Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

İfade Özgürlüğü Her Eylemi Kapsar mı?

İfade Özgürlüğü her eylemi kapsar mı?

• Evet kapsar

Kullanılan: 20 16.8%
  • Hayır kapsamaz

Kullanılan: 39 32.8%
  • İfade özgürlüğü bile olsa sınırları olmalıdır

Kullanılan: 47 39.5%
  • Şiddet yoksa suç da yoktur

Kullanılan: 13 10.9%

• Kullanılan toplam oy
    119
Evet söyleyebiliyorsun, sosyal olarak baskı görebilirsin ama devlet hiçbir şey yapamaz sana. İfade özgürlüğü sadece bireylerin değil tüzel kişilerin de sahip olduğu bir hak. Nasıl "nigger" diyebiliyorsa bir kişi, sen de o "nigger" diyen kişiyi evinde veyahut şirketinde barındırmama hakkına sahipsin. O da senin ifade hakkın. Devlet gidip de bizim ülkedeki gibi memura hakaret ettin 3 sene hapis kardeş sana diyemez. Topluca başkanlarının anasına avradına sövüldüğünü gördün senelerce, cezai hükmünün olmadığını farkedemedin mi?
Adamın ebesine atlarlar, şuan lay lay lom yapıyorsun sadece. Hikaye anlatıyorsun. Ve bunu sen de biliyorsun.

Olay ifade özgürlüğünün olması ve o ifadeyi hiç kimse özgür bir şekilde ifade edemez. Hayatının içine ederler hele de bir yerlere gelmiş biriyse.

Doğru bir örnek değil. Çünkü PKK, Litvanya tarafından terör örgütü olarak tanınan bir örgüt. Bu Litvanya'da El Kaide masumdur ya da İşid masumdur demek gibi bir şey.
Pkk için özel bir durum yaratılma sebebi tamamen siyasi bir hiledir.
Yahu terör örgütü sayan ülkelere bakarak söylemedim misal verdim. Terör örgütü saydığı halde eylemlerine müsaade edenler de var. Sen örneğin ifade ettiği anlama bak detay önemli değil.

Adamın ebesine atlarlar, şuan lay lay lom yapıyorsun sadece. Hikaye anlatıyorsun. Ve bunu sen de biliyorsun.

Olay ifade özgürlüğünün olması ve o ifadeye hiç kimse özgür bir şekilde ifade edemez. Hayatının içine ederler hele de bir yerlere gelmiş biriyse.
Şu an lay lay lom yapan sensin, havadan sudan konuşuyorsun bir örnek vermeden. Ben sana diyorum ki bir birey olarak birini sevmeme ve biri ile çalışmama senin "ifade özgürlüğü" hakkın. Dediğin gibi ebene atlarlar, mesela bir şirkette çalışıyorsan işten atılabilirsin, çünkü o da onların ifade özgürlüğü hakkı, kendini ifade etme şekilleri. Lakin DEVLET(büyük harflerle yazdım ki anlayabilesin) seni yargılayamaz. Bir söz veyahut kelime söyledin diye hapis cezası almazsın. ABD'de Avrupa'daki gibi "nefret söylemi" gibi sınırlar yok. Orada çıkıp desen ki "büyün yahudiler ölse güzel olur" hapis cezası almazsın.

Vicdan, sağduyu falan tamamen göreceli durumlar işte, bunlar bir sınır belirleyemez. Öte yandan "hakaret" dediğin şeyin de herhangi bir sınırı yok ve gayet göreceli olabilir. Biri yukarıda örnek vermiş mesela, senin inek yemen birine hakaret gibi gelebilir. Ya da günümüzde gayet popüler olduğu üzere, birine he she diye hitap etsen bile cinsiyetimi atadın diye hakaret kabul edebiliyor artık.
Bir yerden sınır koymaya başlarsan, kolunu oynatamayacak kadar sıkışmaya başlarsın çelişmemek için. Ya da sadece kendi hassasiyetlerin üzerinden sınır çizer ve diğer hiçbir şeyi umursamaz ve seni incitmeyen her şeyi ifade özgürlüğü sayarsın. İşte bu yüzden asla sınır falan konmamalı ve herkes istediği gibi ifade edebilmeli kendini. Küfürle de hakaretle de gerekirse, hiç önemli değil. Eğer bir zarar verdiğini düşünüyorsan zaten dava etme hakkın var ve zararı kanıtlayabilirsen ceza da söz konusu olur. Bu bütün suçlar için geçerli bir şey zaten.

