Yüzüklerin efendisini okuyorum tüm kitapları bitirmedim daha aklımda ki sorular tazeyken sorayım dedim.Şimdi yüzük frodo'ya 33 yaşında geçiyor 50 yaşında yola çıkıyor yüzük ile 17 yıl boyunca yüzük bunu nasıl etkilemiyor?.Tabi yanlış hatırlamıyorsan bir de höyüklü kişiler kim acaba?
Aslında etkileniyor ama çok kısmi. Çünkü Hobbitlerin, yüzükten şiddetli etkilenebilecekleri derin hırsları yok. Tüm üçlemenin Hobbitlerle ilgili temel alt metni bu zaten.
Gelgelelim yüzük'ün 17 yılda birini belirgin şekilde değişikliğe uğratmasını beklemek de doğru değil.
Valar Sauron ile mücadele edilirken neden Orta Dünya'ya hiç bir müdahalede bulunmuyor?
Iluvatar'ın çocuklarından elfler dünyaya aittir, ruhları bile dünyada kalır. İnsanlar ise tamamen Iluvatar'ın inisiyatifindedir. Ölünce onlara ne olduğu, kaderleri ve her şeyleri Eru'dandır. Elfler bu dünyaya ait olduklarından Valar onlara özgürce müdahale edebilmiştir ancak insanlar için Iluvatar kimseye yeki vermemiştir. İnsanların kaderine müdahale hakkı sadece Eru'dadır. Bu yüzden, insanlar Valar'a saldırdığında bile hiçbir şey yapmayıp geri çekilmiş ve Eru'ya haber vererek ondan bir şey yapmasını beklemişlerdir.
Yine Sauron tehlikesi için doğrudan müdahale etmemek adına (tahminimce yine Eru'dan izin alarak) 5 maiayı yeteneklerini kısarak onlara ilham vermelerini göndermişlerdir.
İnsanların ölümlü olmalarında, hislerinde Eru'nun doğrudan payı var derler. Onları en çok sevdiğinden, onlara kendine has bir suret ile kişilik aktardığından bahsederler. Ben zamanında Iluvatar'ın üvey çocukları derdim insanlara. Ama Tolkien bu acıları ve yalnızlıklarını da Eru'nun bir hediyesi olarak gösteriyor ve bunu güzel buluyorum.
Sadece Eru'da yok, Aule cüceleri filan yaratıyor.
Sadece Eru'da var. Diğerleri sadece şekil verebilir. Yaratma, ruh ve can verme sadece Eru'dandır.