Klass
Yapım Yılı: 2007
Türü: Dram
Yönetmen: Ilmar Raag
Baş Roller: Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Lauri Pedaja
Joosep sessiz ve sakin bir çocuk olduğu için sınıfındaki neredeyse herkes tarafından zorbalığa maruz kalmaktadır. Kendisine zorbalık edenlerin arkadaşı olan Kaspar, Joosep'e yapılanlara daha fazla göz yummayıp onu korumaya başlar. Kaspar'ın bu davranışı sınıfın gayrıresmi lideri ile arasının açılmasına neden olur. Zorbalığın ve yapılanların dozu giderek artar. Nihayetinde Joosep ve Kaspar artık dayanamayacak duruma gelir.
Geçenlerde açtığım silahlı baskın konularından dolayı bu tarzda çekilen filmleri izlemeye karar verdim. O yüzden ilk olarak Estonya yapımı bir film olan Klass ile başladım. Açıkçası bu benim Estonya sineması yapımı izlediğim ilk film oldu. Yönetmen harika bir iş çıkarmış, oyunculuklar da bayağı başarılı. Fikm her ne kadar yaşanmış bir olay temel alınarak çekilmiş olsa da, filmin kendisi sanki o olayın gerçek görüntüleri gibi olmuş. Hiç hümanizm kasmayacağım, zira filmde zorbalık yapanlar gerçekten ölmeyi hak ediyorlardı. Özellikle yaptıkları son şey herkesin insanlık onurunu zedeleyecek ve psikolojisini hayatı boyunca bozacak cinsten bir şeydi. O yüzden Joosep ve Kaspar filmin sonunda okulu basıp bunları kurşuna dizdiğinde sanki tetiğe basan benmişim gibi içim huzurla dolu.