İfade özgürlüğüne sınırlar getirmek, sırf suç işlenmesin diye insanları belli kalıplara tutsak etmektir. Ben mutfak bıçağıyla bir insanı yaralayabilirim mesela, ama mutfak bıçağını evde bulundurmam yasak değildir. Aynı şekilde ben sözlerimle birini de incitebilirim veya ruhsal zarar da verebilirim ama konuşmam da yasaklı değildir. Benim mutfak bıçağı veya sözlerimle ne yapacağım bana kalmıştır. Zararlı bir şey yaptığımda sonuçlarına katlanmak da öyle.

Şimdi bütün bu örnekleri ben tamamen bireysel, muhatabı olan kişisel durumlar için söylüyorum. Senin verdiğin örnek, bir grubun, bir topluluğun meselesi, yani doğrudan bir muhatabı yok. O yüzden herkes istediğini yapabilir. Değil kuran yakmak, isterlerse o kitaba her türlü hakareti edebilirler. Aynı şekilde bir bayrağı da yakabilirler, başka bir kutsala da tükürebilirler. Her ne kadar saygısızca ve kışkırtıcı bir şey de olsa bu durum kimseye zarar vermez. Çünkü bir muhatabı yoktur, doğrudan zarar verebileceği kimse yoktur. Zarar gördüğünü iddia edenler de insanlar kışkırtılıyor bahanesini öne sürüyor sadece. Onunla kışkırtılacak insanların, kışkırmak kendi tercihleri veya kendi anlayış düzeyleridir, başka kimsenin sorunu değildir.
Mutfak bıçağının asıl işlevi yemek yapmaktır. Bu yüzden her ne kadar birine zarar vermek için kullanabilecek olsan da asıl işlevinden sebep evinde bulundurabilirsin. Ama buna kalem de girer. İstersen kalemi birinin gözüne ya da boğazına da geçirebilirsin. Ancak onu bulundurmana da asıl işlevinden dolayı izin verilir.
Ama asıl işlevi birine zarar vermek olan kılıcı evinde tutamazsın mesela. Ya da ruhsatı alınmadıysa veya yasaklıysan yine asıl işlevi birine zarar vermek olan silah da bulunduramazsın. Hatta Japonya ve Güney Kore'de sivilsen kesinlikle silah bulunduramazsın.

Burada da ifade özgürlüğü kapsamını bu yüzden tartışıyoruz. İslam'dan hoşlanmıyor musun? Bunda özgürsün. Bunu dile getirmekte de özgürsün. İslam'da beğenmediğin şeyleri dile getirmekte de özgürsün. Bütün bunlar evinde yemek bıçağı ya da kalem bulundurmak gibi eylemler.
Ama kuran yakmak o bıçakla ve kalemle birine saldırmakla eşdeğer bir eylem. Çünkü tamamen saldırgan niyetle yapılan yıkıcı bir eylem. Bu durumda ifade özgürlüğüne girer mi sence hala?

Fikrine katılmadığım için söylemiyorum bu arada. Bu konudaki fikrini öğrenmek istediğim için soruyorum.

Şu an lay lay lom yapan sensin, havadan sudan konuşuyorsun bir örnek vermeden. Ben sana diyorum ki bir birey olarak birini sevmeme ve biri ile çalışmama senin "ifade özgürlüğü" hakkın. Dediğin gibi ebene atlarlar, mesela bir şirkette çalışıyorsan işten atılabilirsin, çünkü o da onların ifade özgürlüğü hakkı, kendini ifade etme şekilleri. Lakin DEVLET(büyük harflerle yazdım ki anlayabilesin) seni yargılayamaz. Bir söz veyahut kelime söyledin diye hapis cezası almazsın. ABD'de Avrupa'daki gibi "nefret söylemi" gibi sınırlar yok. Orada çıkıp desen ki "büyün yahudiler ölse güzel olur" hapis cezası almazsın.
Ben de söylediğin şeyin bir anlamı yok diyorum.

