Şu yorumdan sonra konunun kilitlenmesi gerekiyordu.Tabi ki kapsar ama her ortam ve platformda değil.
Şu yorumdan sonra konunun kilitlenmesi gerekiyordu.Tabi ki kapsar ama her ortam ve platformda değil.
Yine başladın hikaye anlatmaya.Sana saçma gelebilir ama adamlara gelmiyor, sonuçta o kültürde doğup büyümemişsin.
Halakha yahudileri hangi sebepten olursa olsun meyve veren ağacın kesilmesini yasaklıyor, tanrının yeryüzündeki bağı olduğuna inanıyor, sağduyulu olmak için adamların tanrının bir parçası olarak gördüğü şeyleri ısınmak için kullanmayı bıracak mıyız? Kağıt üretmeyi sonlandıracak mıyız? Azıcık sağduyulu ol, herifler tanrının uzvu olarak görüyor be! Vicdan diyorum, sağduyu diyorum.
Birilerine demedim. Öyle bir insan olmadığı için insan değildir dedim. Yani öyle bir insan olmadığını düşünmüyorum. Sadece nefsinin hevesinin esiri olmuştur. İşine öyle geliyordur.Bak birilerine insan değil diyebiliyorsun mesela, çünkü ifade özgürlüğü var. Kendi moral değerlerin üzerinden yola çıkarak birilerine "insan değil" demeni sağlayan şey ifade özgürlüğü işte. Ama sen herkesi kendi moral değerlerinin içine sokmaya çalışıyorsun. Herkesin vicdanın sesi seninki gibi olsun, anlayıştan, empatiden, sağ duyudan sen ne anlıyorsan onu anlasın istiyorsun. Ama öyle bir dünya yok.
Hmm yani yanmış bir Kur'anın küllerinden banyo yapacak kadar densiz olsalar sorun yok mu senin açından? Mesele senin görmense yani?Yine başladın hikaye anlatmaya.
Tabi bırakmayacaksın ama gidip adamların gözü önünde de ağacı kesmeyeceksin.
Mopun konuya attığı yorumlar.
Evet sağduyulu olmak için adamın ağacını kesmezsin. Evet sağ duyulu olmak için yine Hintlilere göstere göstere bunu yapmazsın. Birinde doğrudan hedef alarak bir saldırı varken öbüründe insanlar günlük hayatlarında yaşamaya devam ediyorlar. Bu ikisi nasıl aynı kefeye koyulabiliyor. Hintli dostun vardır. Ülkene gelir onu onun o hassasiyetini bildiğinden ona göre davranırsın. Onu ortamlardan uzak tutarsın. Komşusunuzdur ona göstere göstere yapmazsın. O da belli bir hassasiyet içerisinde seni mazur görür. Ayrıca birisi genel anlamda insanlığın başlangıcından bu yana gelmiş bir yeme alışkanlığı hatta bazı durumlarda zaruriyetiyken diğerinin ne gibi bir ihtiyaç olduğunu sorayım sana? Kesinlikle aynı şey değil.Sana saçma gelebilir ama adamlara gelmiyor, sonuçta o kültürde doğup büyümemişsin.
Halakha yahudileri hangi sebepten olursa olsun meyve veren ağacın kesilmesini yasaklıyor, tanrının yeryüzündeki bağı olduğuna inanıyor, sağduyulu olmak için adamların tanrının bir parçası olarak gördüğü şeyleri ısınmak için kullanmayı bıracak mıyız? Kağıt üretmeyi sonlandıracak mıyız? Azıcık sağduyulu ol, herifler tanrının uzvu olarak görüyor be! Vicdan diyorum, sağduyu diyorum.
İnek yemek zaruri olsa adamlar binlerce yıldır yaşayıp, nüfuslarını 1 milyara nasıl getirsinler? Basbayağı zaruri değil. Sen şimdi ülkene 1 tane hindu getirdin onu hayal ediyorsun çünkü işine öyle geliyor, ya pakistan-hindistan çatışmasında olduğu gibi her yer hindu olsaydı? Kurban bayramı geldiğinde napacaktın, her bir Hindu'nun gözünü mü bağlayacaktın?Evet sağduyulu olmak için adamın ağacını kesmezsin. Evet sağ duyulu olmak için yine Hintlilere göstere göstere bunu yapmazsın. Birinde doğrudan hedef alarak bir saldırı varken öbüründe insanlar günlük hayatlarında yaşamaya devam ediyorlar. Bu ikisi nasıl aynı kefeye koyulabiliyor. Hintli dostun vardır. Ülkene gelir onu onun o hassasiyetini bildiğinden ona göre davranırsın. Onu ortamlardan uzak tutarsın. Komşusunuzdur ona göstere göstere yapmazsın. O da belli bir hassasiyet içerisinde seni mazur görür. Ayrıca birisi genel anlamda insanlığın başlangıcından bu yana gelmiş bir yeme alışkanlığı hatta bazı durumlarda zaruriyetiyken diğerinin ne gibi bir ihtiyaç olduğunu sorayım sana? Kesinlikle aynı şey değil.
Farkı yok. Öyle bir insanın olabileceğini inkar etmekle, öyle bir insana insan değil demek hemen hemen aynı zaten.Birilerine demedim. Öyle bir insan olmadığı için insan değildir dedim. Yani öyle bir insan olmadığını düşünmüyorum. Sadece nefsinin hevesinin esiri olmuştur. İşine öyle geliyordur.
Ben sığır eti yememeye razıyım yalnız. Hatta et sektörünü kınıyorum da. Ama dünyada et üretiminde Türkiye ilk 20'de bile değil. Dünyanın en büyük kırmızı et devleri Amerika, Çin vb. yerler. Bunlara takılmayıp sadece Müslümanlar'ın kurban vermelerine hassasiyet gösterenler oluyor. O da ayrı bir olay.İnek yemek zaruri olsa adamlar binlerce yıldır yaşayıp, nüfuslarını 1 milyara nasıl getirsinler? Basbayağı zaruri değil. Sen şimdi ülkene 1 tane hindu getirdin onu hayal ediyorsun çünkü işine öyle geliyor, ya pakistan-hindistan çatışmasında olduğu gibi her yer hindu olsaydı? Kurban bayramı geldiğinde napacaktın, her bir Hindu'nun gözünü mü bağlayacaktın?
Bu konu bu aralar neden tartışılıyor? Bir tane ırkçı şerefsiz Avrupa'da yaşayan müslümanları radikalleştirip, hükümetlerinin elini zorlamak istiyor "bakın bunların değerlernin bizimle alakası yok, bunlar vahşi canlılar" demeye getirerek, biz de burada evet bence kişi kutsalıma laf ederse saldırabilir diye tartışıyoruz. Kesinlikle adamın istediği olmuyor. Kesinlikle yemi yutmuş balıklar değiliz şu an.