Ma Rainey's Black Bottom'ı izledim.
Yönetmeni George C. Wolfe zaten sinema tecrübesi epey az olan tiyatro yönetmenliğinden gelme bir abimizmiş. Hal böyle olunca koca tiyatro tiratlarıyla oyuncuların sırtına binen ve geri kalan kısımlara hiç önem verilmeyen bir iş çıkmış ortaya. Kaldı ki ellerindeki oyuncular iyi olmasa o tiyatro tiratları da sinemada fena patlar. Yani Viola Davis'in kovalamayı pek sevdiği kendisine ödül sezonu yarışına sokacak, bunun dışında da bir iddiası olmayacak projelerden biri. Ama senenin büyük oranda boş geçmesinden olsa gerek En İyi Film kategorisine de aday olabileceği konuşuluyor.
Viola Davis ses hakimiyeti muazzam bir oyuncu olduğu için rolünde muhtemelen fazla zorlanmadan çok temiz bir performans çıkarmış, adaylığını alır. Chadwick Boseman ise hakikaten iyi bir sürpriz yapmış bu filmde, çocukluk travmalarından ötürü karakterini oturtamamış dengesiz genç rolünü güzel canlandırmış. Sesini ve aksanını rolüne göre harika şekillendirmiş. Bu kadar yetenekli bir aktörü genç yaşta kaybetmiş olmamıza bir kez daha üzüldüm. Altın Küre'yi aldı, Oscar'a da en yakın isim, bu yüzden insanlar eğer ölmeseydi bu ödüllere uzanıp uzanamayacağını merak ediyor haliyle. Ben en azından adaylığının son derece hak edilmiş olduğunu söyleyebilirim. Ödül içinse diğer performansları görmek lazım ama böyle zayıf bir yılda her türlü iddiası olurmuş sanki.
Puanım: 6 / 10
Filmi izlerken "Ulan bu tiyatro uyarlaması herhalde" diye düşünmüştüm ve nitekim öyleymiş. Tiyatro oyunu uyarlaması bir film yapıyorsanız elinizdeki materyali sinema dili için değiştirmeniz gerekir, Ma Rainey's Black Bottom'da böyle bir çaba göremedim ne yazık ki. 1920'lerin Chicago'sunda geçtiği için aslında bir dönem filmi niteliği de taşıyor ama filmde dış mekan neredeyse hiç kullanılmamış, gösterilen birkaç dar kadrajlı karede de özensizlik ve bilgisayar efektleriyle desteklendiği çok belli olan yapmacıklık söz konusu. Bir diğer rahatsız edici detay da iç sahnelerde kullanılan yapay ışıkların alabildiğine o yapaylığı gözünüze sokması. Bunu bu kadar belli eden film az gördüm. Kamera da kimi zaman gereğinden hızlı hareket ederek göz yoruyor, iç mekanda dar kadrajlı diyalog sahnesi çekiyorsun, ne gereği var.Ma Rainey's Black Bottom (2020)
Tür: Dram, Müzik
Süre: 94 dakika
Dağıtıcı: Netflix
Yönetmen: George C. Wolfe
Oyuncular: Chadwick Boseman, Viola Davis
IMDb:
Fragman:Ma Rainey's Black Bottom (2020) - IMDb
Ma Rainey's Black Bottom: Directed by George C. Wolfe. With Viola Davis, Chadwick Boseman, Colman Domingo, Glynn Turman. Tensions rise when trailblazing blues singer Ma Rainey and her band gather at a recording studio in Chicago in 1927.www.imdb.com
Yönetmeni George C. Wolfe zaten sinema tecrübesi epey az olan tiyatro yönetmenliğinden gelme bir abimizmiş. Hal böyle olunca koca tiyatro tiratlarıyla oyuncuların sırtına binen ve geri kalan kısımlara hiç önem verilmeyen bir iş çıkmış ortaya. Kaldı ki ellerindeki oyuncular iyi olmasa o tiyatro tiratları da sinemada fena patlar. Yani Viola Davis'in kovalamayı pek sevdiği kendisine ödül sezonu yarışına sokacak, bunun dışında da bir iddiası olmayacak projelerden biri. Ama senenin büyük oranda boş geçmesinden olsa gerek En İyi Film kategorisine de aday olabileceği konuşuluyor.
Viola Davis ses hakimiyeti muazzam bir oyuncu olduğu için rolünde muhtemelen fazla zorlanmadan çok temiz bir performans çıkarmış, adaylığını alır. Chadwick Boseman ise hakikaten iyi bir sürpriz yapmış bu filmde, çocukluk travmalarından ötürü karakterini oturtamamış dengesiz genç rolünü güzel canlandırmış. Sesini ve aksanını rolüne göre harika şekillendirmiş. Bu kadar yetenekli bir aktörü genç yaşta kaybetmiş olmamıza bir kez daha üzüldüm. Altın Küre'yi aldı, Oscar'a da en yakın isim, bu yüzden insanlar eğer ölmeseydi bu ödüllere uzanıp uzanamayacağını merak ediyor haliyle. Ben en azından adaylığının son derece hak edilmiş olduğunu söyleyebilirim. Ödül içinse diğer performansları görmek lazım ama böyle zayıf bir yılda her türlü iddiası olurmuş sanki.
Puanım: 6 / 10