Aklıma geldi yazayım. Özellikle kurgusal eserlerdeki değişiklikler hakkında Twitter'da bir şey yazınca hemen linç yiyoruz. Hüüü foşik, homofobik hüüü insanlar ölsün mü istiyorsun diye ağlıyorlar. Çok ilginç bir durum.
nası yani şimdi istediğimiz yerden konuşamıyor muyuz neden ifade özgürlüğümü kısıtlıyorsun :SAlakasız bir yerden konuyu ele aldığını.
Adam öldürmek bir kişinin yaşama hakkını elinden alıyor. Bir kişinin bir konuda düşüncesini ifade etmesi hangi hakkını elinden alıyor? Alaka yok ikisi arasında. Bunun yanında biri suç ama suç sayılmadığı yerler var, diğeri ise özgürlük ama suç sayılabildiği durumlar var. Aralarındaki ilişki 0.Alakasız değil de sen alakasını kuramadın daha çok.
Ben yasak mı dedim?nası yani şimdi istediğimiz yerden konuşamıyor muyuz neden ifade özgürlüğümü kısıtlıyorsun :S
Galileo'nun "Dünya yuvarlaktır ve dönüyordur" demesi dine hakaret sayılıyordu yalnız.İfade özgürlüğü denen şey Galileo, Dünya'nın yuvarlak olduğunu öldürülme tehlikesi olmadan rahatça söyleyebilsin, özgürce konuşabilsin, fikirler söylensin çünkü doğruya böyle ulaşırız diye var. Galileo canı istediğinde milletin anasına rahat rahat sövsün diye değil![]()
Sen o yorumda "ifade ettiğin şey bir yerde suç olusturabilirken bir yerde oluşturmayabilir" dedin. Ben de sana aynısı öldürmek için de geçerli dedim. Yoksa ikisini aynı kefeye koymuyorum. Ama senin yaptığın açıklama ikisini de aynı kefeye koyuyor.Adam öldürmek bir kişinin yaşama hakkını elinden alıyor. Bir kişinin bir konuda düşüncesini ifade etmesi hangi hakkını elinden alıyor? Alaka yok ikisi arasında. Bunun yanında biri suç ama suç sayılmadığı yerler var, diğeri ise özgürlük ama suç sayılabildiği durumlar var. Aralarındaki ilişki 0.
Koymuyor. Özgürlüğün kullanılması suç oluşturabilir demekle özgürlükle suçu nasıl aynı kefeye koymuş oluyorum?Sen o yorumda "ifade ettiğin şey bir yerde suç olusturabilirken bir yerde oluşturmayabilir" dedin. Ben de sana aynısı öldürmek için de geçerli dedim. Yoksa ikisini aynı kefeye koymuyorum. Ama senin yaptığın açıklama ikisini de aynı kefeye koyuyor.
Tamam git sabah akşam günaydın de iş yerinde birisine taciz et. İfade ettiğin bir şey de yok. Bunu yaptığın için de birileri çıksın bu taciz eylemini örnek gösterip "Konuşma özgürlüğü kısıtlansın bakın adam konuşarak taciz ediyor." diye kendisini haklı görsün. Sana doğru geliyorsa bu dediğim şekilde konuşma özgürlüğün kısıtlanmasını savunmak, diyecek lafım yok.Yine aynı kısır tsrtismaya döndürdün olayı. O zaman sadece düşüncelerimi birine sürekli söyleyerek neden suç islemiş oluyorum? Suç işlemiş oluyor ve ceza alıyorsam almaliysam ne kadar ifade özgürlüğüm var.
İfade özgürlüğünü mü kısıtlıyorum? :dSiz kendiniz bile ifade özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz farkında değilsiniz sanki.
Neyse iyi geceler. Tartışma burda kısır döngüye girdi bence.