Örneğin ramazanda Erzurum'da çarşının ortasında sigara içme hakkın var devlet bir şey yapmaz diyorsun ama adamın ağzını yüzünü yamultuyorlar. Sonra yine gelip ama devlet bir şey yapmadı diyorsun. Boş laf işte.

İfade ettiği şey için hayatı bitiyor mu bitiyor ee ? Devlet bir şey yapmaz demek bir anlam ifade etmiyor işte.

Ben de söylediğin şeyin bir anlamı yok diyorum.

Örneğin ramazanda Erzurum'da çarşının ortasında sigara içme hakkın var devlet bir şey yapmaz diyorsun ama adamın ağzını yüzünü yamultuyorlar. Sonra yine gelip ama devlet bir şey yapmadı diyorsun. Boş laf işte.

İfade ettiği şey için hayatı bitiyor mu bitiyor ee ? Devlet bir şey yapmaz demek bir anlam ifade etmiyor işte.
Nasıl bir anlam ifade etmiyor? Düşüncenden dolayı yargılanmamak en temel hak orada.
Türkiye'de zaten ifade özgürlüğü yok, neden Erzurum örneğini verdin ki?
Bu ABD'de niye herkes silahlı diye düşündün mü hiç? Anayasalarının 1. maddesi ifade özgürlüğü, 2. maddesi ise silahlanma hakkı. Silahlanma hakkının 2. madde olmasının sebebi 1. maddeyi korumak. Açıkça diyor ki devlet ve kişiler tiranlaşırsa, kafalarına sıkma hakkın var. Yani biri sana "üüğ bu bana küfür etti, kutsalıma sövdü" diye saldıracak olursa fiziksel olarak kendini savunma hakkın var. Bu işlevsel mi diye soracak olursan daha geçen sene olan "Rittenhouse Davası"na bak. Yok öyle bu adamın duruşu, dedikleri benim hoşuma gitmedi diye birine saldırmak. 3 kişinin kafasına sıktı yürüdü gitti adam.

Vicdan, sağduyu falan tamamen göreceli durumlar işte, bunlar bir sınır belirleyemez. Öte yandan "hakaret" dediğin şeyin de herhangi bir sınırı yok ve gayet göreceli olabilir. Biri yukarıda örnek vermiş mesela, senin inek yemen birine hakaret gibi gelebilir. Ya da günümüzde gayet popüler olduğu üzere, birine he she diye hitap etsen bile cinsiyetimi atadın diye hakaret kabul edebiliyor artık.
Bir yerden sınır koymaya başlarsan, kolunu oynatamayacak kadar sıkışmaya başlarsın çelişmemek için. Ya da sadece kendi hassasiyetlerin üzerinden sınır çizer ve diğer hiçbir şeyi umursamaz ve seni incitmeyen her şeyi ifade özgürlüğü sayarsın. İşte bu yüzden asla sınır falan konmamalı ve herkes istediği gibi ifade edebilmeli kendini. Küfürle de hakaretle de gerekirse, hiç önemli değil. Eğer bir zarar verdiğini düşünüyorsan zaten dava etme hakkın var ve zararı kanıtlayabilirsen ceza da söz konusu olur. Bu bütün suçlar için geçerli bir şey zaten.

İfade özgürlüğüne sınırlar getirmek, sırf suç işlenmesin diye insanları belli kalıplara tutsak etmektir. Ben mutfak bıçağıyla bir insanı yaralayabilirim mesela, ama mutfak bıçağını evde bulundurmam yasak değildir. Aynı şekilde ben sözlerimle birini de incitebilirim veya ruhsal zarar da verebilirim ama konuşmam da yasaklı değildir. Benim mutfak bıçağı veya sözlerimle ne yapacağım bana kalmıştır. Zararlı bir şey yaptığımda sonuçlarına katlanmak da öyle.

