Sana da tesekkur ederim.Kronolojik sıra Silmarillion-Hurinin çocukları-akallabeth ve güç yüzüklerine dair(Silmarillion-akallabeth ve güç yüzüklerine dair aynı kitaptaydı son basımlarında herhalde.)-Hobbit-Yüzüklerin efendisi.
Okuma sırasında ise önceden verdiğim sıralama gayet iyidir.Yavaş yavaş girersin orta dünyaya.Önce bir cüce olarak yaşarsın maceralarını.Ejder ile savaşır zaferi tadarsın.Sonra insan olarak önce balrog ile korkuyu ve endişyi tadarsın.Sonra ise Sauron ile savaşında dostlarının son anda imdadına yetişmesi ile coşarsın.Silmarillionda ise en yüce ırk elf olup kötülüklerin ağa babasına.Evrende ne kadar iyi ve güzel şey varsa yok etmeye and içmiş Melkor(Feanor diyesi Morgoth) ile savaşmaya çalışırsın.Feanordan nefret eder,Fingolfinin arkasından ağlarsın.Lanet edersin Turinin başına gelenlere,suçu günahı neydi dersin bu çocuğun.Beren ve Luthien ile aşkın ve sevginin ne denli derin olduğunu anlarsın.Fingonun cesaretine,Finrodun iyi kalpliğine şaşarsın.Ulen babasından ne hayır gördük ki çocukları ne olsun dersin Feanorun çocuklari için.Kutsal kitap diyoruz işte yetmez mi.Okuyun okutturun.Kimse maģdur kalmasın bu şaheserden.
Filmlerini ve oyunlarini defalarca bitirdim ama hala bilmedigim bazi noktalar oldugunu ogrendim. Orta dunya asigi olarak bu kitaplari okumayi ve eksik halkayi tamamlamayi kendime vazife edindim.