Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Kelimenin Son Harfiyle Kelime Söyle

Tıfıl

Arapça 'tıfl' sözcüğünden alıntı olan bu sözcüğün farklı anlamları vardır:

1. Küçük çocuk
2. Acemi, toy, tecrübesiz (kimse)
3. Zayıf, ufak tefek, gelişmemiş, büyümemiş (halk ağzında tanımları)
4. Kısa boylu (bu tanımı ben ekliyorum. Batı tarafındaki yerlerde bu şekilde kullanıma rastladım)

LEVÂYİH – LEVÂİH

( ﻟﻮﺍﺋﺢ– ﻟﻮﺍﻳﺢ) i. (Ar. lā’iḥa’nın çoğul şekli levā’iḥ)
1. Lâyihalar.
2. tasavvuf. Sûfîlere ilk zuhur eden parlak tecellîler: Senin zikrinle hurremdir havâtır / Senin şükrünle rûşendir levâyih (Ahmedî). Sûfîlere ilk zuhur eden parıltılara levâih, sonrakine levâmi, daha sonrakine tavâli denir. Levâih şimşek gibidir, görünür görünmez kaybolur (Kuşeyrî Risâlesi Terc.).

NİKAT – NUKAT

(ﻧﻘﺎﻁ) i. (Ar. nuḳṭa’nın çoğul şekli niḳāṭ) Noktalar: Fakat tâyin eylediğiniz bâzı nikāt-ı mühimmeyi hayâlinizde birbirine vaslediniz, bakınız, düşününüz (Ahmed Midhat Efendi). Şimdi bu keyfiyetin tâmire elverişli nikātı varsa… (Hüseyin R. Gürpınar). Kıyâsâtın artık kin ve tehevvürden başka nikāt-ı istinâdı kalmaz (Cenap Şahâbeddin).

NİKÂT – NÜKÂT

(ﻧﻜﺎﺕ) i. (Ar. nukte’nin çoğul şekli nikāt) İnce mânâlı zarif sözler, herkesin kavrayamadığı ince anlamlar, nükteler: Derk-i ma’nâsında âciz feylesof-ı akl-ı kül / Pür-nikât-ı bü’l-aceb bir sırr-ı mübhemdir gönül (Neşâtî). Beyâza çekti Râgıb nüsha-i müsvedde-i leyli / Mezâyâ vü nikâtın subha dek takrîr eder mehtâb (Koca Râgıb Paşa). Habîr-i zevk-i mezâyâ-yı hikmet olmazsın / Nikât-ı Nâci-i şîrin-makāli anlamadan (Muallim Nâci).

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık