’u ağır değil. Bloodborne’daki gibi dodge’a sahip olan da var.
tam canavar vuracakken ona karşılık verme veya dodge’lama konusunda katana R2+O hareketini kullandığın zaman ds’den daha akıcı. Bi de charge blade var korunmaya geçişi çok akıcı. Souls’ta mesela saldırırken direk bloğa geçmek pek akıcı değildi hatırlarsın. Dodge yapıyorduk mecburen. Bu silahta sürekli blok ve saldırı arasında geçebiliyorsun.