SADECE FORMALİTE
Uzun süredir yeni bir romanı yayınlanmamış ünlü yazar Onoff (Gerard Depardieu), evinin yakınlarında işlenen bir cinayet sebebiyle karakola getirilir. Komiser Onoff'un olayla ilgisi olabileceğinden şüphelenmektedir ve bu gizemli cinayet çözülene kadar o odadan çıkış yoktur.
Yönetmenini araştırıyordum öyle karşıma çıktı ama aksanlar ve oyunculuk iyidi, sıkmadı yani aslında tek mekanda geçiyor hemen hemen ve görüntü olarak bazen insanın içini sıkıyor hep bir yağmur ve karanlık hava ama diyaloglar güzel.
PERSONA
Elisabeth Vogler bir oyun sırasında aniden sessizliğe bürünüp, bir daha da konuşmayan önemli bir tiyatro oyuncusudur. Bu sorunun çözümü için psikoloji merkezine yatırılır ama herhangi bir ilerleme olmayınca doktorun tavsiyesiyle beraberinde hemşire Alma ile bir yazlığa gider. Elisabeth suskunluğuna devam ederken, Alma içindeki her şeyi dökmeye başlar.
Ingman Bergman filmlerine çok sardım sanırım 3 4 tane falan izlemiş olabilirim ama aralarında en beyin yakıcı buydu ciddi ciddi bir psikoloji analiz mi? Bilmek lazım anlamadım ama konusuna bakıp basit demeyin film cidden geriyor ve beyin yakıyor, izledikten sonra sayfa sayfa analiz edenleri okudum. Çok başka bir boyutta film dikkatli izlemek lazım ama bu tarzı sevmeyenleri aşırı sıkabilir.