Şimdi bütün bu örnekleri ben tamamen bireysel, muhatabı olan kişisel durumlar için söylüyorum. Senin verdiğin örnek, bir grubun, bir topluluğun meselesi, yani doğrudan bir muhatabı yok. O yüzden herkes istediğini yapabilir. Değil kuran yakmak, isterlerse o kitaba her türlü hakareti edebilirler. Aynı şekilde bir bayrağı da yakabilirler, başka bir kutsala da tükürebilirler. Her ne kadar saygısızca ve kışkırtıcı bir şey de olsa bu durum kimseye zarar vermez. Çünkü bir muhatabı yoktur, doğrudan zarar verebileceği kimse yoktur. Zarar gördüğünü iddia edenler de insanlar kışkırtılıyor bahanesini öne sürüyor sadece. Onunla kışkırtılacak insanların, kışkırmak kendi tercihleri veya kendi anlayış düzeyleridir, başka kimsenin sorunu değildir.
Benim anlatmaya çalıştığım basit. Bir insanın değerine hakaret etmeyi saldırma eylemini gerçekleştiriyorsan karşı tepki gelmesini de bekelyeceksin. Ve bunun içine fiziksel tepki de girer.

Siz ifade de her şey sınırsız olsun deyip özgür olmalı diyorsunuz. Ben de o zaman bunu niye fiziksel bir tepkide de desteklemiyorsunuzu size soruyorum. Bence bir insanı sözlü olsun ya da belirli hareketlerle ve yöntemlerle olsun tahrik etmek karşısındakinin ona fiziksel müdahelede bulunması için ona hak doğurur.

Sırf suç işlenmesin diye insanları belli kalıplara tutsak etmektir diyorsun. Evet günümüzde ceza yasaları bunun için yok mu? O zaman yasa felan hiçbir şey olmamalı senin nezdinde?

Benim anlatmaya çalıştığım basit. Bir insanın değerine hakaret etmeyi saldırma eylemini gerçekleştiriyorsun karşı tepki gelmesini de bekelyeceksin. Ve bunun için fiziksel tepki de girer.

Siz ifade de her şey sınırsız olsun deyip özgür olmalı diyorsunuz. Ben de o zaman bunu niye fiziksel bir tepkide de desteklemiyorsunuzu size sormak? Bence bir insanı sözlü olsun ya da belirli hareketlere ve yöntemlerle olsun tahrik etmek karşısındakinin ona fiziksel müdahelede bulunması için ona hak doğurur.

Sırf suç işlenmesin diye insanları belli kalıplara tutsak etmektir diyorsun. Evet günümüzde ceza yasaları bunun için yok mu? O zaman yasa felan hiçbir şey olmamalı senin nezdinde?
Şu an söylediklerin benim kutsallarıma ağır hakaret ediyor, sence sana saldırmam mübah mı?
Fiziksel olarak birine kalıcı hasar bırakmak ile sözlü tartışma arasındaki kalıcı etki farkını anlamayacak kadar düşünemiyor musun?

Galileo bundan dolayı öldürülmedi bu bir, ifade özgürlüğü fundamental olarak milletin anasına sövmeyi de kapsar bu da iki. Gene bir Wasp yalanına kanmış vatandaşımı görmek üzücü.
Galileo öldürüldü demedim ki ölüm tehlikesi altında hissetmeden konuşabilmelidir dedim. Bilmişlik taslamadan bir okusaydın. Velev ki yanlış biliyor olsam bile amaç fizik ya da tarih dersi vermek değil, ifade özgürlüğü için örnek veriyorum sadece. Tartışmanın zeminini benim cehaletime çekmeye çabalamadan da argüman sunabilirsin. :)

İkincisi öyle bir ifade özgürlüğü yok. Mesela bu sitede bile yok. Küfür eden banlanıyor gördüğün üzere. Sonucuna katlanırım yine de küfrederim bak özgürüm diyebilirsin. Özgürlük olsa katlanılacak bir sonucu da olmazdı.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 4)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık