Seni zayıflatmak mı? Dostum burada basit bir tartışma yapıyoruz, bu kadar kişiselleştirip yükselmene gerek yokÖncelikle şunu söylemek istiyorum. Amacın beni zayıflatmak yerine konuya odaklanmak olmalıydı. Bunu neden söylediğime gelirsekte, yazdığımı doğru algılasaydın garabet ve kültürel katliam ifadelerini ben değil birini pek çok bu konunun uzmanı olan üniversite dekanının, diğerini de Avrupa’daki konservasyon uzmanlarının ortak görüşü olarak paylaşımı olduğunu anlardın. Ortak görüşte olmalarının sebebi de pek çok tarihi yapının restorasyonu evde mutfakta tadilat yapar gibi olmaz. Bir yapı belli oranda restore edilebilir. Fazlası tarihi eser değerini zayıflatacaklar. Tarih öncesi çağlara dayanan bir Yunan mimarisini ele alalım. Adamların kafası basmıyor mu da bir tapınağın sadece sütunlarını yaşatıyorlar. Ben gereksiz tartışma peşinde değil, bilgi paylaşımı insanıyım. Onu istiyorsan aradığın ben değilim kusura bakma. Hayatında başarılar diliyorum.

Senin değil onların cümleleri olduğunu biliyorum, ama ben onlarla değil seninle konuşuyorum ve sen de onlara katıldığını ifade ediyorsun. Bu sebeple de sana soruyorum ben de, neden böyle düşünüyorsun diye. Cevap yerine agresif bir kapama yapıyorsun sadece.
Mutfakta tamir eder gibi yapılmamış zaten, aynı malzemeden yeniden inşa edilmiş. Yapının eski fotoğraflarından gördüğün üzere çok ciddi hasarlı ve bazi cepheleri yıkık durumda. Neden tam değişim yoluna gidildi bilmiyorum, ancak kurtarılamaz durumda olduğu için olabilir. Ancak dokusu aynı bırakılmış ve aslına sadık görünüyor.
Bu arada medya baskısıyla gayet de doğru olduğunu bildiği birçok şeyi yanlışlayan çok akademisyen var. 2015te bu restorasyonla o kadar çok alay ediliyordu ki (biri de bendim), insanlar aksi bir şey bile söyleyemiyordu. Bunun etkisinin bir sürü ayak oyunu dönen akademik çevrede nasıl yankılandığını hayal bile edemem. Bu baskıdan çekinip kötüleyen olabilir, etki altında kalıp abartarak kötüleyen de. Mesela garabet ve kültürel miras katliamı çok abartı yorumlar. Ülkede onca yapı kültürel miras katliamı a uğrarken buna katliam demek aşırı uç bir eleştiri. Aynı ağır yorumları mesela gerçekten bir katliam olan Alaaddin camii kapısı için gördüğümü hatırlamıyorum.
Bildiğim kadarıyla restorasyon bir soruşturma da geçirdi ve gördüğüm kadarıyla restorasyona hiç karışılmamış. Abartıldığının yarısı kadar kötü yapılmış olsa yine neyse de,bu haline katliam demek nedir arkadaş.