Şimdi iki noktada anlaşamıyoruz sanırım.Günaydın diyerek neyi ifade ediyorsun? Hangi düşünceni, kanaatini dile getirdin? Söylenen her sözü, ağızdan çıkan her şeyi ifade olarak mı ele alıyorsunuz siz? Eğer öyle ele alıyorsanız almayın, ifade özgürlüğündeki ifadeden kasıt o değil.
Hayır ifade özgürlüğünün değil, konuşma özgürlüğünün suistimalidir.
Biz gene neden buraya bağladık? Bu dediğiniz "IŞİD kafa kesiyor, din yasaklansın/sınırlandırılsın." demekten farksız. Birileri bir şeyi yanlış yapıyorsa git onu cezalandır, benim hakkımı gasp etmeye, sınırlandırmaya çalışma.
Soyut kavramlar söz konusu olduğunda böyle olmuyor malesef. Bu yüzden bir şeyin tanımını tartışırken kapsadığı şeyleri, kapsadığı şeyleri tartışırken tanımını yoklamamız gerekiyor ki bir sonuca ulaşalım.Bir tanımlama yapıldıktan sonra kapsama alanı belirlenmez mi? Kapsama alanını da içinde bulandıracak bir tanımlama, ilk tanımlamadan daha sonrası için geçerli olup, şu an da tartışmamız gerekende bu değil midir?
DC'de falan tartışalım tartışacaksak. Yoruldum ben.Şimdi iki noktada anlaşamıyoruz sanırım.
1-Konuşmak ve ifade etmek iki farklı kavram evet. Ve aralarında oldukça karmaşık bir ilişki var. Çünkü konuşmak, ifade etmenin yöntemlerinden biriyken aynı zamanda her konuşma eylemi ifade etme amacı taşımadığı için tanımsal bir sıkıntımız var.
Öncelikli olarak günaydın demek ifade midir, değil midir ona gelelim.
Günaydın kelimesinin anlamı, günün aydınlık geçsin demektir ve bu tanımdan anlayacağımız üzere bir başkası için bir temenni sözüdür. Bu temenni ile o kişi için ne düşündüğümüzü, ne dilediğimizi ona aktarmış oluruz. Bu sebeple bu bir ifadedir. Sadece konuşma eylemi değildir yani.
2-Kuran yakma ve İşid örneği. Aslında birbirinden oldukça kopuk konular. Tek ortak noktaları ekstrem eylemler olması. Her şeyden önce söyleyeyim olarak ben kuran yakma eyleminden bahsetmiyorum. Ben insanları provoke etme amacıyla kuran yakma eylemi hakkında konuşuyorum. Kuran yakma eylemi hoş olmayan bir davranış olsa da bir başkasının bunu yapıp yapamayacağına karar verecek merci ben değilim. He Rusya dışişleri bakanı insanların inançlarına saygılı davranmalısınız, ifade özgürlüğü bunu kapsamaz dedi ve bu da ayrıca tartışılabilecek bir şey ama benim şu an önceliğim eylem değil, eylemle hedeflenen.
Dahası işid kafa kesiyor diye islamı yasaklamanın, kuran yakma eylemindeki karşılığı kuran yakmaya izin verilmemesi ya da kuran yakmanın yasaklanması değil, islamla ilgili her türlü övgüdışı ifadenin yasaklanması, hatta belki islamdışı her şeyin yasaklanması. Sen benim söylediğim şeylerle çok alakasız örnekleri eşletirmişsin haberin olsun.
Soyut kavramlar söz konusu olduğunda böyle olmuyor malesef. Bu yüzden bir şeyin tanımını tartışırken kapsadığı şeyleri, kapsadığı şeyleri tartışırken tanımını yoklamamız gerekiyor ki bir sonuca ulaşalım.
Yani ben burda İfade özgürlüğünün sınırlarını değil de ifade özgürlüğünün ne olduğunu soran bir konu açsam da aşağı yukarı aynı noktada olurduk.